Slovenija

Posteljne stenice: nočno grizljanje, ki ni prav nič prijetno

Ljubljana, 05. 10. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
12

Spanec je boljši kot žganec, pravi ljudska modrost. A dragocen spanec lahko zmoti marsikaj – morda so to neustrezni pogoji v spalnici, morda pa nadležno brenčanje komarja. Kar pa lahko mirno noč v postelji dodobra zagreni, so posteljne stenice.

Ugrizov posteljnih stenic sicer ne čutimo, saj se ta žuželka masti na nas, ne da bi nas prebudila. S prvim ugrizom namreč v telo gostitelja spusti snov, ki omrtviči kožo, hkrati pa preprečuje strjevanje krvi in stenici omogoča lažje sesanje. Kljunec ima dva kanala – po enem sesa kri, po drugem pa izloča omenjeni anestetik. Ko se stenica prisesa na kožo, se hrani okoli tri minute, dokler ni popolnoma polna in odpade z gostitelja. Najaktivnejša je ponoči, tik pred zoro.

Čeprav lahko te žuželke več tednov živijo brez hrane, se, če le imajo to možnost, hranijo enkrat tedensko. Odrasle stenice so rjave do rdečkasto-rjave barve, ovalne oblike in hrbtno-trebušno sploščene, velike od pet do šest milimetrov. Nahranjene s krvjo gostitelja so temno rdeče barve in okroglaste oblike, velikosti do 10 mm.

Ujete posteljne stenice.
Ujete posteljne stenice. FOTO: AP

Nad posteljnimi stenicami so se pritoževali že antični Grki v petem stoletju pred našim štetjem. Omenjala sta jih tako grški komediograf Aristofan kot tudi filozof Aristotel. Žuželke so se razširile po svetu z vzpostavitvijo trgovskih poti – v sedmem stoletju so bile že na Kitajskem, do 11. stoletja pa v Nemčiji. S kolonialisti so stenice potovale tudi v Severno Ameriko in Avstralijo. Populacija teh nadležnih krvosesov je strmo upadla sredi 20. stoletja z uporabo insekticidov, kot je DDT. Od takrat so postale odporne na večino kemikalij, ki so jih uporabljali proti njim, številke pa so zopet narasle.

Ugrizi se vrstijo v ravni črti

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) razlagajo, da je najpogostejši odziv pojav srbečih rdečih izboklinic. Seveda gre lahko tudi za pik druge živali – ugriz stenice tako najlažje prepoznamo po tem, da se pojavijo v ravni črti, saj se stenice premikajo z "lezenjem" in niso zmožne leteti. Piki so najpogosteje na obrazu, vratu, rokah in drugih, med spanjem lažje dostopnih predelih, pojasnjujejo na NIJZ. Pomembno je, da se ne praskamo, saj lahko zaradi tega pride do komplikacij in bakterijske okužbe vbodenega mesta. Da srbeči izpuščaji izginejo, traja kar nekaj časa, od enega do treh tednov. Zanemariti ne moremo niti čustvenih težav, ki so lahko zaradi močnega srbeža tudi posledica nespečnosti. Mnogi opisujejo tudi občutek "fantomskih pikov" še dolgo potem, ko stenic ni več. Seveda je tukaj tudi skrb, da smo stenice prinesli v svoj dom.

Ugriza posteljne stenice na roki.
Ugriza posteljne stenice na roki. FOTO: 24ur.com

Posteljne stenice z latinskim imenom Cimex lectularius se ne pojavljajo le v turističnih namestitvah in stanovanjih, ampak jih žal najdemo tudi v prevoznih sredstvih, gledališčih, trgovinah itd., odgovarjajo na NIJZ. Zmotno je tudi prepričanje, da so za pojav stenic potrebne slabe higienske razmere, saj se lahko pojavijo tudi v petzvezdničnih, prestižnih hotelih. Stenice, ki so nadvse trdovratne in odporne žuželke, namreč po svetu potujejo z ljudmi. Zatečejo se lahko v kovček ali nahrbtnik in tako kot slepe potnice prepotujejo več tisoč kilometrov.

