Znanost in tehnologija

'Tehnologija predstavlja grožnjo razčlovečenja zdravstvene oskrbe'

Ljubljana/Rochester, 17. 11. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
21

Tehnološka revolucija se je v medicini začela pojavljati prej kot na drugih področjih in med prvimi, ki so začeli uvajati nove tehnologije v procese zdravljenja, je bila prestižna ameriška Mayo klinika. S tamkajšnjim vodjo razvoja na področju umetne inteligence smo se pogovarjali o prihodnosti medicine in o tem, ali bodo roboti kdaj zamenjali zdravnike.

Človek je prezapleten, da bi robot zamenjal zdravstveno osebje, je prepričan Ognjen Gajić, ugleden strokovnjak intenzivne medicine, pulmolog, profesor ter eden vodilnih raziskovalcev na področju umetne inteligence na Mayo kliniki. S strokovnjakom, sicer rojenim Sarajevčanom, smo se pogovarjali o tem, kaj bo prinesel tehnološki razvoj v medicini.

Bela halja in stetoskop okoli vratu – to sta dva najprepoznavnejša simbola zdravniškega poklica. Toda po dveh stoletjih od iznajdbe stetoskopa tej napravi grozi, da jo bo izpodrinila nova tehnologija.

Kot pravi, je med največjimi izzivi na področju medicine v času tehnološke revolucije poplava podatkov. Nova tehnologija po eni strani olajša nekatere procese, postavljanje diagnoz in celo zdravljenje, po drugi strani pa zaradi velike količine podatkov, ki morajo biti ustrezno analizirani, predstavlja dodatno breme za zdravstveno osebje. Če ne bomo optimizirali teh procesov, bo časa za pogovor in obravnavo bolnikov še manj, opozarja strokovnjak. 

Ognjen Gajić je eden vodilnih strokovnjakov na področju uvajanja novih tehnologij in umetne inteligence.
Ognjen Gajić je eden vodilnih strokovnjakov na področju uvajanja novih tehnologij in umetne inteligence. FOTO: osebni arhiv

Kako bo videti medicina v prihodnosti v vse bolj visokotehnološki družbi, kjer umetna inteligenca počasi pronica v vse pore družbenega življenja?

Medicina kot "profesija zdravljenja" je unikatno človeška. Čeprav je pogosto zelo uporabna, pa računalniška tehnologija predstavlja grožnjo razčlovečenja zdravstvene oskrbe. Prav tako pa ta pogosto prispeva k izgorelosti zdravstvenih delavcev, saj so preobremenjeni z uporabniku neprijaznimi računalniškimi programi. Zato je ključno, da pomislimo na človeške faktorje in ergonomijo, da bomo lahko izkoriščali te inovacije z minimalnimi stranskimi učinki.

Prihodnost medicine bo vsekakor zaznamovala tudi uporaba umetne inteligence. Kaj so po vašem mnenju njene prednosti in pomanjkljivosti v medicini?

Do zdaj se je umetna inteligenca pokazala za uporabno pri slikovni analizi, kot je denimo prepoznavanje patologije na mrežnici ali koži, in vsekakor pri določenih radioloških vzorcih. Kakor koli že, človeške bolezni so sestavljene iz kompleksnih prepletov med biološkimi, okoljskimi, psihološkimi, družbenimi in celo duševnimi vidiki. Te interakcije so dinamične in jih ne moremo napovedovati zgolj na podlagi podatkov. Da bi preprečili neželene posledice, je nujno, da se umetna inteligenca regulira enako strogo kot nove naprave in zdravila.

Gajić je medicino doštudiral v Sarajevu. Med opravljanjem specializacije se je začela vojna v BiH in v prvih letih vojne je kot zdravnik pomagal v svojem rojstnem kraju. Obkoljeno mesto je nato zapustil leta 1994, da se je pridružil svoji družini, ki je že prej odšla na varno. Novo pot je nato začel v ZDA, kjer se je najprej zaposlil kot bolničar in šele po nostrifikaciji diplome se je specializiral iz interne medicine. Danes deluje na oddelku za intenzivno terapijo na Mayo kliniki.

Pa bo po vašem mnenju umetna inteligenca postala nepogrešljiva v zdravniški službi?

To je odvisno od tega, kako definiramo "umetno inteligenco". Če govorimo strogo o strojnem učenju algoritmov, ki so uporabni pri prepoznavanju govora in obraza, je vpliv do neke mere omejen. V širšem smislu pa je "izboljšana človeška inteligenca" – s pomočjo enostavnega, uporabniku prijaznega dostopa do podatkov o pacientu, znanja in podpore pri sprejemanju odločitev – že postala nujna.

