Znanost in tehnologija

Projekt Atlas: Kako je Facebook vohunil na telefonih

Washington, 30. 01. 2019 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Facebook se zapleta v novo afero. Tokrat je plačal najstnikom, da so naložili poseben program, s pomočjo katerega je vohunil na njihovih telefonih. S tem je želel predvsem videti podatke drugih aplikacij. Zadevo je poimenoval Projekt Atlas.

Gigant družbenih omrežij Facebook je želel pridobiti čim več podatkov o svojih konkurentih, zato je leta plačeval uporabnikom, da so si naložili "Facebook Research". S pomočjo te aplikacije je kopiral vse podatke glede aktivnosti na internetnem omrežju in aktivnostih na telefonu. Facebook je že poskušal s podobnimi aplikacijami, a so jih vedno zavrnili, piše Techcrunch. Tokrat se je pridobivanja podatkov lotil drugače.  

Da bi se izognil platformam, kot sta Google Play in iStore, je začel ljudem v starostni skupini med 13 in 35 let ponujati najmanj 18 evrov na mesec, da so si naložili njegovo aplikacijo. To so storili s pomočjo Facebooka ali Messengerja (tudi zunanjih oglaševalcev) in se tako izognili omejitvam in nadzoru, ki jih delitvene platforme za aplikacije imajo, predvsem Apple. Techcrunch je v raziskavi potrdil, da je naložena aplikacija dobila administratorski dostop, kar je Facebooku omogočilo, da je dobil vse podatke, tudi tiste, ki so načelno dostopni samo razvijalcem telefonov.

Mark Zuckerberg se je zaradi prodaje podatkov že zagovarjal.
Mark Zuckerberg se je zaradi prodaje podatkov že zagovarjal. FOTO: AP

Projekt Atlas

V nekaterih dokumentih se glede projekta pridobivanja podatkov pojavlja ime Projekt Atlas, ki je pravzaprav primerno ime za Facebookovo težnjo po pridobivanju podatkov rivalov z vsega sveta. Techcrunch je med drugim zapisal: "Ko so se uporabniki strinjali s pogoji za uporabo aplikacije, so jim dali neomejen dostop. Spremljali so sporočila, različne aplikacije, fotografije, videe, e-maile, uporabo interneta ..." Težava ni samo, da so se uporabniki nevedoč strinjali z uporabo aplikacije, ampak da je Facebook dobival podatke, ki jih drugače ne bi dobil. Z dovolj velikim vzorcem ljudi so praktično imeli najboljše podatke o uporabniških izkušnjah na telefonih.

Tisti, ki so Facebooku omogočili administratorski dostop, so jim omogočili vpogled v najbolj osebne podatke. Praksa v EU in drugod  po svetu je, da morajo splošni pogoji biti dovolj logični, da se od uporabnika ne zahteva, da sprejme nekaj, kar ne bi razumel. Številni pravniki in tudi strokovnjaki za programsko opremo svarijo, da večina uporabnikov zahteve, ki jo je Facebook dajal, ne bi dovolj razumeli. Izogibanje zahtevam, ki jih dajeta Google Play in iOS, je bilo načrtno, saj so najverjetneje vedeli, da jim ne bi nikoli uspelo Facebook Researcha spraviti na uradne platforme.

Facebook mesečno uporabljata več kot dve milijardi ljudi.
Facebook mesečno uporabljata več kot dve milijardi ljudi. FOTO: AP

Onavo Protect 2014: Skrbela naj bi za zaščito, v resnici pa zbira podatke za Facebook

Po številnih aferah o zlorabi osebnih podatkov svetovnih tehnoloških gigantov so v podjetju Apple leta 2018 uvajali strožja pravila o izmenjavi podatkov, namenjena predvsem razvijalcem aplikacij. Po novem zbiranje podatkov iz iPhonov, ki so jih podjetja uporabljala za namene spremljanja navad svojih uporabnikov in konkurence na trgu, prepovedano. Na udaru se je takrat pojavila tudi "sporna" Facebookova aplikacija Onavo Protect.

Aplikacija Onavo Protect naj bi uporabnikom omogočala brezplačno uporabo navideznega zasebnega omrežja (VPN), ki omogoča varno zaščito podatkov med brskanjem in izmenjavo informacij po spletu. Manj izpostavljen podatek glede aplikacije pa je, da svojega lastnika, podjetje Facebook, oskrbuje z zlata vrednimi informacijami, katere aplikacije so še priljubljene pri uporabnikih in kako pogosto jih uporabljajo v primerjavi z družbenim omrežjem Facebook. Torej podobno kot se pojavlja z novo afero Projekta Atlas, le da je bila bolj tajna in skrita. Sporna aplikacija je Facebooku pomagala tudi pri sprejetju odločitve za nakup družbe WhatsApp pred štirimi leti, saj so spoznali, da se dvakrat več sporočil pošlje prek WhatsAppa kot Messengerja.  

