Znanost in tehnologija

Nikoli ni konec: 'Zame je pregled, ko se išče posledice, zelo težko obdobje, saj lahko kaj najdejo'

Ljubljana, 15. 09. 2020 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
34

Uspešno zdravljenje raka je novo rojstvo, priložnost za novo življenje. Ne pomeni pa, da agresivno zdravljenje s kemoterapijo in obsevanjem nima posledic. Te se lahko kažejo v obliki okvar organov, sekundarnih rakov, psihičnih težav. Zato je treba tem bolnikom slediti, opozarjajo strokovnjaki, posledice pa odkrivati in zdraviti, da se podaljša tako življenje kot njegova kakovost. Zagotavljanje slednje namreč pri nas prav tako še šepa. Tudi tako, da imajo ozdravljeni bolniki velike težave pri vračanju v družbo in na trg dela.

Zdravljenje raka ima lahko pozne posledice na zdravju pacienta in kakovosti njegovega življenja.
Zdravljenje raka ima lahko pozne posledice na zdravju pacienta in kakovosti njegovega življenja. FOTO: Shutterstock

Rak vse bolj postaja kronična bolezen, čas preživetja se podaljšuje, verjetnost, da diagnoza rak ni smrtna obsodba, je vse večja. Vse po zaslugi razvoja znanosti, ki je prinesel nova zdravila, nove metode zdravljenja. A tako kot je rak agresivna bolezen, tako je agresivno tudi zdravljenje. 

Posledice zdravljenja rakavih obolenj se lahko pojavijo relativno hitro ali pa zelo pozno. V osnovi jih delimo na tri vrste – somatske, kjer se lahko pojavijo okvare organov zaradi zdravljenja s citostatiki, pojavijo se lahko sekundarni raki, ki nastanejo po zdravljenju prvega raka, ter pa psihične težave, med katerimi izstopata depresija in anksioznost.  

Ker je verjetnost za pojav teh poznih učinkov zdravljenja velika, je pomembno spremljanje bolnikov, poudarja doc. dr. Lorna Zadravec Zaletel, specialistka onkologije z radioterapijo in vodja ambulante za sledenje poznih posledic onkološkega zdravljenja, ki deluje v Ljubljani. Sledenje namreč omogoča, da se nove težave odkrijejo, še preden bi kritično ogrozile življenje. Študije sicer kažejo, da so, ko gre za pojav posledic, najbolj ogroženi pacienti, pri katerih so raka zdravili v otroštvu ali mladosti, zato so tudi prav ti pacienti pri nas vključeni v projekt spremljanja, ki pa kljub svoji pomembnosti še čaka, da se iz "projekta zanesenjakov" spremeni v "sistemsko rešitev", ki je tudi primerno financirana. 

Sekundarni raki in druge posledice lahko vodijo v smrt

Dejstvo je, da za sekundarnimi posledicami ljudje umirajo. 10 let po prvem zdravljenju so sekundarni raki in druge posledice zdravljenja vse pogostejši vzrok smrti pri teh pacientih. Če in kdaj se bo sekundarni rak pojavil, je v veliki meri odvisno od vrste zdravljenja prvega raka. 

Že v prvih letih se lahko pojavijo hematološke bolezni, levkemije, limfomi, kasneje pa pogosto rak ščitnice, zelo nevaren je rak dojk pri pacientkah, ki so jih zdravili v puberteti, saj je pri njih nevarnost za pojav bolezni tako velika, kot pri nosilkah gena BRCA1. Ker je te spremembe pomembno odkriti čim prej, začnejo zato te pacientke spremljati že pri 25 letih, pacientke, ki so se zdravile v zgodnji odrasli dobi, pa osem let po obsevanju. Vse to omogoča, da to vrsto sekundarnega raka odkrijejo tako zgodaj, da praviloma ne gre več za smrtno diagnozo. 

Med ostalimi nevarnostmi prednjači še rak debelega črevesa in danke po obsevanju trebuha, še posebej, če je šlo za zdravljenje v kombinaciji s citostatiki. Pojavi se lahko tudi rak kože. "Zato je pomembno samopregledovanje dojk, testisov, kože, spremljanje odvajanja blata, skrb za zdrav način življenje," je na konferenci Pogum za sledenje je pogum za življenje, kjer so opozorili na pomen sledenja onkološkim bolnikom, poudarila Zadravec Zaletelova. 

