Znanost in tehnologija

Programerji, grafiki, analitiki, učitelji, ustvarjalci vsebin ... koga bo zamenjala AI?

New York, 05. 02. 2023 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vse, odkar se je novembra lani pojavil ChatGPT, se prah okoli njega ne poleže. Presenetil je predvsem nabor sposobnosti klepetalnega robota, za katerega je že jasno, da lahko študentom pomaga pisati celo najbolj zahtevne eseje, pri Googlu pa so ugotovili, da bi ga – če bi poslal prošnjo za delo – najeli kot programerja.

ChatGPT
ChatGPT FOTO: Shutterstock

Zaposleni pri Amazonu, ki so preizkusili ChatGPT, so povedali, da "zelo dobro" odgovarja na vprašanja strank, da je "odličen" pri izdelavi navodil za usposabljanje in "zelo močan" pri odgovarjanju na vprašanja v zvezi s strategijo podjetja.

Brez napak sicer ni. Uporabniki so ugotovili, da lahko generira dezinformacije, nepravilno rešuje težave pri kodiranju in naredi napake pri osnovni matematiki.

In če je študija Univerze v Oxfordu leta 2013 napovedala, da bi lahko umetna inteligenca v ZDA v naslednjih 20 letih odnesla kar 47 odstotkov delovnih mest, se kljub napredku vseeno zdi, da je bila ta napoved precej netočna. 

Anu Madgavkar, partnerica pri McKinsey Global Institute, je za Business Insider opozorila, da je, ko gre za nove tehnologije, še vedno treba uporabiti človeško presojo, da bi se izognili napakam in pristranskosti. "O teh stvareh moramo razmišljati kot o orodjih za povečanje produktivnosti, ne pa kot o popolni zamenjavi."

A nekatere branže se bodo vseeno spremenile. Pri Business Insiderju so na podlagi pogovorov s strokovnjaki sestavili seznam 10 področij, kjer bodo zaradi AI izginila nekatera delovna mesta. 

Tehnična delovna mesta (računalniški programerji, programski inženirji, podatkovni analitiki)

Tehnična delovna mesta, kot so razvijalci programske opreme, spletni razvijalci, računalniški programerji in podatkovni znanstveniki - to so delovna mesta, kjer naj bi AI prevzela ogromno nalog zaposlenih. 

Ocenjujejo, da bi napredne tehnologije, kot je ChatGPT, lahko kodo spisale veliko hitreje kot ljudje, kar pomeni, da je delo mogoče dokončati z manj zaposlenimi, hitreje in ceneje, je za BI povedal Mark Muro, višji sodelavec na inštitutu Brookings, ki je raziskoval vpliv umetne inteligence na delovno silo.

"Delo, za katerega ste prej potrebovali ekipo programerjev, bi zdaj lahko opravilo le nekaj posameznikov," meni. Kar nekoliko ironično pa je, da bi naj AI najprej delo odnesla tistim, ki so jo ustvarili. Pri OpenAI, kjer so izdelali ChatGPT, tako že razmišljajo o zamenjavi programskih inženirjev z AI.

Mediji (oglaševanje, ustvarjanje vsebin, tehnično pisanje, novinarstvo)

Strokovnjaki menijo, da lahko umetna inteligenca, kot je ChatGPT, piše bolj učinkovito kot ljudje, zato bi lahko posegla na vsa področja ustvarjanja vsebin. 

Ekonomist Paul Krugman je v komentarju za New York Times dejal, da lahko ChatGPT opravlja naloge, kot sta poročanje in pisanje, "bolj učinkovito kot ljudje".

Medijska industrija tako že začenja eksperimentirati z vsebino, ki jo ustvari umetna inteligenca. CNET za pisanje člankov že uporablja orodje, podobno ChatGPT – a priznavajo, da izdelki potrebujejo kar nekaj popravkov. BuzzFeed pa je napovedal, da bo uporabil tehnologijo za ustvarjanje novih oblik vsebine.

