14°C

Program Artemida in vesoljske zapovedi za vrnitev človeka na Luno

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /N.P. /
KOMENTARJI
162
Ameriška vesoljska agencija Nasa je objavila seznam svojih vesoljskih zapovedi za vse države, ki bodo sodelovale v mednarodnem programu Artemis. S tem programom, poimenovanem po Artemidi, grški boginji živali, lova in Lune, naj bi se človek vrnil na Luno do leta 2024. Za zdaj se je Američanom pridružilo le sedem držav.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Upravitelj Nase Jim Bridenstine je zagotovil, da se jim bo v programu Artemis (Artemida) kmalu pridružilo še veliko več držav in bo nastala največja mednarodna koalicija v zgodovini programa človeških poletov v vesolje. Za zdaj je jasno, da Rusije in Kitajske ne bo poleg.

Rusiji ni všeč, da imajo ZDA osrednjo vlogo, in si želi, da bi bila pravila bolj podobna tistim pri sodelovanju glede Mednarodne vesoljske postaje ISS. Nasa pa trenutno sploh ne sme sklepati dvostranskih pogodb s Kitajsko.

Z ZDA za zdaj sodelujejo Avstralija, Kanada, Italija, Japonska, Luksemburg, Velika Britanija in Združeni arabski emirati. Pravila sodelovanja v programu Artemis temeljijo na Pogodbi o vesolju iz leta 1967.

Nasina ilustracija astronavtov Artemide na Luni
Nasina ilustracija astronavtov Artemide na LuniFOTO: AP

"Gre za načela, ki bodo ohranila mir. Gre za izogibanje konfliktom, preglednost, javno registracijo, aktivnosti proti konfliktom," je dejal Bridenstine. Prvo pravilo je, da vsi prihajajo v miru. Skrivnosti so prepovedane, vsi si bodo pomagali, vesoljska oprema mora biti kompatibilna, podatke je treba deliti, zgodovinske lokacije je treba ohraniti, smeti pa je treba pospraviti. Bridestine je opozoril, da bi kršitelje pravil lahko izključili iz sodelovanja.

ZDA so doslej edina država, ki je poslala ljudi na Luno. Skupaj 12 moških od leta 1969 do leta 1972. Program Artemis bo služil tudi kot podlaga kasnejše poti človeka na Mars.

Pasica koronavirus oktober