"Po glavi se mi je podila misel, kako bom živela naprej"

In pomembno je, da se pacienti, ki so bili uspešni v boju z rakom, zavedajo, da boj nikoli ni končan. To pa poudarja Martina Pinterič, ki je pred petimi leti zaključila zdravljenje limfoma. "Na koncu se mi je po glavi podila misel, kako bom živela naprej. Želela sem si živeti naprej, ampak seveda je prisoten strah, da se bo rak vrnil." 

Vprašanje, kako se s tem strahom spoprijeti, da človek ne postane njegov ujetnik, je zato veliko in pomembno. "Jaz sem šla čez strah z znanjem. Lažje mi je bilo, ko so mi bile jasne posledice, ko se nisem s tem več dnevno ukvarjala."

Je ena od pacientov, ki ji bodo strokovnjaki sledili. Tudi to jo pomirja, saj ima občutek, da ni vse na njenih ramenih: "To mi omogoča bolj sproščeno življenje."

Tudi druge preživele zato opozarja, da so vključeni v programe spremljanja, ki so na voljo, in da svoje stanje spremljajo sami: "Bolniki, ki smo preboleli raka, smo hvaležni za novo življenje. Dajmo spremljati posledice zdravljenja, da bomo lahko to novo življenje čim dlje uživali."

Pa čeprav je lahko spremljanje stanja vir novega strahu. "Zame je tisti pregled, ko se išče pozne posledice, zelo težko obdobje, saj je možno, da bodo nekaj našli, in to ni enostavno," priznava Kristina Modic, ki je sama prebolela raka, danes pa je vodja Združenja bolnikov z limfomom in levkemijo.

Pomembno je spremljanje zdravstvenega stanja

Združenje tokrat z akcijo nagovarja več plasti javnosti, kako pomembno je sledenje bolnikom z rakom po zaključenem zdravljenju. "Ključno je nagovoriti nekdanje bolnike z rakom, da so, kljub temu da so bolezen pozdravili, pozorni na spremembe v zdravju, na zdrav življenjski slog, in da se zavedajo, da ima lahko zdravljenje posledice, zato je nujno spremljanje stanja. Nagovarjamo tudi odločevalce, da poskrbijo za ustrezno financiranje ambulante za spremljanje teh bolnikov. Seveda pa tudi medicinsko stroko, še posebej družinske zdravnike. Veliko bolnikov z rakom po petih letih preide nazaj v oskrbo družinskega zdravnika, s tem pa opustijo sledenje in spremljanje stanja, saj želijo bolezen pustiti za seboj, izogibajo se pregledom, zato apeliramo na družinske zdravnike, da jih k temu spodbudijo," pravi Modiceva. 

Strokovnjaki so spregovorili o nujnosti dolgoročnega spremljanja bolnikov z rakom.
Strokovnjaki so spregovorili o nujnosti dolgoročnega spremljanja bolnikov z rakom. FOTO: 24ur.com

"Brez zdravljenja pred desetimi leti se danes ne bi pogovarjala"

Prof. dr. Samo Zver, specialist internist in hematolog, predstojnik KO za hematologijo UKC Ljubljana ob tem opozarja, da bi si spremljanje zaslužili vsi bolniki z rakom, ne samo mladi. Prav tako izpostavlja druge izzive – šepanje na področju vpeljave novih metod zdravljenja in težave, s katerimi se zunaj samega zdravljenja soočajo preživeli. "Kaj se zgodi, ko jih nihče ne želi vzeti v službo," sprašuje strokovnjak. 

Ti ljudje se namreč znajdejo v breznu, ko ne zmorejo preživeti družine, znajdejo se v primežu depresije, nekateri se odločijo za samomor. Da za ta vprašanja ni sistemskih rešitev ali financiranja, se mu zdi nerazumljivo. "Stvari, ki se jih lotimo v življenju, je treba izpeljati od začetka do konca, ne od začetka do 90 odstotkov, ampak prav to počnemo pri bolnikih z rakom."

Opozarja še na nekatere druge posledice zdravljenja: "Obsevanje telesa lahko prizadene srce, hipotalamus, hipofizo ... Posledica je lahko neplodnost, na katero se pozablja, tudi ginekološke posledice, kot so težave s spolnostjo, z željo po spolnosti, prizadete so lahko sluznice spolovil ... Skoraj ni organa, ki ne bi bil prizadet."

