Znanost in tehnologija

Potrjeno: Srbi zadeli tudi drugega F-117, ki se je komaj vrnil 'domov'

Ljubljana, 02. 12. 2020 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
310

Kar so dolgo bile govorice, je zdaj potrdil eden od pilotov, in sicer, da je v vojni leta 1999 srbska protiletalska obramba zadela dve letali F-117. Prvega so uspeli sestreliti, drugi pa se je s težkimi poškodbami trupa komaj vrnil v Nemčijo. Nevarnosti so se posadke F-117 zavedale, a kot pravijo, se je tudi njihov nasprotnik zavedal, kako jim slediti. Dolgoletne govorice so tako le dobile prvo potrditev.

F-117 so prvič v boju uporabili leta 1989 v ameriški invaziji na Panamo.
F-117 so prvič v boju uporabili leta 1989 v ameriški invaziji na Panamo. FOTO: AP

Dolga leta se je govorilo, da naj bi vojska ZR Jugoslavije marca zadela dve letali, a so to vpleteni večkrat ovrgli. Novinarji in strokovnjaki v ZDA pa so opazili, da sta v registru teh letal po koncu vojne manjkali dve letali, po nekaterih raziskavah celo tri. Ker ni bilo jasno, ali so ta letala izgubili v bojih, so jih upokojili, ali pa so bila izgubljena v nesreči, so skozi leta nastale številne govorice. Ena izmed njih je bila, da so Srbi uspeli zadeti tudi drugo letalo. Upokojeni podpolkovnik Charlie Hainline, s klicno oznako "Tuna", je zdaj to potrdil. 

V podcastu za portal The Afterburn je potrdil govorice, da so srbske protiletalske enote zadele tudi drugo letalo, ki se je komaj vrnilo v oporišče v Nemčijo. Večina podrobnosti je še vedno zaupnih, a kar je povedal, je zanimivo in kaže, da so morali Američani premisliti način delovanja teh nevidnih letal. 

Tuna ni povedal, kdaj je prišlo do drugega incidenta, a se je, kot piše Afterburn, to zgodilo po tem, ko je bilo sestreljeno prvo letalo. Mediji v Evropi so pisali o nekakšnem incidentu s F-117, ki naj bi se zgodil konec aprila oziroma v začetku maja 1999, torej skoraj mesec dni po sestrelitvi prvega F-117. 

Sestrelitev F-117 je pokazala, da ima letalo številne pomanjkljivosti in da protokoli, ki so bili uporabljeni leta 1991 v prvi zalivski vojni, ne zadostujejo za uspešno opravljanje misij.
Sestrelitev F-117 je pokazala, da ima letalo številne pomanjkljivosti in da protokoli, ki so bili uporabljeni leta 1991 v prvi zalivski vojni, ne zadostujejo za uspešno opravljanje misij. FOTO: AP

Podpolkovnik Hainline je bil pilot F-117, ki je poletel z oporišča Spangdahlem v Nemčiji. V podcastu opiše "zanimivo misijo", v kateri sta sodelovala dva F-117, ki sta imela tarči oddaljeni približno 20 kilometrov narazen. Hainline je rekel, da je bilo tisto noč aktivnih kar veliko protiletalskih topov in so v zrak letele številne rakete. 

Kot je še povedal, je imel F-117 številne pomanjkljivosti, med drugim ni imel sistema, ki bi pilota opozarjal, da je ožarčen s tarčnim radarjem. Ravno zato so ga vedno spremljala letala s posebnimi sistemi, ki so zmedli radarje in rakete, ki so radarskim snopom sledili do cilja, in jih uničili. Nesrečna sestreljena Vega 31 ni imela podpore teh letal, saj so verjeli, da so jugoslovanski sistemi zastareli. 

Na tej misiji so letala F-16CJ, opremljena s temi sistemi, nad Srbijo pilota F-117 vnaprej opozorila na sovražne protiletalske baterije. Tako je na obrobju zahodnega Beograda, proti severu, eden od pilotov "F-16" javil izstrelitev rakete – ravno v tistem trenutku je bil Hainline blizu cilja, le približno 30 ali 40 sekund, preden bi odvrgel bombe. Hitro je presodil, da je bolj oddaljen od te rakete, zato je imel vsaj začasen občutek varnosti.

