Znanost in tehnologija

Prvo srečanje evropskih centrov za superračunalništvo, med njimi tudi Maribor

Maribor, 26. 11. 2019 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija je letos izbrala osem centrov za superračunalništvo, ki bodo gostili prve superračunalnike projekta EuroHPC. Med njimi tudi slovenskega iz Maribora. V Strasbourgu je potekalo prvo srečanje predstavnikov teh centrov, na katerem so podpisali sporazume, ki bodo omogočili objavo razpisov za nakup, nameščanje in vzdrževanje novih superračunalnikov.

Osem evropskih centrov za superračunalništvo je letos izbralo skupnbo podjetje za evrosko visokozmogljivostno računalništvo. Ti centri bodo gostili superračunalnike projekta EuroHPC. 

Danes je v francoskem Strasbourgu potekalo srečanje predstavnikov teh centrov, ki so z EuroHPC podpisali sporazume o gostiteljstvu. Ti jim bodo omogočili objavo razpisov za nakup, nameščanje in vzdrževanje novih superračunalnikov, ki bodo začeli delovati v drugi polovici leta 2020, na voljo pa bodo evropskim uporabnikom iz izobraževalnih institucij, gospodarstva in javnega sektorja.

Superračunalniški centri bodo poleg Maribora delovali tudi na Češkem v mestu Ostrava, v finskem mestu Kajaani, v italijanski Bologni in španski Barceloni, v Luksembru v Bissnu in v portugalskem mestu Minho. 

Centre bo gostilo osem evropskih mest.
Centre bo gostilo osem evropskih mest. FOTO: Dreamstime

Slovenski superračunalnik je poimenovanje dobil po Juriju Vegi, najbolj znanem slovenskem matematiku, imel pa bo okoli pet petaflopov računske moči, kar pomeni, da bi bil v tem trenutku na svetovni lestvici najzmogljivejših superračunalnikov umeščen okoli 35. mesta. Vseh osem evropskih superračunalnikov bo skupaj sicer imelo okoli 500 petaflopov računske moči. Največji trije bodo med petimi najzmogljivejšimi superračunalniki na svetu.

Konec junija je Evropsko skupno podjetje za visokozmogljivo računalništvo objavilo prve razpise za financiranje raziskovalnih in inovacijskih dejavnosti na področju visokozmogljivega računalništva. Na teh je na voljo skupno 190 milijonov evrov sredstev. "Ti razpisi dopolnjujejo naše znatne naložbe v evropsko superračunalniško infrastrukturo," je ob tem dejala evropska komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Mariya Gabriel.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.