Apple je aplikacijam ukinil dostop do zbiranja podatkov, napoveduje, da bodo uredili 'divji zahod'.
Apple je aplikacijam ukinil dostop do zbiranja podatkov, napoveduje, da bodo uredili 'divji zahod'. FOTO:

"Plačali ste s svojimi podatki"

Apple je obvestil Facebook, da Onavo krši njihova pravila o nadzorovanju aplikacij in administratorskega dostopa, zato je Facebook leta 2018 umaknil aplikacijo iz spletnih trgovin, a več kot deset milijonov naloženih aplikacij je še vedno aktivnih kljub odstranitvi iz Applovih telefonov.

Ravno zahteva Appla, da se Onavo ukine, je pospešil "prodajo" uporabe aplikacije Facebook Research. Facebook je uporabljal različne oglaševalske agencije, daleč od oči Appla, da so distribuirale Facebook Research. Hkrati s prepovedjo so tudi preimenovali projekt Research v Projekt Atlas. Te agencije so ponujale 18 evrov na mesec za uporabo Facebook Researcha in predvsem ciljale na najstnike, ki so se denarju najtežje odpovedovali. Prav tako so ponujali 18 evrov za vsako priporočilo.

Največja afera o prodaji osebnih podatkov leta 2018
Največja afera o prodaji osebnih podatkov leta 2018 FOTO: ENEX

Nihče še vedno ne ve, katere podatke je Facebook zbiral, saj dostop do njihovih strežnikov ni javen. Strokovnjaki so si enotni, da je podjetje znova iskalo luknjo v zakonih in zapovedih, da bi lahko dobivalo podatke, ki so vredni bolj kot zlato. Kot opozarjajo strokovnjaki:  "Če ste nekaj dobili brezplačno, ste verjetni plačali s svojimi podatki." Facebook trdi, da podatkov ne deli z drugimi, ampak ta projekt obstaja že od leta 2016, in spomnimo, afera Cambridge Analytica se je pojavila leta 2018, neupravičena uporaba podatkov se je zgodila tudi leta 2018.  