Klinika Mayo, na kateri ste zaposleni, je ena od vodilnih na številnih področjih, tudi pri uvajanju novih tehnologij v medicini. Nam lahko razkrijete, kaj se bo zelo realno v naslednjih letih spremenilo pri obravnavi pacientov? 

Najbolj neizbežna sprememba je vse pogostejša uporaba telemedicine. Če navedem primer: poleg tega, da skrbim za bolnike v enoti za intenzivno medicino na Mayo kliniki, s kolegi zagotavljamo tudi nadzor in strokovno podporo medicinskim sestram in zdravnikom v bolnišnicah, ki so od nas oddaljene na stotine kilometrov. Pred kratkim smo poročali o projektu tele-izobraževanja, ki je prispeval k neverjetni negi in boljšim izidom zdravljenja kritično bolnih pacientov v Bosni in Hercegovini.

Medicina se tudi v Sloveniji že zdaj vse bolj digitalizira – vse več podatkov je na računalnikih, ne več toliko na papirju. Kakšne so nevarnosti, da so tako občutljivi in zasebni podatki na omrežju, ki je pogosto lahko zelo ranljivo?

Nevarnosti za zaupne podatke so prisotne vsepovsod. Glavno težavo trenutno vidim v tem, da bi zdravstvene zavarovalnice zavrnile sklenitev zdravstvenega zavarovanja pacientom, pri katerih so tveganja za bolezni zelo visoka. Po drugi strani pa so upravni predpisi, ki so bili sprejeti za varovanje zaupnosti (denimo HIPPA v ZDA), verjetno storili več škode kot koristi z omejevanjem dostopa do podatkov v korist pacientov. Bolj pomembna težava pri elektronskih podatkih je, da so programi v trenutni obliki zelo neprijazni do uporabnikov in predvsem osredotočeni na podjetja/obračunavanje. Brskanje po elektronski kartoteki (EHR v ZDA) po nepotrebnem traja predolgo časa, pri tem se nalaga preveč informacij in pogosto ovira dobro zdravstveno oskrbo.

Gajić je bil pred vojno v BiH ustanovni član legendarne sarajevske skupine Zabranjeno pušenje, v kateri je igral saksofon in klaviature.

Dostop do zdravljenja je ena največjih težav po vsem svetu. Zdravstveni sistemi niso najbolj učinkoviti, imajo slabe delovne procese ter številne administrativne ovire.

Nekateri zdravniki, tudi kardiologi, v ZDA že vrsto let ne uporabljajo več stetoskopov. Bo res v naslednjih letih stetoskop postal zgodovina, saj ga bodo izpodrinile ultrazvočne naprave?

Na nek način je to res. Točkovni ročni ultrazvok je zelo učinkovita nova tehnologija, še posebej učinkovita pri obravnavi akutno bolnih ali poškodovanih bolnikov. V enotah intenzivne nege, kjer delam, je že skoraj zamenjal stetoskop. "Ritual" s stetoskopom se še vedno izvaja in za nekatera stanja (kot je sopenje pri astmi) je stetoskop še vedno dodana vrednost.

Ali bi lahko tehnologija povsem zamenjala zdravnike in drugo medicinsko osebje? Kateremu zdravstvenemu kadru bi se to lahko najprej zgodilo?