"Nekako sem pogledal desno nad Beograd in videl ogromno raketo, ki prihaja ... Vedel sem, da je nekje tam moja številka dve (drugo letalo F-117). Potem zagledam še eno izstrelitev ta velik sijaj, in od tako daleč lahko vidite veliko podrobnosti. Dim in potem ta ognjena krogla, ki prihaja proti vam."

F-117 je bil narejen v času, ko računalniki še niso bili uporabljeni za izračun kontinuirano "zvitih" radarskih površin. To je inženirje prisililo, da so uporabili ravne ploskve pod točno določenimi koti, ki so zagotavljali najboljši prečni odboj radarskih snopov.
F-117 je bil narejen v času, ko računalniki še niso bili uporabljeni za izračun kontinuirano "zvitih" radarskih površin. To je inženirje prisililo, da so uporabili ravne ploskve pod točno določenimi koti, ki so zagotavljali najboljši prečni odboj radarskih snopov. FOTO: AP

 Hainline se je spomnil urjenja in vedel, da ne sme manevrirati, saj bi v tem primeru lahko izgubil prednost posebne oblike F-117, ki pod določenimi koti odbija radarske snope. V njegovem interesu je, da ostane čim manjša tarča in s tem poveča verjetnost, da raketa izgubi kontakt. Opazil je, da je ena raketa eksplodirala v zraku, druga pa je nadaljevala pot. 

Po uspešni misiji se je začel vračati proti letalu, ki bi mu dotočilo gorivo v zraku, a drugega F-117 ni bilo na dogovorjeni točki za srečanje. Nekaj časa ga je čakal in uspel prepričati pilota tankerja, da še malo počakajo. Drugi F-117 se je končno pojavil in videti je bilo, da nekaj ni v redu. 

"Letalo ni bilo v dobrem stanju," je za Afterburn povedal Hainline in opisal, da se je drugi F-117 poskušal priklopiti na tanker, a je imel večje težave. Posadki tankerja je Hainline nato povedal, da naj upočasnijo, kolikor lahko, da bi se lahko poškodovani F-117 priklopil na cev za gorivo. Kljub slabi povezavi in celo puščanju goriva s sonde je drugi F-117 uspel napolniti rezervoarje in obe letali sta se v počasnem letu začeli vračati v Nemčijo. 

Pogled od blizu pokaže kote, ki so potrebni, da je letalo uživalo manjšo vidnost, a je to bila hkrati tudi njegova omejitev. Letalo je bilo namreč "nevidno" pod določenimi koti, kar pa zahteva vzdrževanje teh kotov do radarskih postaj. Če radarska postaja zamenja položaj, ki je pilotom nepoznan, lahko to močno zmanjša učinkovitost radarskega skrivanja.
Pogled od blizu pokaže kote, ki so potrebni, da je letalo uživalo manjšo vidnost, a je to bila hkrati tudi njegova omejitev. Letalo je bilo namreč "nevidno" pod določenimi koti, kar pa zahteva vzdrževanje teh kotov do radarskih postaj. Če radarska postaja zamenja položaj, ki je pilotom nepoznan, lahko to močno zmanjša učinkovitost radarskega skrivanja. FOTO: Shutterstock

Na poti nazaj v Nemčijo je drugi F-117 "spet izginil", vendar sta obe letali nazadnje le pristali v Spangdahlemu. Prizadevanja Hainlina, da bi zagotovil varen povratek svojega kolega nazaj domov, so bila nagrajena s številnimi odlikovanji. Hainline tudi pove, da so se urili, da se izogibajo vseh protiletalskih sistemov, saj predstavljajo resno grožnjo, kar velja tudi za relativno stare sisteme, kot je bila Neva. 