Manj kot 24 ur po odkritju nove afere je Facebook aplikacijo ukinil. Še vedno se ne ve, kako se bo odzval Apple.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
03. 02. 2019 15.16
-1
Gotofi smo, če je to res.
USAretradiranec
02. 02. 2019 15.29
+0
Sem takoj za, da se ukine internet, računalniki, roboti,.... na vseh nivojih 4 ever, pa če se vse (končno)takoj sesuje u 3 pm.
Dragonball
30. 01. 2019 22.40
+8
Cukerbergerjeva mutna posla počasi prihajajo na plano samo dečko zapora ne bo vidu niti od daleč ko ma preveč pod palcem za kaj takega, bogatuni vedno najdejo način kako obit roko pravice
kure bedne
31. 01. 2019 14.43
+7
Ne zato ker ima toliko pod palcem pač pa, ker dela za določene, kot so CIA, NSA, FBI in ostale tajne službe, katere ga tudi usmerjajo in ščitijo.
sredin?ar
30. 01. 2019 19.52
-9
A res? Kje pa to piše? Strinjali smo se, da so na fejzbuk nalozene slike in ostali podatki last fejsbuka. In FB nebo dzabe dajal podatke neki policiji v xy drzave. Prosim ne bit pre-pameten ker ni ne paše.
nikhrast
30. 01. 2019 16.36
+13
Ne vem zakaj se zgražate nad Američanom, kdo pa uvaja vso to tehnologijo, kdo je gonilna sila, seveda Američani, Rusi so nula, Kitajci pa kopirajo precej te tehnologije. Socialna omrežja pa na zahodu tako vse kontrolirajo Američani. Pa zakaj jim dajete vse podatke, potem za zahtevate zasebnost, ej, saj še v e-mail adresi nima svojega priimka.
VojvodaTriglavski
30. 01. 2019 16.09
+13
Teta CIA vtika nos povsod
lumpimonster
30. 01. 2019 15.52
+18
Drgac ima policija dovolenje da gleda vas facebook pogovore,in z tem ste se strinjali ki ste sprejeli pogoje.
sredin?ar
30. 01. 2019 19.52
-2
ata_jez
30. 01. 2019 15.17
+31
Zelo malo je možnosti, da ti ne 'sledijo'. Vprašanje je samo kako ti sledijo. Že če imaš telefon, če uporabljaš internet ... je to to. :-)
sredin?ar
30. 01. 2019 19.54
-1
Tudi ber interneta gre. Ljudje pa neveste da oni ne sledijo “Joze Novaku, ampak uporabniku. Njih zanima kje hodimo/zapravljamo denar, in ne kje ima Joze svojo Majdo za pol ure na zadnjih zicih. Fejzbuk zanimajo vzorci, in vsak od nas je en pikogram v tej toni zeleza.
kritika1
30. 01. 2019 15.10
+26
Ja in to naj bi bila novica za tiste, ki ne vedo zakaj družabna omrežja sploh obstajajo, zakaj je vse "zastonj" in potem, ko to ni dovolj vaš "navaden" uporabniški račun ni dober prijaviti se morate preko enega od teh računov, da se tajne službe manj trudijo, da dejansko vedo vse o vas. Ko tem modelom nekdo stopi na prste pozornost takoj preusmerijo na nekaj drugega, družabna omrežja pa so itak hujša kot trda droga in to cukrček in ostali dobro vedo.
Wahl
30. 01. 2019 14.58
+19
Cukrberg ciina oproda.
Misko5990
30. 01. 2019 14.56
+26
ata_jez
30. 01. 2019 15.19
+20
Ukinit Google? Microsoft? Facebook? Internet?
Misko5990
30. 01. 2019 21.05
+7
Druzbena omrezja, sploh pa zbrisat tega Kurcenberga
dunc46
30. 01. 2019 14.37
+51
in oni americani sedaj preganjajo huawei .......dobr ,da nimam fb
Wahl
30. 01. 2019 15.10
+25
Huawei jim je grožnja in prav je tako. Sploh ne vem kaj folk vidi na preplačanem jabolku. Sem že zdavnaj naredil križ in prešel na huawei, trenutno moj 4-ti. Naivneži še vedno mislijo, da je to ameriški produkt, ki ga v bistvu izdeluje tajvanski gigant Hon Hai Precision Industry Co, z 1.3 milijona zaposlenih, bolj znan pod trgovskim imenom Foxconn in številnimi tovarnami na kitajskem kjer se izdelujejo močno preplačani appli.
Darko32
30. 01. 2019 14.28
+29
Pa dobro kaj je zdaj to. Ali res ta AMeriška podjetja vzanjajo samo kriminal in potem druge učijo manir. Tukaj je potrebno omejiti delovanje FB in to sočasno potrjuje, da gre za navadno kriminalno delovanje, kjer ni cilj družbeno omrežje ampak samo kako izvajati vohunjenje in to preko kriminalno pridobljenih številk.
supergigi
30. 01. 2019 14.17
+51
To da FB vohuni za uporabniki in prodaja info se ve že najmanj 10 let. Vsekakor upam, da se Evropska komisija zgane in naloži podjetju astronomsko kazen. Tu mislim na cca. 10 milijard eur.
sredin?ar
30. 01. 2019 19.58
+5
Evropaka komisija ima v US manj pristojnosti kot jih je imel včasih vratar pri Cimosu. FB ima pogodbo z nami; katero smo podpisali pri odprtju racuna. Vse kar delamo je njihova last. Tako lahko oni po teoriji prodajo sliko vasega dojencka Pampersu; oni sliko natisnejo na njohove ovoje plenic, obojni delajo miljarde vam pa nebo pade niti evro. Ker je slika njihova last.
nagec123
30. 01. 2019 14.13
+30
Telefon ti prodajo že z nameščenim FB-jem in ge ne moreš izbrisat, edino da rootaš tel.
sredin?ar
30. 01. 2019 19.59
FB je res gor nalozen, ampak ce aplikacija ni logirana in zaprta; ne deluje. Samsung ima to svinjarijo. Apple se hvalabogu negre takih iger.
User1538643
30. 01. 2019 13.57
+28
Vse te afere skupaj so le vrh ledene gore...
Desnica boli
30. 01. 2019 13.56
+87
Nimam Facebooka, nimam Instagrama in podobnih bedarij in še vedno živim. Najbrž celo boljše.
Bananistanec
30. 01. 2019 14.28
+10
Nadzoru se izogneš edino če ne uporabljaš operacijskih sistemov Android, IOS ali Windows
kritika1
30. 01. 2019 15.12
+18
Nadzoru se ne morete izogniti lahko pa nadzirate sebe, kar pomeni, da storitve uporabljate zelo omejeno resnično za navadno komuniciranje in nič več, nobenih slik, nobenih povezav, nobenih navad ali razvad, žgečkljivih zgodb ...
ata_jez
30. 01. 2019 15.15
+18
hahaha ... dobra! Boljša je edino varianta, da kupiš telefon, iz njega vzameš baterijo in ga daš v predal.