"Ravno prihajam iz ambulante, kjer sem obravnaval pacientko, pri kateri je bila leta 2010 opravljena presaditev. Zdaj vse kaže na nove resne težave. Ampak dejstvo je, da se midva danes brez tistega prvega zdravljenja ne bi pogovarjala," pravi strokovnjak. Zdravljenje je za življenje torej potrebno, posledic pa se je treba zavedati. "Paciente vedno vnaprej opozorim. Drugo vprašanje je, ali pacient takrat vse razume, ampak dejstvo je, da na relaciji zdravnik-pacient ne sme biti skrivnosti. Gre za življenje pacienta in on se mora odločiti, ali se bo za zdravljenje odločil. V tem odnosu je edina možnost samo brutalna resnica."

In ena od teh resnic je, da je lahko posledica zdravljenja tudi srčno popuščanje, še posebej pri pacientih, ki imajo dejavnike tveganja, kot sta visok krvni tlak ali sladkorna bolezen že pred zdravljenjem raka, pravi prof. dr. Borut Jug, specialist interne medicine, specialist kardiologije in vaskularne medicine. 

Tudi to posledico zdravljenja skušajo čim prej zaznati, saj je potem mogoče boljše obvladovanje bolezni. Medtem ko lahko na takšne težave nakazujejo utrujenost, pospešeno dihanje ob majhnem naporu ali zastajanje tekočin v telesu, bolezen potrdi ultrazvok srca. Vse, ki so preboleli raka, zato poziva, da so pozorni na zdravje svojega srca. 

Stroka opozarja, da je treba bolje poskrbeti za reintegracijo bolnikov z rakom.
Stroka opozarja, da je treba bolje poskrbeti za reintegracijo bolnikov z rakom. FOTO: Shutterstock

Najprej je treba preživeti, nato pa živeti

Slovenija namerava poskrbeti za celostno rehabilitacijo bolnikov z rakom, težava je le dolga pot od načrtov do implementacije, pa opozarja državna sekretarka in zdravnica Tina Bregant. Leto 2021 naj bi prineslo nov program na tem področju, a prav hitrih sprememb vseeno ni pričakovati, čeprav so nujne. "Pri bolnikih z rakom je najprej pomembno preživeti, potem pa je pomembno živeti," je dejala. In prav, ko gre za kakovost življenja, bo treba postoriti marsikaj. 

Slovenija je sicer ena redkih držav, ki ima register raka, ta letos praznuje 70 let, imamo tri delujoče presejalne programe, potekajo pogovori o kliničnem registru raka, kjer bi tudi spremljali terapijo in kakovost obravnave. Vseeno pa izzivov ne manjka, in kot kaže, si strokovnjaki želijo večjega sodelovanja primarne ravni zdravstva. Kot meni Zver, bi bilo treba zdravnike te ravni za to tudi dodatno izobraziti. 

Vprašanje je samo, koliko dela je še mogoče naložiti primarni ravni, ki že zdaj kleca pod navalom pacientov in pomanjkanjem zdravnikov, mladi pa prav v tej veji medicine vidijo le malo perspektive. 

Stroka vseh odgovorov o vplivu zdravljenja nima, tudi zato je spremljanje ključno

Zadravec Zaletelova pravi, da upajo, da bo letos projekt spremljanja bolnikov z rakom po zaključenem zdravljenju postal zdravstvena dejavnost, kot poudarja, že celo Evropska komisija opozarja na pomen rehabilitacije onkoloških bolnikov. Vseh slovenskih onkoloških bolnikov ambulanta – še posebej sprva – seveda ne bi mogla zajeti, zato je še toliko bolj pomembno, da se bolniki sami zavedajo specifičnih izzivov po zdravljenju, upa pa, da se bodo povabljeni vabilu odzvali. Iz skupine mlajših, ki so jih pozvali k sodelovanju, se je oglasilo okoli 90 odstotkov bolnikov, kar je zelo spodbudna številka.

