Znanost in tehnologija

Preboj na področju zdravljenja bolezni, ki prizadene vsako 10. žensko

Sydney, 01. 06. 2023 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sydneyjski raziskovalci so naredili preboj, ki bi lahko spremenil način zdravljenja endometrioze in izboljšal zdravje žensk, ki živijo s to bolečo in izčrpavajočo boleznijo. Točnega podatka o tem, koliko žensk je v Sloveniji diagnosticiranih z endometirozo, ni, po podatkih WHO pa endometriozo dobi do 10 odstotkov žensk v rodni dobi.

Raziskovalci iz kraljeve bolnišnice za ženske v Sydneyju so "vzgojili" tkivo vseh znanih vrst endometrioze, nato pa opazovali spremembe na tkivu in ugotavljali, kako se odziva na različne metode zdravljenja. 

Profesor porodništva in ginekologije v sydneyjski kraljevi bolnišnici za ženske Jason Abbott je dejal, da je ta preboj primerljiv s prebojem, ki so ga pred tremi desetletji naredili na področju zdravljenja raka dojk, poroča The Guardian.

Abbott je pojasnil, da bodo zdaj lahko zdravljenje usmerili v različne vrste endometrioze, posledično pa bo zdravljenje bolj učinkovito. Podobno kot pri zdravljenju raka dojk. 

"Pred 30 leti smo vse vrste raka dojke obravnavali enako," je dejal. "Zdaj vemo, da obstaja veliko različnih vrst raka dojke in jih ustrezno zdravimo," je pojasnil. Če torej lahko prepoznajo vrsto endometrioze, bodo lahko tudi predvideli, ali bo bolnica doživela agresivno, invazivno obliko bolezni in ji ponudili ustrezno zdravljenje ter poskrbeli za ohranjanje njene plodnosti. 

Endometrioza
Endometrioza FOTO: Shutterstock

Kako prepoznamo endometriozo?

Endometrioza je kronična bolezen, pri kateri se maternično tkivo razrašča po drugih organih. Simptomi so bolečine v trebuhu, močne menstruacije, napenjanje, krvavitve iz mehurja in črevesja, utrujenost, tesnoba, ki jo sproža bolečina, in neplodnost.

O stanju bolnic, ki potrebujejo zdravljenje endometrioze, smo na 24ur.com že poročali. Članek si lahko preberete na tej povezavi.

Točnega podatka o tem, koliko žensk je v Sloveniji diagnosticiranih z endometirozo, sicer ni. Po podatkih WHO endometriozo dobi do 10 odstotkov žensk v rodni dobi. Podatki o pogostosti bolezni so si zelo različni, saj so za postavitev diagnoze potrebni dober posluh za te težave in s tem natančna anamneza, klinični in ultrazvočni pregled ter MR-preiskava. Pogostokrat se diagnoza postavi šele na podlagi laparoskopskega pregleda notranjosti male medenice. 

"Velikokrat se simptomov bolezni ne prepozna, saj so zelo splošni in zaradi tega je čas do postavitve diagnoze pogostokrat podaljšan. Najpogostejši simptom endometrioze je bolečina v trebuhu ali na področju male medenice, ki se poslabša v času menstruacije. Pogostokrat dekleta tožijo tudi nad bolečinami pri spolnih odnosih in o močnejših ter bolečih menstruacijah. Včasih navajajo napihovanje, zaprtje, driske, opažajo pa lahko tudi sledove krvi v urinu in blatu. Velik odstotek žensk z endometriozo ima tudi težave pri zanositvi," je lansko leto za 24ur.com pojasnil predstojnik Oddelka za splošno ginekologijo in ginekološko urologijo KGP UKC Maribor, red. prof. dr. Igor But

Modna oblikovalka Kate Ford: Omedlevala sem, bruhala sem, bilo je vedno slabše

Endometrioza prizadene vsaj eno od devetih žensk v Avstraliji. Med drugim ima endometriozo znana avstralska modna oblikovalka Kate Ford. "Omedlevala sem, bruhala sem, bilo je vedno slabše. Enostavno nisem mogla glede tega storiti ničesar. Vse, kar bi lahko storila, je, da bi pri 15 letih začela jesti tabletke, a sem se odločila, da ne bom," je povedala.

S hudimi bolečinami se je morala nato spopadati vse do 17. leta, ko so jo končno operirali. Fordova je povedala, da se močna bolečina lahko pojavi kadar koli. "Eno sekundo si lahko povsem v redu, samo nasmejano in brez bolečin sediš, potem pa se v minuti vse obrne na glavo in komaj živiš," je dejala in dodala, da je občutek tak, kot bi te nekdo zabadal v trebuh.

Fordova je najprej prestala štiri invazivne laparoskopske operacije, nato pa so jo zdravili zaradi neplodnosti. Februarja je rodila dvojčka.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BroNo1
01. 06. 2023 12.01
+2
Ko mački stopiš na rep, takoj pobriše komentar?! Vcasih je zdravo sprejeti tudi kritiko….
stumfeta
01. 06. 2023 12.14
+4
Če si svinjal po ljudeh z boleznijo je edino pravilno, da so ti izbrisali komentar.
BroNo1
01. 06. 2023 14.37
+4
Nisem, napisal sem, kako to, da ne vedo koliko je žensk diagnozicirano s to boleznijo, vedo pa, da je v Sloveniji vsaka deseta in da naj preberejo vsaj za seboj predno objavijo.
stumfeta
01. 06. 2023 15.21
+2
Mrbit so užaljeni če pišeš, da so napisali, da je v Sloveniji vsaka deseta ženska, medtem ko dejansko piše, da je v svetovnem merilu vsaka deseta ženska :)
santamaura
01. 06. 2023 11.26
+2
Preboj na področju zdravljenja bolezni, ki prizadene vsako 10. žensko - Točnega podatka o tem, koliko žensk je v Sloveniji diagnosticiranih z endometirozo, ni - Ja vsaka deseta bi morala biti - Samo počakati je treba ,da bo zdravilo na tržišču