Znanost in tehnologija

Prodaja fosilnih ostankov mladiča tiranozavra razjezila paleontologe

Washington, 17. 04. 2019 20.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Paleontologi so razjarjeni. Razlog za to pa je prodaja izjemno redkih fosilnih ostankov mladega tiranozavra rex na Ebayu. Zaradi visoke cene bodo ti po vsej verjetnosti končali v zasebni zbirki.

Svet paleontologije razburja prodaja izjemno redkega fosila mladega tiranozavra rex na Ebayu. 'Lovec na fosile' Alan Detrich se je namreč odločil preko Ebaya prodati morda edini fosil te vrste na svetu – s tem pa razjezil sicer mirni svet paleontologije, ki meni, da ostanki sodijo v muzej.

"Verjetno edini mladič t-rexa na svetu! Dolg je 4,5 metra, ima 53 centimetrov veliko lobanjo z nazobčenimi zobmi," se glasi prodajni oglas za fosilne ostanke, ki jih je Detrick odkril v bližini mesta Jordan na zasebni posesti v ameriški Montani leta 2013. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Leta 2017 je okostje, ki naj bi bilo staro 68 milijonov let, Detrich posodil Univerzi v Kansasu oziroma njenemu naravoslovnemu muzeju, kjer se je nahajalo tudi v času, ko ga je najditelj začel prodajati na Ebayu. 

Analiza okostja pa bi po mnenju znanstvenikov lahko prispevala ključne podatke oziroma dokončno odločila debato v svetu paleontologije, ali so manjši tiranozavri iz območja Severne Amerike mladiči ali gre za ločeno klasifikacijo t.i. nanotyrannus oziroma nanotirana.

A tovrstne raziskave in analize bi postale nemogoče, če bi fosilni ostanki končali v zasebni zbirki - in po vsej verjetnosti se bo zgodilo prav to. Prodajna cena je namreč izjemno visoka in se trenutno giblje pri 2,95 milijonov ameriških dolarjih oziroma več kot 2,6 milijonih evrov.

"Muzeji le redko razpolagajo s proračunom, ki bi omogočal nakup vedno dražjih zasebno pridobljenih primerkov," so v odprtem pismu zapisali v ameriški Society of Vertebrate Paleontology (SVP), kjer so ostro kritizirali tako Detricha, ki bo "izjemen primerek" odpeljal izven dosega znanstvenikov, hkrati pa tudi Univerzo v Kansasu, ki po njihovem prispeva k dvigu cene fosila. Tu pa odgovarjajo, da niso vedeli za Detrichove načrte, okostje so mu medtem že vrnili, od prodaje pa se želijo oddaljiti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezpodre
18. 04. 2019 08.24
+6
Trump ga nej kup, v tisto njegovo zlato stanovanje- muzej v stilu Ludvika XIV. glih paše, proučevala ga bo pa Melanie, ki se ornk spozna na fosile.
Brabus
18. 04. 2019 10.39
+2
MeaCulpa
18. 04. 2019 08.20
+10
Človek je bil priden in kopal sigurno ni kar v prvo našel tega okostja ampak je nekaj časa in truda zadaj in zakaj nebi potem bil zato nagrajen s 3 mio ? Naj, da muzej 3 mio če je res tako posebno je 3 mio nič, mislim celo, da bi lahko dobil več.
Opta Musi
18. 04. 2019 07.19
+20
Ja in, našel je okostje in bo nekaj zaslužil. Super. Ko sem bil v nazadnje v muzeju sem placal 10 eur in ljudje plačujemo da si ogledujemo take in podobne najdbe, medtem ko je velika večina stvari tam podarjenih. Vem, da stane vzdrževanje, zaposleni itd, najkrajšo pa ponavadi pri takih najdbah potegne najditelj.