Spremljanje pa je pomembno tudi z znanstvenega vidika, saj stroka absolutnih odgovorov za ljudi, ki stojijo pred dilemo, kako zdraviti raka, nima: "Se šele učimo o možnih posledicah, marsikaj ni znano, poleg tega prihajajo nova zdravila, katerih posledic ne poznamo, ne poznamo posledic interakcije med različnimi novimi zdravili ali v kombinaciji z določenimi boleznimi ...," zaključuje Zadravec Zaletelova. Tako stroki kot pacientom zato ostane samo opazovanje, proučevanje, vrsta poskusov in boj z boleznijo, ki pa se zadnja leta vse pogosteje razplete v prid bolnika. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zigajan11111
16. 09. 2020 09.06
DANASNJA MEDICINA JE MENGELE LABORATORIJ
heris
15. 09. 2020 20.26
+3
Pa sej je kul, prekuzimo se kod Švedi pa je. Enkrat se bomo itak mogli.
hladnajesen
15. 09. 2020 19.42
+10
Zadnje čase se govori samo še o koroni, premalo pa se govori o raku. Vsako leto umre v Sloveniji zaradi raka več kot 5000 ljudi! Nad tem bi se morali zamisliti. V prvi vrsti smo najbolj odgovorni sami za svoje zdravje. Ne razumem ljudi, ki ne sodelujejo pri programu Svit, žensk, ki se ne udeležijo pregledov Zora in Dora. Velikokrat je potem že prepozno. Ljudje, opustite kajenje, uživajte zdravo in pestro prehrano, gibajte se, bodite veliko na svežem zraku, če se le da se izognite stresu, morda so pa so to le majhne stvari, ki pomagajo bolj zdravo živeti.
gogica
15. 09. 2020 19.07
+0
Usmerjanje naroda
Periot222
15. 09. 2020 17.50
+9
PRED ENIM IZMED ZDRAVSTVENIM DOMOM DANES NA STAJERSKEM ZJUTRAJ KOLONA LJUDI V VRSTI DOLGI VEC KOT 20 M!!!!!!!!
Et54678
15. 09. 2020 16.06
+66
raje porihtajte zdravstvo, ker dejstvo je da bo zaradi covida oz. ukrepov marsikateri rak odkrit prepozno!
xyz01
15. 09. 2020 15.25
+68
Končno en članek o bolezni, ki ni COVID.
Et54678
15. 09. 2020 16.18
+51
bo pa zaradi covida marsikdo v prihodnje umrl za prepozno diagnosticiranim rakom, ker je zdravstvo nedostopno. pa naj še kdo reče da covid ni smrtonosen
gogica
15. 09. 2020 15.06
-24
Samo še bolezni beeeeee in priprave na.......... Beeeeee
knap11
15. 09. 2020 14.54
+37
Moje mišljenje, zakaj primanjkuje zdravnikov na primarni ravni je, da se tukaj ne da toliko zaslužiti, kakor se lahko na sekundarni ravni, obenem pa so specialisti raznih strok bolj spoštovani pa ni pomembno ali si tozaslužijo ali pa si ne. Menim, da je dober zdravnik na primarni ravni pomemben vsaj toliko, če ne še bolj, kot zdravnik na sekundarni ravni.
pojtrarara
15. 09. 2020 15.11
+15
podpis... kaj se lahko potem vprašamo ob tem spoznanju - je res večina zdravnikov v tem zaradi denarja in ne zato, ker bi ta poklic opravljali kot poslanstvo in iz želje pomagati ljudem? Tako se vsaj zdi, sploh če potem še pomislimo na lanski upor družinskih zdravnikov - izgovarjali so se na strokovnost in nevarnost napak lani ob uporu, začuda jih letos velika možnost napak zdravljenja, ko zdravijo paciente po telefonu in jih veliko večino sploh ne pride do zdravnika, očitno jih vse to, vsa ta nestrokovnost in nevarnosti , ki iz tega izhajajo prav nič ne motijo... glavno,da imajo prazne čakalnice in da so dosegli višje kvote za opredeljene paciente... spet - se zdi,da je povsod zadaj zgolj denar zanje.
Kritikizštajerske
15. 09. 2020 14.53
+87
Sočustvujem z vsemi, ki so se v kakršnikoli obliki srečali s to zahrbtno boleznijo....
knap11
15. 09. 2020 14.48
+14