'Past za nevidno letalo'

27. marca 1999 je poveljnik tretjega bataljona 250. protiletalske brigade jugoslovanske vojske Zoltan Dani pripravljal past za "nevidno letalo" F-117 "Nighthawk". Ta je bila sestavljena z raketnim zastarelim sistemom S-125 Neva, ki ga je Dani poznal bolje kot večina poveljnikov. V nasprotju z zapisi o nevidnosti F-117 je dobro vedel, da nobeno letalo ni nevidno, ampak zgolj slabše vidno, in da ima vsako letalo svoje slabosti.

Jugoslovanska protiletalska obramba je letala F-117 pogosto zaznavala in jim sledila, a letal zaradi zastarelih sistemov niso uspeli označiti s tarčnimi sistemi. Ti pa so bili ključnega pomena, da bi protiletalska raketa imela natančno vodenje do cilja. F-117 se je na njihovih radarjih pojavljal in izginjal, a so nato naredili ključno napako, ki jo je Dani izkoristil – držali so se določenih koridorjev, kar je njihove poti naredilo predvidljive. 

Ne glede na tehnologijo "stealth" je vsako letalo možno sestreliti, označevanje s tarčnimi sistemi pa je obratnosorazmerno učinkovito s kvadratom razdalje. Posplošeno, če letalo protiletalsko baterijo preleti z majhno razdaljo, ga je, ne glede na napredno tehnologijo, možno zadeti, saj žarčenje radarjev premaga sisteme, ki naj bi letalo naredili manj vidne. Dani je to vedel, preučeval njihove prejšnje poti in postavil "past" za letalo F-117 s klicno oznako "Vega 31".  

Ideja za letalo F-117 je nastala v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in je bila kljub napredni tehnologiji v času bombardiranja ZR Jugoslavije leta 1999 stara skoraj 30 let. Bombnik B-2, ki je prav tako temeljil na tehnologiji "stealth", je nastal na podlagi drugačnih in veliko naprednejših tehnologij, kot pa so povedali v ZDA, tega niso nikoli uspeli tako dobro zaznati, da bi proti njemu poletele rakete. 

'Oprostite, nismo vedeli, da je neviden'

Pilot Vege 31, podpolkovnik Darrell Patrick Zelko, je 27. marca letel na misiji nad Beogradom, v sklopu katere je uspešno zadel cilje in se vračal v domače oporišče. Ameriška vojska se je zavedala, da so jugoslovanski protiletalski sistemi zastareli, a še vedno predstavljajo nevarnost za nevidna letala, ki so precej neokretna in nimajo sistemov, ki bi lahko zmedla te rakete. Njihova zmanjšana vidnost je najboljša obramba. Ravno zato so letala letela po natančno določenih koridorjih, pri katerih so s pomočjo drugih letal določali, da nimajo protiletalskih sistemov in radarjev. 

Protiletalski sistem sovjetske izdelave, S-125 Neva. Izdelan je bil v 60. letih prejšnjega stoletja in je doživel številne nadgradnje. Nekatere sisteme danes še vedno uporabljajo v Republiki Srbiji.
Protiletalski sistem sovjetske izdelave, S-125 Neva. Izdelan je bil v 60. letih prejšnjega stoletja in je doživel številne nadgradnje. Nekatere sisteme danes še vedno uporabljajo v Republiki Srbiji. FOTO: Shutterstock

Dani je torej videl, da ta letala uporabljajo te "varne" koridorje, in postavil svojo baterijo ravno na enem od njih ter s pomočjo tarčnih sistemov uspel letalo označiti in nato tudi sestreliti. To so poskušali večkrat, a tokrat, kot je Dani kasneje povedal, je F-117 naredil napako, da je odprl vrata z bombami, ki jih je hranil v trupu, kar pa je zadoščalo, da je raketa sistema "Neva" našla cilj. Zgodbo so večkrat predstavili na različnih kanalih, Dani in Zelko pa sta kasneje postala tudi prijatelja, srbska propaganda pa je sestrelitev dobro izkoristila. To jim ni pomagalo, saj so letalske sile zveze Nato še vedno imele skoraj popoln nadzor zraka na ZR Jugoslavijo, a z obilico previdnosti.