Šest let nazaj stenic pri nas praktično ni bilo

Če ste se na poti spopadli s stenicami, obstaja možnost, da ste jih nevede prinesli tudi v svoj dom. Teodor Golovec iz podjetja Saniteh, ki se ukvarja z deratizacijo, dezinsekcijo in dezinfekcijo, pravi, da "stenice vedno nekdo prinese – ljudje s potovanja, morda obiski, najpogosteje pa jih raznašajo turisti, sploh ’backpackerji’, ki pogosto menjajo nastanitev". Najbolj na udaru so hostli in zasebne sobe, po besedah Golovca pa obstajajo tudi primeri, ko se stenice širijo iz stanovanja v stanovanje. V primerjavi z lanskim letom se je pojavnost stenic zmanjšala, pravi Golovec. "Lani je bilo čez poletje res obupno, vsak dan smo imeli kakšno stranko, letos pa le eno ali dve. Redek pojav pa stenice zagotovo niso, približno pet do šest let nazaj jih sploh ni bilo," pojasnjuje strokovnjak.

Stenice dosežejo različne velikosti, vidne pa so s prostim očesom.
Stenice dosežejo različne velikosti, vidne pa so s prostim očesom. FOTO: AP

Če se soočite s to težavo, vas bo odstranjevanje stalo okoli 140 evrov – cena dezinsekcije je namreč 70 evrov, postopek pa je nujno treba ponoviti po treh tednih. Včasih, če prvič ni uspešno, ga je treba ponoviti tudi dvakrat ali trikrat. "Problematična stanovanja so tista z laminatom po tleh in raznimi oblogami po stenah, kjer se stenice dobro skrijejo," še razlaga Golovec.

Problema stenic zaradi spletnih forumov ni mogoče reševati ’potiho’

Gregor Jamnik, predsednik Združenja hotelirjev Slovenije pri Turistično gostinski zbornici Slovenije in direktor hotela Slon in City hotela, je dejal, da v letošnjem letu pojava stenic v njihovih hotelih še niso zabeležili, da pa s podatki o pojavu teh žuželk v drugih hotelih ne razpolaga. "Stenic ne moremo reševati ’potiho’, saj je danes, s pojavom komentarjev gostov o zadovoljstvu bivanja na spletnih portalih, poslovanje hotelov zelo transparentno," pa odgovori na vprašanje o tem, če gre za bolj obsežen problem, ki se ga reši na skrivaj.

V turističnih namestitvah morajo ob pojavu stenic nemudoma ukrepati.
V turističnih namestitvah morajo ob pojavu stenic nemudoma ukrepati. FOTO: Dreamstime

In kako naj ravna turist, če se sooči s tem problemom pri svoji namestitvi? "Gost mora težave takoj javiti upravi hotela oziroma lastniku prenočitvenega obrata o sumu na stenice. Boljši hoteli seveda dobro poskrbijo za svoje goste. Problem nastane pri tretiranju t. i. okužene sobe, saj je drago in traja več dni, v kar pa predvsem poceni nastanitveni obrati niso pripravljeni vložiti sredstev," problematiko dragega in zahtevnega odstranjevanja stenic izpostavi Jamnik. Tudi on opozarja, da gre za trdovratne in nadležne insekte, ki jih je s prostim očesom skoraj nemogoče videti in se prenašajo iz hotela v hotel preko prtljage gostov in javnih prevoznih sredstev. "Če se ne ukrepa odločno, sistematično in natančno, je nevarnost, da pride do vsesplošne epidemije, kot smo ji priča v ZDA, kjer so okuženi skoraj vsi hoteli, tudi tisti najbolj luksuzni," doda. Največ težav v ZDA imajo na vzhodni obali. Jamnik izpostavlja, da morajo v turističnih namestitvah, kjer se soočijo s stenicami, brez izjeme takoj poklicati profesionalce, ki stenice odstranijo. "Prepričanje, da lahko zmorejo sami odstraniti stenice je zmotno. Na tem področju se enostavno ne sme varčevati," še poudari.

