Znanost in tehnologija

Pri Trstu odkrili ostanke vsaj sedmih dinozavrov, najbolj navdušuje Bruno

Trst, 03. 12. 2021 17.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, D.L.
Komentarji
2

Raziskovalci so v bližini Trsta odkrili najpomembnejše italijansko najdišče fosilov dinozavrov. Našli so ostanke od sedmih do enajstih živali, ki so na območju živele pred 80 milijoni let. Eden od fosilov je skoraj v celoti ohranjen, s petimi metri pa je tudi največji dinozaver, ki so jih kdaj koli našli na ozemlju Italije. Poimenovali so ga Bruno.

Paleontologi na delu (slika je simbolična)
Paleontologi na delu (slika je simbolična) FOTO: Dreamstime

Paleontologi so na najdišču Ribiško naselje v bližini Trsta odkrili ostanke sedmih do enajstih dinozavrov, med katerimi je eden skoraj v celoti ohranjen. Poimenovali so ga Bruno. 

Tako kot ostali pri Trstu odkriti dinozavri, je Bruno rastlinojedec iz rodu Tethyshadros insularis, ki je na območju živel pred 80 milijoni leti. S svojimi petimi metri je največji dinozaver, odkrit na ozemlju Italije. 

Sicer so prvi primerek vrste pri naših zahodnih sosedih našli že pred 30 leti na istem najdišču. Poimenovali so ga Antonio. Njegove ostanke so zdaj primerjali z novoodkritimi ostanki in ugotovili, da gre v primeru Antonia za mlad osebek in ne za pritlikavo vrsto, kot so verjeli do zdaj.

Mednarodna raziskovalna skupina, ki jo je vodil Federico Fanti z Univerze v Bologni, je svoje ugotovitve objavila v reviji Scientific Reports.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SEJBOBOL
18. 12. 2021 21.07
+1
A ni zanimivo do sedaj je bil pritlikavi sedaj je mlad primerek .... Vedno nekaj ugotovite in trdite naj vam no v poduk da uporabljate besedo PREDVIDEVAMO ne pa trdit ...
Andrej Volaj
03. 12. 2021 21.56
tko zgleda, kot da dinozavru dela hitri test 😄