Srbska protiletalska obramba je Vego 31 sestrelila 27. marca 1999.
Srbska protiletalska obramba je Vego 31 sestrelila 27. marca 1999. FOTO: AP

Upokojeno letalo, ki še vedno leti

Ameriška vojska je zaradi varčevanja leta 2008 upokojila več kot 50 letal F-117, tudi zato, ker so se začela pojavljati novejša in boljša letala s tehnologijo "stealth", kot sta F-22 in F-35. Sistem upokojitve, ki so ga uporabili, je "shranjevanje verzija 1000", ki pravi, da mora biti letalo popolnoma ohranjeno in pripravljeno za ponovno uporabo v nekaj tednih oziroma mesecih. Letala so zelo pazljivo spravili v klimatizirana skladišča in z nekaterimi od njih tudi občasno leteli. Začelo pa se je zapletati po letu 2015, ko so nekateri sumili, da so bila letala uporabljena tudi za kaj več kot polurno letenje v bližini letalske baze Tonopah sredi Nevade.

Letalski strokovnjaki nimajo enotnega odgovora, zakaj bi nekdo ponovno uporabil letalo, ki temelji na zastareli tehnologiji "stealth", a jasno je, da je to še vedno eno redkih, če ne edinih letal, ki je bilo specifično narejeno za neopazno precizno bombardiranje.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (310)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simon Megli?
29. 12. 2023 15.29
NATO in ZDA znata samo bombardirati manjše države, ki se ne morejo odbraniti. Sedaj so v Ukrajini polomili svoje zobe, ko so se soočili s pravo vojsko
JEB. MOD.
27. 06. 2022 10.46
+1
bazen trepča na kosovu je 2x več vreden kot ves ameriški dolg ki je astronomslki !!torej zlahka so si ameri privoščili izgubo dva f 117 !!po vseh napihnjenih samohvalah je pa to sramota ki se je no bodo nikoli znebili !!
Tone 12345
14. 06. 2022 16.38
+4
Nobenih setlth letal ni!to je samo amerisko nakladanje!
Tone 12345
14. 06. 2022 16.39
+1
Energetski mesija
06. 07. 2022 11.36
Draža
23. 03. 2022 08.52
+5
Nato agresor je lets 1999 ubil 80 otrok,uničil več deset vrtcev,šol,bolnic,rtv,kolone naroda,to je njihova moč.
Energetski mesija
06. 07. 2022 11.37
-2
Draža
23. 03. 2022 08.50
+7
Srbska vojska je sestrelila vsaj deset letal od Nato agresorja,so posnetki in slike.
setisfekšn
22. 03. 2022 18.54
+8
Ta f 117 je bila izredno draga nič vredna kartonasta škatla brez osnovne aerodinamike za letala na račun "nevidnosti"!!orožja v trupu je pa imel komaj za vzorec!mislim Poden!!
Bosanac123
02. 12. 2020 21.35
-3
Res nobeno letalo ni nevidno. So pa izgubili kar nekaj letal Mig29 in na tleh Mig21. Najpomembneje pa zibelko srbstva Kosovo. Pa JNA je bila ena najmočnejših vojsk v Evropi, čeprav leta 1999 že zastarela.
taurus111
18. 06. 2022 11.39
+1
Bravo Bosanec, manjkala je lle pika na i. Kosmet ne bo nikoli albanski pa naj se Pahorček in Flaškonka tako trudijo. Živela Srbija!
ni_mi_vse_eno
02. 12. 2020 21.21
+14
ZDA z NATO inavzijo na Srbijo, ni izvajala napade na vojaške cilje, ampak na civilne. Seveda niso padale samo bomble, ampak so bile v bombah odpadni radioaktivni material, zaradi katerega še danes umirajo v večjem številu srbi. Težina Lanaca (the weight of chains). Priporočam, zelo poučino.