Vseeno strokovnjaki menijo, da smo še zelo daleč od tega, da bi lahko bila AI na tem področju avtonomna. Kot poudarjajo, gre za poklice, kjer je delo odvisno od mnogih faktorjev in močno odvisno od človeške presoje.

Področje prava (pomočniki pravnikov) 

Ker se je AI izkazala na področju analize velikih količin informacij, sintetiziranja naučenega - bi lahko bila  veliko pomoč pravnikom, sodnikom in podobnim profilom. 

Vseeno pa tudi tukaj naj AI ne bi prevzela vseh nalog, saj delo zahteva določeno stopnjo človeške presoje. Bi pa lahko AI prispevala k povečanju produktivnosti.

AI bi lahko opravljala nekatera dela na področju pravosodja.
AI bi lahko opravljala nekatera dela na področju pravosodja. FOTO: Dreamstime

Tržni analitiki

Tržni analitiki so odgovorni za zbiranje podatkov, prepoznavanje trendov v teh podatkih in nato uporabo tega, kar so odkrili, za oblikovanje učinkovite marketinške kampanje in odločanje o tem, kje bodo oglaševali.

"To so stvari, ki bi jih lahko dobro obvladala umetna inteligenca," je dejal Muro.

Učitelji

Medtem ko učitelje trenutno skrbi zaradi učencev, ki uporabljajo ChatGPT za goljufanje pri domačih nalogah, bi jim moralo besedah Pengchenga Shija, prodekana na oddelku za računalništvo in informacijske znanosti na tehnološkem inštitutu Rochester, skrbeti za varnost njihove zaposlitve.

ChatGPT "že lahko poučuje tečaje," je Shi povedal za New York Post. In dodal, da je napake v znanju, ki se trenutno še pojavljajo, mogoče odpraviti precej hitro. 

Delovna mesta v financah (finančni analitiki, osebni finančni svetovalci)

"Umetna inteligenca lahko prepozna trende na trgu, poudari, katere naložbe v portfelju gredo bolje, katere slabše, vse to sporoči uporabniku, nato pa uporabi različne druge oblike podatkov, da predlaga boljše mešanice naložb," je dejal Muro .

Če bo AI res posegla na to področje, bo sicer odnesla veliko dobro plačanih delovnih mest, saj so zaposleni na tem področju za svoje delo praviloma dobro nagrajeni. 

Grafični oblikovalci

V decembrski objavi Harvard Business Review so trije profesorji izpostavili DALL-E, orodje AI, ki lahko ustvari grafike v nekaj sekundah, kot potencialnega motilca industrije grafičnega oblikovanja.

Menijo, da bo obdobje, ko bo AI postala boljša oblikovalka od ljudi, prineslo težave za grafične oblikovalce, ki bodo morali zase najti novo tržno nišo. 

Računovodje

Računovodstvo na splošno velja za stabilen poklic, vendar so lahko tudi zaposleni v tej panogi ogroženi. "Tehnologija še ni pustila vseh brez službe, a na številne že vpliva," je za Global povedal Brett Caraway, izredni profesor na Inštitutu za komunikacijo, kulturo, informacije in tehnologijo na Univerzi v Torontu. 

Medtem ko je bilo leta govora predvsem o izgubi delovnih mest v industriji - zaradi avtomatizacije, Caraway izpostavlja, da bodo na udaru predvsem delovna mesta, kjer se izvaja "intelektualno delo".

Agenti za pomoč strankam

Verjetno se vam je že zgodilo, da ste kontaktirali službo za pomoč strankam, odgovoril pa vam je klepetalni robot. ChatGPT in sorodne tehnologije bodo le še nadaljevale ta trend.

