Znanost in tehnologija

Potopite se v veličastno Laguno 

Pariz, 21. 04. 2018 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
3

Ko praznuje vesoljski teleskop Hubble ameriške in evropske vesoljske agencije, darilo pravzaprav dobimo mi, in sicer v obliki čudovite fotografije. Hubble namreč praznuje 28 let, v orbito ga je raketoplan Discovery ponesel 24. aprila 1990.  

Letos so nam pri vesoljskih agencijah postregli z veličastno meglico Laguna, široko 55 svetlobnih let in visoko 20 svetlobnih let. Kolosalne meglice Hubble tako ni mogel v objektiv ujeti v celoti, na slikah je le del, velik okoli štiri svetlobna leta.

Meglica Laguna v vidni svetlobi ...
Meglica Laguna v vidni svetlobi ... FOTO: NASA, ESA, STScI

Laguno je odkril Giovanni Hodierna pred letom 1654. Zaradi orjaškosti, čeprav je od nas oddaljena neverjetnih 4000 svetlobnih let, jo je mogoče videti tudi s prostim očesom, s kakšnim pripomočkom je videti kot oval z očitnim jedrom. 

Ime je meglica dobila po svoji obliki, ki je sicer iz novih posnetkov ni mogoče razbrati. Hubble se je namreč osredotočil le na njeno srce. 

Predstavili so jo v dveh oblikah - v vidni in infrardeči svetlobi. 

Barvna slika vidne svetlobe razkriva fantazijsko ''pokrajino'' grebenov, globeli in gora plina in prahu. Meglico kiparijo močna ultravijolična radiacija in orkanski zvezdni vetrovi, ki jih sproža orjaška mlada zvezda.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gre za zvezdo v središču fotografije, imenovano Herschel 36, ki je okoli 200.000-krat svetlejša od Sonca. Je 32-krat masivnejša od naše, na njej pa je peklenskih več kot 39.000 stopinj Celzija (na površju Sonca je 5600 stopinj Celzija). Herschel 36 je izjemno aktivna zvezda, saj je stara komaj milijon let. Pri Nasi so navedli, da bo zvezda na podlagi mase živela še pet milijonov let. Naše, precej manjše, Sonce pa je zdaj staro skoraj pet milijard let in jih bo živelo še pet. 

Osrednja zvezda še vedno oddaja svoj material, s tem pa v okolico pošilja tudi radiacijo in zvezdne vetrove ter tako zavira formiranje drugih zvezd okoli sebe, na robovih pa je seveda povsem drugače, saj se tam zvezde še naprej rojevajo, so sporočili iz vesoljskih agencij. 

... in v infrardeči.
... in v infrardeči. FOTO: NASA, ESA, STScI

Na infrardečem posnetku je meglica vidna v povsem drugačni luči, saj razkrije vse, kar oblaki prahu in plinov skrivajo: na milijone zvezd. Večina zvezd je sicer bolj oddaljenih od meglice, nekatere pikice pa so mlade zvezde, rojene v sami Laguni. Herschel 36 je na infrardečem posnetku videti še svetlejša. 

Na obeh posnetkih so tudi tako imenovane Bokove krogle, ki so temni oblaki gostega medzvezdnega prahu, v katerih lahko nastajajo nove zvezde. Hubble teh temnih skrivnosti še ne more razkrivati, skoznje oziroma vanje pa bo, tako Nasa, brez težav pokukal Hubblov naslednik, teleskop James Webb. 

Hubble je meglico posnel s širokokotno kamero med 12. in 18. februarjem letos. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.