Dogovorite se lahko za vračilo denarja

Zgodovinsko gledano so bile stenice pri nas pogoste v povojnem času po 1945, a so bile nato "obvladane" in vrsto let ni bilo govora o njih, vse do nekje po letu 2000, ko je postala ta problematika ponovno aktualna v svetu, nekoliko kasneje pa tudi pri nas zaradi vse pogostejših potovanj.

V Turizmu Ljubljana so zapisali, da v zadnjem času niso zasledili informacij o problemu pojava stenic v zadnjem času, prav tako niso prejeli nobenih pritožb. "Če se gostje soočijo s tovrstnim problemom, je reševanje in morebitno vračilo denarja odvisno od dogovora s posameznim ponudnikom namestitve," pa so zapisali glede možnosti, ki jih ima pri tem turist. "Moč" popotnika je predvsem v spletnih portalih, na katerih lahko oceni namestitev. Omemba stenic je lahko za namestitev uničujoča, večina kvalitetnih ponudnikov pa to problematiko jemlje resno. Obstaja tudi možnost, da vam v celoti povrnejo denar, če vas stenice napadejo pri njih, zato se je vredno pritožiti tudi neposredno pri ponudniku namestitve, ne le na spletnih forumih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezpodre
05. 10. 2019 10.10
+13
Cimex lectolarius spada med krvosese, v ta rod spadajo še komarji, vampirji in sloposlanci.
eFranjo
05. 10. 2019 13.01
+2
Kolani
05. 10. 2019 14.25
+1
devlon
05. 10. 2019 09.24
+3
to je k nam prineslo to turisticno airbnb zlo
Kalss
05. 10. 2019 09.08
+13
Korintos23 naj dodam: zadnji dan počitnic po 18.00 uri so se dijakinje vselile, zjutraj prvega dne šole pa so že bile popikane. Od doma vse sveže in čisto, domska posteljnina oprana in čista, pa vendar ...
kolbek460
05. 10. 2019 09.06
+6
Društvo za zaščito živali pa pravi da vsak dan propade umre ena žival in da je to katastrofa za ta planet , kaj na to porečejo ,,ene vrste lahko so zaželjene druge pa zatirat ,,sramne uši ,bolhe,stenice ščurke klope ,miši,muhe, termite, dvoličneži ,
korintos23
05. 10. 2019 08.57
-15
Povzročitelj tega pa je premalo osebne higiepremalo pranja posteljnega perila. To je živalca katera ima rada nesnago. V lepih belih in opranih rjuhah jo bolj težko najdeš.
Darko32
05. 10. 2019 09.15
+4
Očitno ti navijaš za nekaj drugega. Če so posteljni jogiji stari je to idealno mesto.
Kalss
05. 10. 2019 08.43
+21
V prispevku pa niste omenili, da se s to golaznijo srečujejo tudi v dijaških in študentskih domovih. Omenjen podatek, da sta letos le dva primera stenic pri nas zagotovo ne drži, saj so imeli stenice v enem od ljubljanskih dijaških domov že med poletjem, ko so dom oddajali kot hostel. Ker niso pravočasno ukrepali za turisti, so jih z vrnitvijo dijakov dobili še ti. Kot mi je znano v štirih sobah, kjer je vsaj 6 deklet dobilo ugrize stenic. Dve dekleti sta dobili izredno veliko ugrizov, eni se je celo kri zastrupila. Zelo grdo je bilo videti in so bile zelo boge.
luzarf@arcor.de
05. 10. 2019 08.38
+2
in kaj lahko storimo proti tej nadlogi?
boris c
05. 10. 2019 08.53
+17
Nobenih kemikalij, samo parni čistilec. Dan za dnem parit posteljni okvir, okolico postelje, pranje posteljnine na 90 stopinj. In še najbolj zabavno: spati moraš v okuženi postelji, ker če greš spat v drugo sobo ti bodo sledile tja. Kakšen mesec je trajalo da sem se jih rešil. Cel cirkus, nobenemu ne privoščim.
eFranjo
05. 10. 2019 13.05
-2
mogoče bi zaleglo, če bi se tudi skopal pa preoblekel v oprano perilo