Študija iz leta 2022, ki jo je izvedlo tehnološko raziskovalno podjetje Gartner, je napovedala, da bodo klepetalni roboti do leta 2027 za okoli četrtino podjetij glavni kanal za pomoč strankam. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

231koak
05. 02. 2023 21.18
+4
Jernej Sekirnik
06. 02. 2023 09.42
Včasih so se ljudje tudi bali elektrike in so hoteli skurit izumitelje in inženirje kar na grmadi. Tak pač je....
Reycis
05. 02. 2023 20.47
+4
Smešno mi je ko so govorili, da bodo ob službe sestre, gradbinci, vrtnarji, čistilci, itd. Ves čas mi je bilo jasno, da tehnologija ne bodo konkurirala fizikalcem ampak ampak kavčarjem. Še najbolj se veselim, da ne bom več rabil odvetnika ampak bom lahko s pomočjo AI stvari rihtal sam.
Aijn Prenn
06. 02. 2023 10.01
Če maš veliko posla z odvetniki, boš rabil delovno postajo, navaden PC ne bo dovolj.
ZIPPO
05. 02. 2023 20.12
+3
Vprašanje je: Ali človeštvo res potrebuje umetno inteligenco? Zakaj? Ali ljudje nismo več sposobni upravljati sveta? Leta 1999 posnet film Mojih 200 let nam prikaže ravno to, hecno. Je pa film res lep in vreden ogleda.
kapetan
05. 02. 2023 20.10
+4
Nekoč so se ljudje bali prvega vlaka in danes je to nepogrešljiv del vsakdana (v slo niti ne...) Porodi pa razmišljanje ali bo to res izboljšalo svet in zakaj bi moral stroj ubogat neumnega človeškega gospodarja...
Morgoth
05. 02. 2023 19.53
+3
Kdor ima račun za chatgp, naj mu reče naj napiše pesem, ki slavi belo raso. Nato pa še isto za črno.
WolfeWoof
05. 02. 2023 19.18
+6
Nobenga ne bo zamenjala kaj ste bedni. AI bo nardila novo kategorijo tako kot jo je digitalizacija. Ma še vedno rišejo tam pa packajo z temperami pa čopički pa svinčniki pa use to. AI ne bo zamenjala tole. Muzike pa tut. Naj gre AI zamenjat u tovarne tam kjer pokajo hrbti pa zbolijo zarad prahu pa tašne ne pa to kaj ljudje delajo z veseljem. Dejte nehite bluzit no. AI ne menja nikopgar ampak bo pomagala tam kjer mora. Ustvarjalnost mora met raznovrstnost in če date AI tam ne bo raznovrstno. Usak se že zaveda tega tako da dejte si mir pa sam sprejmite novo kategorijo AI ustvrajalnosti no. Ne pa mislit da bo to usepovprek.
Killer999
05. 02. 2023 19.08
+4
Na koncu vse ljudi AI nima duse
krneki_123
05. 02. 2023 18.51
+5
Ko bo zamenjal Zokija, takrat bo šele uspešen.
medekmali medekmali
05. 02. 2023 18.33
+7
bi končno dobili nepristransko novinarstvo.😂😂😂😂😂
stoinena
05. 02. 2023 18.30
+6
super oni naj delajo, nam pa nakažite plače.
TrnV Peti
05. 02. 2023 18.28
-5
Ze po naslovu kar komaj cakate, da koga zamenja.. kaj pa ce bi AI zamenjal starse, recimo tako kot film Megan?
Sorry
05. 02. 2023 18.37
+3
A niso starše dandanes že zamenjali vzgojitelji s starimi starši nato pa učitelji in pa Internet? Koliko otrok ima danes s svojimi starši družinski odnos?
Ivar The Boneless
05. 02. 2023 18.04
+7
A koga? Nas vse. Zato pa imamo varne in učinkovote pripravke. Kdor se veseli te demonske umetne inteligence je že propadel.
Defragment
05. 02. 2023 17.47
+1
OpenAI Beta kar funkcionira. Niše popolno, bo pa zelo uporabno. Se pa bojim, da bomsedaj povsem vsak napisal diplomsko nalogo ali magisterij v 3 dneh.
asdfghjklč
05. 02. 2023 17.29
+0
