Znanost in tehnologija

Pozabite na Messenger in klasičen mail, nov hit je Slack

New York, 20. 06. 2019 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslovna aplikacija Slack, ki najbolje rečeno združuje funkcije Messengerja in elektronske pošte, bi slednjo lahko celo izpodrinila. Beleži že več kot osem milijonov uporabnikov iz 150 držav. Podjetje Slack Technologis, katerega vrednost je bila lani ocenjena na dobrih šest milijard evrov, pa se je zdaj odločilo za javno ponudbo delnic.

Slack so prvi posvojili mladi podjetniki v Silicijevi dolini.
Slack so prvi posvojili mladi podjetniki v Silicijevi dolini. FOTO: Shutterstock

Aplikacija za sporočanje Slack je med zagretimi 'startupovci' čez lužo pravi hit sicer že dobri dve leti, pot na pametne telefone in računalnike predvsem mladih podjetnikov in tehnoloških navdušencev pa si zdaj utira tudi na stari celini.

Poenostavitev komunikacije med zaposlenimi

Slack - najbolje opisano - združuje funkcije Facebookovega Messengerja in klasične elektronske pošte. Služi predvsem za poenostavitev komunikacije večje skupine uporabnikov, zato se jo največkrat uporablja v službene namene. Omogoča tudi shranjevanje in deljenje dokumentov, v osnovi pa deluje na principu več skupin oziroma zasebnih pogovorov.

Slackova programska oprema z združevanjem sporočil glede na vsebino, člane oziroma poljubno glede na interese vključenih, največkrat nadomešča elektronsko pošto. V prvi vrsti tako omogoča zmanjšanje poplave za uporabnika nepomembnih mailov in sporočil. V najožjem pogledu je njegovo delovanje v osnovi še najbolj podobno nekdanjemu IRC-u.

Aplikacija je v osnovnem paketu za uporabo brezplačna, na čedalje večjo priljubljenost pa kaže tudi preko deset milijonov uporabnikov v 150 državah, od tega jih tri milijone plačuje še za dodatne storitve. Med slednjimi so tudi multinacionalke in korporacije, denimo britanska banka HSBC in ameriški Ford.

Soustanovitelj Slacka Steward Butterfield, ki je razvil tudi fotografsko aplikacijo Flickr, pravi, da je Slack "revolucija v korporativnem komuniciranju".

A vse le ni tako rožnato. Uporabnike najbolj moti nepreglednost daljših pogovorov, brisanje starih pogovorov po doseženi določeni količini in neprestana obvestila o novih sporočilih. Slednja se sicer da izklopiti oziroma utišati.

Konkurira na čedalje bolj zasičenem trgu

A glede na čedalje več tehnoloških podjetij, ki ponujajo podobne aplikacije in vstopajo na trg, Slack - podobno kot velika tehnološka podjetja - nikoli ni ustvarjal dobička. Prihodki so v letu 2018 sicer zrasli za 80 odstotkov, a so hkrati izgube znašale 144 milijonov dolarjev (dobrih 127 milijonov evrov), poroča BBC. Vrednost leta 2009 ustanovljenega podjetja Slack Technologies, Inc. je bila lani sicer (glede na več kot milijardo dolarjev zbranih sredstev v zadnji rundi financiranja s strani vlagateljev) ocenjena na 7,1 milijarde dolarjev (dobrih šest milijard evrov).

Podjetje Slack Tehnologies se je odločilo za javno ponudbo delnic.
Podjetje Slack Tehnologies se je odločilo za javno ponudbo delnic. FOTO: Shutterstock

Na to, da Slack konkurira na čedalje bolj zasičenem trgu, opozarjajo tudi številni analitiki. Neposredno konkurenco bi lahko predstavljal Microsoftov dodatek za uporabnike Office365, ki ponuja brezplačno aplikacijo za komunikacijo skupin.

Kljub temu pa je ameriška revija Forbes Slack, ki ga uporablja več kot pol milijona uporabnikov vsak dan, leta 2016 označila celo za poslovno aplikacijo z najhitrejšo rastjo v zgodovini.

Sinonim za tehnološko uspešnost zdaj v javno ponudbo delnic

Javno ponudbo delnic (angleško initial public offering - IPO) so sicer pri Slacku napovedali že septembra lani, a je ta kljub temu dobesedno zatresla Wall Street.

Podjetje se je sicer odločilo za nekoliko drugačno pot, s čimer se je učinkovito izognilo plačilu številnih borznih svetovalcev, ki bi podjetje pripeljali na trg.

Izbrali so neposredno kotacijo, kjer se z delnicamu trguje takoj, a to bi lahko povzročilo divje nihanje cene. Podjetje naj bi bilo zdaj sicer ocenjeno na približno 15 do 17 milijard dolarjev.

Slack je tako druga velika tehnološka družba, ki se je odločila za neposredno ponudbo, potem ko se je enake metode lani poslužila storitev Spotify. Njihova javna ponudba delnic na splošno velja za uspeh, kljub temu, da njihove delnice zdaj dosegajo približno 15 odstotkov manj kot je bila njihova prva cena.

Če bo podjetje uspešno, pa bi lahko to k javni ponudbi delnic spodbudilo tudi druge tehnološke velikane, denimo Airbnb.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

setisfekšn
22. 06. 2019 19.37
+2
Ta svet je več kot otročji!kam pelje vse to!!!
c00kies
20. 06. 2019 21.52
+7
\"Slack is where work happens\"... Ironija pa takšna. No, še dobro, da vemo kaj \"slacking off\" pravzaprav pomeni v angleščini.
Torpedo
20. 06. 2019 21.46
+8
aja pa se to..nekaj kar je placljivo ali omejeno kot je slack ne bo nikoli prevladali nad necim kar je free kot je email....in email in slack se sploh ne da primerjati..ker slack je aplikacija email pa cisto poaebna vrsta komunikacije
RockRoller
22. 06. 2019 15.47
+3
Če misliš, da je email pri Gmailu free se motiš. Plačaš ga s tem, da jim prodaš zasebnost. Hvala lepa, ti pa kar...
nikhrast
27. 06. 2019 08.43
-2
Rocky, kakšna zasebnost, saj ni treba da jim poveš vse. Pa uporabljaš svoje pravo ime za e-mail? Samomoji sorodniki, prijatelji, kolegi... vedo kdo sem, nekateri me še kličejo z napačnim imenom. Pa objaviš vse podatke pravilno, kot datum rojstva...
Torpedo
20. 06. 2019 21.44
+10
izpodrinila mail? a vi sploh veste o cem govorite? kako z slackom posljem sporocilo nekomu ki ni v mojem podjetju? ajde heroji
uporabnik123x
20. 06. 2019 20.43
+8
Problem pa je ker ni zastonj oz je free ampak ti hitro zmanjka prostora in ti pac kr pobrišejo zgodovino vsega, kar pa je pri hangoutsih neomejeno in free
antilevi?ar
20. 06. 2019 20.41
+28
Brez veze-nekaj kar do včeraj ni bilo vredno nič je danes vredno milijarde? Po čigavi oceni? In tudi čez noč lahko spet postane ničvredno,.to je današnja realnost na internetu.