Upam, da se to ne bo zgodilo v času mojega življenja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klotilda H
18. 11. 2019 07.42
+3
TEHNOLOGIJA BO IZPODRIVALA ZDRAVNIKE PREDVSEM ZATO, KER BO VSAJ 10x CENEJŠA KOT ZDRAVNIKI!!! povsem logično je, da se bodo zdravniki z vsemi sredstvi upirali tehnologiji, saj bodo vse manj potrebni oz. bodo morali delati za vse manjše plačilo.
CestniKolesar370Wattov
17. 11. 2019 13.02
+1
UI bo povozila svet kakršnega poznamo. Ampak to, da bomo vsi brez služb in da bo treba furat nekakšen komunizem, je iz trte zvito. Isto so govorili za industrijsko revolucijo, pa je ta prinesla zgolj več služb. Res je, nekatere službe bodo odpadle. Ampak rodile se bodo nove.
Iluzionist
17. 11. 2019 12.50
+1
Obstaja teorija, po kateri je biološka civilizacija le predhodnica mehanske, ki jo bo nadomestila.
Ramzess
17. 11. 2019 12.46
+0
Ta je pa dobra, v medicini, ki ne pozna več človeka (s skrajno specializacijo ga je izgubila že davno), le njegove dele, brez pogleda na psiho in dušo, tehnologija ne bo veliko spremenila. Tipični mehaniki.
-1
nismo vsi enaki..!, nismo vsi ljudje : eni so..; podn od podna, eni samo podn, eni človečnjaki z vsesorte dopisi, drugi pa ena normalna resnica
tornadotex
17. 11. 2019 10.54
+7
Tale Gajić je malo za luno,kajti umetna intelegenca bo v prihodnosti vstopila v naše življenje skozi velika vrata.Pospešeno se že razvijajo razne aplikacije za Home docktor,tudi amero vojska je že daleč v preizkušanju raznih senzoričnih intelegentnih progranov,ki nadomestijo doktorja na bojišču celo z vbrizgavanjem tekočin za prvo pomoč...tako da tale Gajić se lahko vrne v Sarajevo med Zabranjene Pušače....
paradoxal
17. 11. 2019 13.53
-5
Ma kje tebe skrivajo pamet svetovna da te ne ukradejo...oz.kdor te ne pozna bi te verjetno drago placal.....verjetno pa nimas nitit stiriletne srednje sole koncane in v Lidlu na parkiriscu vozicke na kup vozis...
Klotilda H
17. 11. 2019 10.52
+11
TEHNOLOGIJA BO IZPODRIVALA ZDRAVNIKE PREDVSEM ZATO, KER BO VSAJ 10x CENEJŠA KOT ZDRAVNIKI!!! povsem logično je, da se bodo zdravniki z vsemi sredstvi upirali tehnologiji, saj bodo vse manj potrebni oz. bodo morali delati za vse manjše plačilo.
Bassettt
17. 11. 2019 10.30
+1
Nazaj v cas obiskov zdravnika na domu z mesanjem domacih rastlinc in brez lajsanja bolecin tudi ne bi sli! Me cudi, da gospod ne vidi prednosti v tej tehnologiji, po drugi strani bi se lahko celo naso zahodno medicino dalo zdruziti s kitajsko in bi tako dobili se popolnejso, celovitejso sliko za obravnavo bolnika... obstajajo ze nove metode zdravljenja raka, namesto aggresivne kemoterapije (samo primer), ko bi se med tretmaji in obravnavo pacientov v kaksnemkoli stanju, v katerem so prisli po nasvet ali pomoc, lahko osebje in profesionalci posvetili pacientu s clovesko blizino in cloveskim dotikom, ker bi VSE, od logistike, narocanja do predelovanja simptomov, opravili roboti... zdravnik bi imel vec casa in pozornosti na pacientu, ce le ne bi bilo stresa predvsem zaradi cloveskih dejavnikov v sistemu... bi ja bili tudi zdravniki bolj mirni, manj obremenjeni... a vseeno tisti sefi z zadnjo besedo nad delom robotov
nebel
17. 11. 2019 10.15
+14
Nebuloze, tehnologija je samo pripomoček. O človečnosti pa je in bo odločal človek, v tem primeru zdravnik.
Ramzess
17. 11. 2019 12.49
-1
flexilbe principles
17. 11. 2019 10.04
+10
Zdravnike je predvsem strah, da bodo izgubili kontrolo nad vedo. Zdravniki, kot patološki ekocentriki, bodo naredili vse, da bo tehnologija zapostavljana, četudi na račun pacientov.
Ramzess
17. 11. 2019 12.49
+0
Nikoli je niso imeli, kontrolo nad vedo. Ta je v rokah farmacije.
Arabo Hest
17. 11. 2019 09.41
+18
Bolje robot, kot pa pol zaspan, zadet, utrujen ali malo nažgan zdravnik!
detect
17. 11. 2019 09.36
+6
veliko vprašanje je če gre razvoj tehnologije sploh v pravo smer in to ravno zaradi prevelikih apetitov po denarju.torej pohlep je po moje največji problem.
Cisto na hitro
17. 11. 2019 09.18
+17
Zemljarić je pri nas že zdavnaj vse razčlovečil. Do umetne inteligence sploh ne bomo prišli ampak v kameno dobo.
Mererrek
17. 11. 2019 09.17
+11
Korupcija ni grožnja. Enega športnika niso izkoristili a delavcev pa milijon. Dobili boste kar iščete človeški izkoriščevalci
Mererrek
17. 11. 2019 09.18
+3
športnike se zakonsko zaščiti drugih pa se seveda ne more haha. Živimo v letu 2019
Geres
17. 11. 2019 09.16
+16
Večina ljudi se v našem zdravstvenem sistemu čuti razčlovečenih, tako da je skrb odveč.
nitiniti
17. 11. 2019 09.05
+18
zdravstvena oskrba je že razčlovečana .... polne ordinacije, čakalne dobe, neprijazna med.sestra in zdravnik, ki te ima za blaferja
User1538643
17. 11. 2019 09.19
+13
Točno tko. Na prvem obisku v bolnišnicah, ambulantah, najprej podpišeš dokument, ki jim dovoljuje, da re na silo dajo odstraniti po njihovi lastni presoji, a po hodnikih se sprehajajo do zob oboroženi varnistniki.