Skoraj vsak dan uporabljam ta ChatGPT. Iščem bolj razlage čisto vsakdanjih stvari in kakšne znanstvene. Ko vem, da je verjetno zagotovo, da nima pravih informacij, na koncu še preverim po googlu in bingu, pa vidim, da se ne zmoti kaj preveč. Glede programiranja ... 3/4 stvari mu nikakor ne uspe, če tudi mu napišeš, da ni prav napisal.
LjudskiPevec
05. 02. 2023 17.17
+5
Kot hrčki bomo tekal v kolesu, da bomo proizvajal elektriko za robote, da bodo oni lahko delal, preprosto. Pa še merljivo je. Tolk k boš proizvedel, tolk boš plačan. Vsaj dokler ne bo svetu dovolj oskrbe s štromom iz drugih virov. Kaj pa potem? Ja nč, globalisti in miljarderji bodo vrjetn želel vse zase in bodo začel z redčenjem prebivalstva, ker nas ne bodo več rabili. (Verjetno je to v roku 30-50 let, v kolkr se ne zgodi neki, kar bi svet popolnoma ustavilo, ali pa ga celo vrnilo nazaj). In tud zdej že vidmo, da nekateri delajo proti temu in tisti so na naši strani, ampak ta globalistična mafija ima lovke čisto povsod, praktično v vsakem kotičku sveta in zaradi tega tudi prihaja do tega, da ljudje, ki se pustijo voditi prihajajo na visoke položaje in zaradi tega trenutno opažamo politike, župane, razne direktorje, kjer lahko trdimo, da je 99% takšnih, ki nimajo pojma o kakršnikoli praksi, edino, kar znajo je reagirat na ukaz, boljše kot ukaze izpolnjuje, višje je. V realnem svetu, pa verjetno neb znal žarnice zamenjat. In v kolkr se je kdo, ki je trenutno na položaju našel v temu, da ne zna žarnice menjat, ne skrbi, tudi tebe bo zamenjala AI ali pa Robot, saj tistim, ki so dejansko pomembni v svetu, žarnice že sedaj menjajo njegovi hišni uslužbenci, ali drugače, njegovi sužnji. Lp.
Al985676
05. 02. 2023 17.05
+11
a matematičarji so tudi brez službe ker obstaja wolframalpha?
tutp
05. 02. 2023 16.45
+13
Hitreje in ceneje. Dobra stran robotka...ne rabi malice. Ne nadleguje sodelavke. Tiho je in dela !!! Slaba stran robotka...če zmanjka elektrike konča v košu za smeti. 🤣🤣🤣
Urška iz Ugande
05. 02. 2023 17.00
+5
Kot da lahko človek dela kaj brez elektrike.
mmickica
05. 02. 2023 18.25
+8
Pa dopusta ne rabi.😅 Ko zmanjka elektrike, je pa na bolniski. Verjetno manj kot povprecen clovek.
Sickk 2
05. 02. 2023 16.43
+9
Prvo naj takoj vlade zamenjajo pa naj se jih sprogramera na pravicnost in postenost
Delboy Trotter
05. 02. 2023 16.43
+10
ChatGPT in umetna inteligenca ne zna zidat, popravljat avtomobila, narediti elektro inštalacije, narediti kosilo itd. Tako da, prekvalifikacija.
Chrome
05. 02. 2023 16.42
-4
To je prihodnost in to potrebujemo. Smo ena prvih firm v sloveniji v kateri uporabljamo umetno inteligenco za delo v proizvodnji kot tudi za planiranje dela. Ljudje ne želijo več delati in zamenjal nas bo počasi stroj. Na starih linijah je delalo 17 ljudi, danes samo še dva. Robot stane okoli 25k€ in ne rabi dopusta, pavze, malice... dela pa za mene. Če nisi pri "koritu" se ti v prihodnosti slabo piše.
Urška iz Ugande
05. 02. 2023 17.02
+1
V prihodnosti bo univerzalni temeljni dohodek in poceni tuja delovna sila ne bo več potrebna.
matko74
05. 02. 2023 18.27
+2
Me zanima, kako ti bo robot streho popravil,ker bo takrat naša ura toliko,kot je sedaj vaša 80€ +