Članek je dolg in le malokateri ga bo prebral v celoti. Ampak, to pa vem, da nakladali bodo pa mnogi komentatorji in to tisti, ki so ga prebrali, kakor tudi tisti, ki ga niso.
goldie_treasure
15. 09. 2020 14.46
+8
Senzacionalno, po 6 mesecih se je "vrnila" neka bolezen, ki ni korona.
dejannovak
15. 09. 2020 14.27
+109
Žal sem sam bolnik s krvnim rakom. To je slabo. Dobro pa je, da je naše (slo) zdravstvo na tem področju zelo dobro, sam se zdravim na hematologiji. Zelo dobro pomeni, da so na voljo (draga, včasih pregrešno) zdravila, spremljajo se dosežki, uvajajo nove metode in še pomembneje, osebje (zdravniki, sestre, itd.) se trudijo in dosegajo dobre rezultate (dostojna preživetja, kakovost življenja, itd.). Kdor se rad priduša čez naše zdravstvo, naj zboli za krvnim rakom, in uvidel bo, da ni tako. Čeprav taka bolezen marsikomu povsem zbistri duha, je pod črto seveda sranje, in to težko.
lukeeeeeec
15. 09. 2020 14.49
+83
Bodi močan. Želim ti, da ozdraviš in si srečen v življenju. Zame si heroj.
pojtrarara
15. 09. 2020 14.59
+57
želim ti popolno čimprejšnjo ozdravitev. Hudo je to. Iz srca vse dobro!
York
15. 09. 2020 16.14
+23
domia
15. 09. 2020 16.59
+14
Geres
15. 09. 2020 17.04
+8
Tudi jaz želim vse dobro. Ampak z delom, da ljudem, ki imajo kaj za povedati čez naše zdravstvo želite, da zboli za krvnim tlakom.... Se ne morem nikakor strinjati. Stanje na nekaterih področjih v zdravstvu je naravnost katastrofalno. Lepo, da imate vi dobro izkušnjo s sistemom. Vsi jo nimajo. In ni nobene potrebe, da bi olepšavali zadeve. Slovensko zdravstvo pač ni na nivoju razvitega dela EU, pa se lahko sprenevedamo kot želimo. Tisti, ki za zdravstvo vsak mesec od plače damo 500 EUR, pač s sistemom ne moremo biti zadovoljni.
krava_teka_teka
15. 09. 2020 20.11
-1
dejannovak, mene pa zanima, kakšni so simptomi pri krvnem raku?
dejannovak
16. 09. 2020 08.57
Zdravo, krava_teka_teka, točnega odgovora ti ne morem dati, ker nisem zdravnik, lahko ti napišem, da se simptomi lahko precej pozno pojavijo, niso povsem značilni in precej taki, da se lahko sklepa na veliko zelo različnih bolezni ali le na utrujenost (npr. povečana utrujenost, slabše premagovanje naporov, pri plazmocitomu bolečine v kosteh, zaspanost, včasih poslabšan vid, itd.). Obvezno krvna slika in k hematologu, tam bo šele jasno.
dejannovak
16. 09. 2020 08.59
Najbrž res, spoštovani Geres. Moje izkušnje do sedaj niso slabe, ni pa seveda nujno, da je povsod tako.
krava_teka_teka
16. 09. 2020 13.48
pojtrarara
15. 09. 2020 14.26
+5
A se ta bergantova norca dela s tako izjavo - to je popolnoma politična izjava, ki je sramotna da jo izrečenek sdzravnik, ki bi moral biti prvo strokovnjak torej delovati ažurno. Sploh če gre za rakave bolnike - čuj Bergantova nimaš časa se zafrkavat, nič ne napoveduj kaj boš šele v naslednjem letu naredila - kao menda predstavila in še to ne implementirala... kaj lapaš - to je podcenjujoče do vseh bolnikov, ki jim je ogroženo življenje. Čudno, da ko gre za korono pa lahko čez noč sprejmete ukrepe s katerimi nadlegujete državljane. Dram vas bodi v dno duše... bergantova - ste dokaz kako se zdravnik ki bi moral biti praktik spremeni v golega birokrata takoj ko se zliže s politiko in dobi lepo službico na ministrstvu. Groza. zato pa imamo zdravstvo v razsulu zaradi takih nespsobnežev.
lukeeeeeec
15. 09. 2020 14.52
+1
Kaj je pa takega naredila? Kaj je lapala? Ona je strokovnjakinja s srcem in glava ji deluje zelo dobro!
pojtrarara
15. 09. 2020 14.57
+12
