Znanost in tehnologija

Prve raziskave po izbruhu vulkana na Tongi kažejo, da je še vedno aktiven

Tonga, 23. 05. 2022 10.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ekipa novozelandskih znanstvenikov se je z ladjo odpravila v bližino izbruha, kjer je posnela več tisoč slik in z novimi podatki naredila karto reliefa, ki primerja stanje pred in po izbruhu. Izračunali so, da je na morskem dnu od šest do sedem kubičnih kilometrov novega materiala. Razveselile so jih tudi najdbe rib in školjk v okolici vulkana. Analize plasti pepela pa so pokazale, da je vulkan še vedno aktiven.

Karta vulkana
Karta vulkana FOTO: NIWA

Ekipa novozelandskih znanstvenikov z inštituta za raziskovanje vod in atmosfere (NIWA) je končala s kartiranjem podvodne gore, za katero so bili prepričani, da je bila zaradi izbruha uničena in je spremenila svojo obliko. Toda večjih sprememb niso zaznali, poroča BBC.

1,8 kilometra visok podvodni vulkan Hunga-Tonga Hunga-Ha'apai je bil nazadnje raziskan pred šestimi leti, z novimi podatki pa so znanstveniki naredili novo karto reliefa, ki prikazuje spremembe.

Na novo odložen material je označen z rdečo barvo, medtem ko modra predstavlja material, ki je izginil. Raziskali so tudi ekosistem v okolici vulkana. Ribe in školjke so našli približno 15 kilometrov stran od vulkana, s čimer so potrdili odpornost živalskih vrst v regiji. 

Ekipa je v času raziskovanja posnela več tisoč slik in zbrala številne vzorce. Prve analize o izvoru plasti pepela kažejo, da ne gre za ostanke januarskega izbruha, kar kaže na to, da je vulkan še vedno aktiven. 

Z ladjo se je ekipi uspelo prebiti do podvodnega vulkana, kjer so raziskali nove reliefne oblike in okoliško morsko dno. "Glede na silovitost izbruha sem pričakoval, da se bo krater vulkana porušil ali razstrelil, vendar se to ni zgodilo," je presenečen vodja odprave, morski geolog Kevin Mackay

"Vulkan je videti nepoškodovan, na morskem dnu pa so opazne spremembe in posledice izbruha, kot je peščeno blato in pepel, ki smo ga našli tudi 50 kilometrov stran. Našli smo tudi ogromne kupe sedimenta," dodaja Mack.

Ekipa strokovnjakov je pregledala območje 22 tisoč kvadratnih kilometrov in izračunala, da je na morskem dnu od šest do sedem kubičnih kilometrov novega materiala. Gre predvsem za pepel in kamnine, ki jih je vulkan najprej izbruhnil v zrak, nato pa so se usedle na morsko dno. 

Izbruh je sicer povzročil največjo eksplozijo zabeleženo na Zemlji v več kot stotih letih. Posledica izbruha je bil tudi cunami, katerega valovi so v Peruju povzročili tudi razlitje naftnega tankerja, zaradi česar so tamkajšnje oblasti razglasile okoljsko katastrofo. Oblaki vulkana so dosegli celo več kot 16 tisoč kilometrov oddaljeno Združeno kraljestvo. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MENS
23. 05. 2022 11.42
+4
Raziskave po izbruhu vulkana na Tongi kažejo, da je še vedno aktiven! re: => Ugotovitev da je delujoči vulkan aktiven je briljantna znanstvena ugotovitev! Laiki tega spoznanja niso sposobni!
Unopol
23. 05. 2022 10.52
+1
Na mobenem otoku na Tongi ni bilo izbruha 2x. Od NZ do Fidžija je cev lave. Kjer poči nastane otok. Razpoka se z izbruhano lavo sama zapre.
Unopol
23. 05. 2022 10.52
PomisliNaSonce
23. 05. 2022 10.24
-1
Seveda je aktiven. Na gumb :)