Znanost in tehnologija

Priporočila EK glede hitrih testov: kot dopolnilo PCR-testom

Bruselj, 18. 11. 2020 17.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija je predlagala priporočilo glede uporabe hitrih antigenskih testov za diagnostiko covida-19. Priporočilo vključuje smernice za izbiro hitrih antigenskih testov ter navaja, kdaj je njihova uporaba smiselna in kdo naj bi jih izvajal. Poziva tudi k medsebojnemu priznavanju teh testov in njihovih izidov.

Komisija spodbuja uporabo hitrih testov kot dopolnilo k testom PCR, zlasti v situacijah, ko je hitro prepoznavanje okužbe ključno za obvladovanje izbruhov in spremljanje ranljivih skupin, na primer zdravstvenega osebja v domovih za ostarele.

V Bruslju ob tem izpostavljajo pomen medsebojnega priznavanja testov na podlagi skupnih meril za olajšanje čezmejnega gibanja, sledenja stikom in zdravljenja.

O tem bodo v četrtek razpravljali voditelji članic EU na virtualnem zasedanju, ki bo posvečeno usklajevanju ukrepanja v boju proti pandemiji novega koronavirusa.

Komisija je podpisala tudi sporazum z Mednarodno zvezo društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) ter prispevala 35,5 milijona evrov v okviru instrumenta za nujno pomoč za okrepitev zmogljivosti testiranja v EU.

Hitri test za novi koronavirus
Hitri test za novi koronavirus FOTO: Dreamstime

Sodelujejo lahko vse članice in Združeno kraljestvo. Za zdaj se je za sodelovanje odločilo sedem držav: Avstrija, Nemčija, Grčija, Italija, Malta, Portugalska in Španija.

Testiranje je odločilno orodje v boju proti covidu-19, saj pove, kako razširjen je virus, kje je in kako se razvija, je poudarila evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides.

Že konec oktobra je komisija poleg testov PCR priporočila uporabo hitrejših antigenskih testov ter opredelila ključne elemente, ki naj jih članice upoštevajo pri pripravi strategij testiranja, na primer obseg, prednostne skupine in okoliščine, v katerih so antigenski testi primerni.

Tedaj je tudi sporočila, da za neposredno nabavo antigenskih testov, ki so manj zanesljivi, a hitrejši in s tem učinkovitejši, ter njihovo dostavo članicam namenja 100 milijonov evrov v okviru instrumenta za nujno pomoč ter da namerava vzporedno sprožiti skupno javno naročilo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.