kaj je rekla: tole:Slovenija namerava poskrbeti za celostno rehabilitacijo bolnikov z rakom, težava je le dolga pot od načrtov do implementacije, pa opozarja državna sekretarka in zdravnica Tina Bregant. Leto 2021 naj bi prineslo nov program na tem področju, a prav hitrih sprememb vseeno ni pričakovati, čeprav so nujne. ... nujno je nekaj - to ve, ampak on kot državna sekretarka tega še ne bo naredila... ne ker raje serje s korono ane... rakavi bolniki pa medtem lahko umirajo. To,da je izjavila,da je primarno zdravstvo s svojim vrhunskim in strokovnim delovanjem rešilo korono v prvem valu - to je njena izjava - ki je tako bolna in neresnična,da bolj ne more biti... primarno zdravstvo od kar je korona sploh ne deluje - ne pa da je karkoli rešilo s svojo vrhunsko strokovnostjo. To vse je norčevanje iz pacientov - tudi slepota do tega,da zdravstvo sploh ni dostopno od korone dalje... vse to gre njej v minus, vse to je njena odgovornost poleg še vseh ostalih na ministrstvu, ki soodločajo. Sramota je ona - ne pa strokovnjakinja.
lukeeeeeec
15. 09. 2020 15.08
-10
Umiri se. ZDRAVSTVO deluje zelo dobro. Edino za nergače in tiste ki mislite da je vsaka stvar nujna, je naše zdravstvo zanič. Dohtarji so vrhunski, vključno z osebjem. Primarno zdravstvo, ne vem kje vidiš težave. Res pa je, da NERGAČEM ni nič dobro in je dovoljeno PLJUVANJE. Ne bi me čudilo, da nisi kak POLITBICIKLER, kjer trdijo da je vse zanič, ko jih pa vprašaš kako naprej te pa debelo gledajo!
janez6bbbbb
15. 09. 2020 15.13
+20
Ja res imamo odlično zdravstvo, že 3 tedne kličem k zobarju pa biti dvignejo ne.
pojtrarara
15. 09. 2020 16.36
+4
@lukeeeec jaz sem čisto mirna, če kdo ni si to morebiti ti, vsaj že nick z premnogo eji bi dal misliti to. Si izjemno nespoštljiv do vseh bolnikov, ko tako pisariš - dejstvo je da cela slo govori o tem,da je zdravstvo zaradi korone nedostopno. javno objavljeno mislim da nekje do julija so naredili kar za 32000 (zaokroženo) manj spec. preiskav... toliko o tvojih nergačih in delovanju zdravstva, ki očitno res ne deluje - še zzzs jih poziva naj nadoknadijo zaostanke. Glede na to kako na pamet sodiš mene tukaj - ko pol zapisanega ni res in se zdi,da haluciniraš - morebiti bi potreboval kakšnega strokovnjaka v tej smeri.
lukeeeeeec
15. 09. 2020 18.03
+5
Glede NICKA. Pač E sem dodajal, dokler sistem ni vzel. In je pač nekaj ejev, ki samo tebe motijo in iščeš dlako v jajcu. Zakaj pa imaš ti tri RA? Mogoče pa si res bolj na tralala. Glede čakalnih vrst. Jaz delim na resne zadeve in manj resne. Sem bil pred kovidom na urgenci in srečam znanko, ki je tja prišla, ker jo je komar pičil in je imela rdečino na nogi. Imela je čas, pa se je prišla dolgočasit in dohtarji so jo morali RESNO obravnavati. In koliko je takih RESNIH bolnikov, po moji oceni jih je kar precej. Zato o čakalnih vrstah ne nabijaj. Drugi primer. Znanka se je opraskala in pod URGENTNO je morala do dohtarja, ker se je bala, zaradi tetanusa. Tretji primer. Od znanke hčerka se je brcnila z nogo v mezinec. Bolelo jo je. So bili na urgenci, kjer je ugotovljeno da je pač udarec, ki tudi boli!. Si hotela ša kaj na to temo?
Amasakul
15. 09. 2020 14.05
-1
Pravijo, da je treba ogromen trave kadit, da se ti mal fučka...
setisfekšn
15. 09. 2020 14.08
+5
Ali pa se gledaš v ogledalo v mal zatemnjeni sobi da dobiš halicunacije v 3 minutah brez alkohola a li drog! Probite!
setisfekšn
15. 09. 2020 14.09
+4
Direkt v oči se glejte pa boste videl efekt!