motorka57
03. 12. 2020 20.56
+2
...pogledal.... groza me je, kako bodo, če bodo, živeli moji vnuki ....
Drekachi24
02. 12. 2020 21.20
-6
Srbi imajo dobre jasnovidce, specializirane za dogajanje v zraku...
mindfields
02. 12. 2020 20.37
+14
Srbi so edini narod ki je bil v vojni z vsemi svetovnimi imperatori Vizantija, Otomansko cesarstvo, AvstroUgarska, Amerika...za to mores ali biti mal premaknjenj ali imeti jajca in trmo...samo zato jih spoštujem. Vizantijo so pokorili in naredili Dušanovo cesarstvo, na Kosovu so se tukli z Turki 40 tisoc Srbov 140 tisoc turkov, proti AvstroUgarski pa so dali 1 400 000 vojakov največ od vseh...kapa dol..
MihaGliha
28. 02. 2022 20.07
-2
Potem mora biti nekaj fejst narobe s tem narodom
papi1
02. 12. 2020 20.07
-16
Srbi so zadeli sami sebe, pametnjakoviči.
samuray1
02. 12. 2020 20.10
-7
CRNALUKNJA
03. 12. 2020 09.06
+5
samuray1
02. 12. 2020 19.41
-2
Kaj če bi še malo omenili Spačvanski gozd!!!
samuray1
02. 12. 2020 19.53
-1
resnicaosvobaja
02. 12. 2020 17.43
+16
Srbi so se itak opravičili, ker menda niso vedeli, da je neviden...
Frane Šajn
02. 12. 2020 17.33
+18
Bravo Srbi čestitam čeprav smo bili na nasprotnih bregovih! Še se spomnim tiste "Clintone šalji 118!"ha,ha,ha,
Jermen
02. 12. 2020 16.38
+7
To trosite nam po portalih da je neviden. Hvalijo americani marsikaj svojega kar ni dejansko to kar nam lazejo.
pravisprehajalec
02. 12. 2020 17.04
-12
So pa vse vojne dobii do sedaj. ne pa 4 izgubili v 5 letih....
Frane Šajn
02. 12. 2020 17.40
+4
Jenky pomeni imeti kratke noge usnjeno pilotsko jakno in pa gobec kot aligator, torej nobene razlike med njima!
samuray1
02. 12. 2020 19.36
+2
Ja ne sprehajalo,največjo zmago so so dosegli zoper Vijtnam.Da niti ne omenjam genocidni uspeh v vojni zoper bivšo Yugoslsvijo.
Firnk
02. 12. 2020 15.50
+4
ja koga pa tole zanima? kr pogrevajo svojo poveličevanje hvalmajstri kaj je blo pred dvajsetemi leti hahahaha ni nič druzga za pisat novinarčki da bo kruh.
marmilan
02. 12. 2020 16.36
+1
Uporabnik1996024
02. 12. 2020 15.34
+7
malo offtopic, ampak mi kupujemo konzerve na kolesih ki kot je pokazala nedavna vojna na Kavkazu preživijo kake pol ure na bojišču, skupaj z vsebino. Koliko so Azerski troti uničili armrnske tehnike ne neprimerljivo za njihovo ceno. Skratka, morali bi razvijati avtonomna vozila/letala ne pa kupovati konzerv.
pravisprehajalec
02. 12. 2020 17.05
-8
Vseeno gre za rusko tehniko, ki je slabe kvalitete.
Nidani
02. 12. 2020 15.10
+10
Kaj je čudnega? Saj so bili tudi že z bambusovimi palicami tepeni...
Ost1234
02. 12. 2020 15.05
+17
S-500 Prometheus .... Rusko cepivo za ameriško aviacijo 😉
123maradona
02. 12. 2020 17.10
-7
S-500 je mala malca za USA zračno obrambo. Še vklop baterije ne bi uspeli opraviti.
NenadBrkić
02. 12. 2020 15.05
-9
Če bi Američani hoteli bi lahko izstrelili vse rakete iz ladij in podmornic ter nad Srbijo ne bi poletelo nito eno NATOvo letalo. Zelo žalostno obdobje mojega življenja. Komaj sem čakal, da lahko grem protestirati proti Slobi.