Znanost in tehnologija

Redni obiskovalec Zemlje s sijočim repom. Kako ga lahko vidite?

Ljubljana, 16. 03. 2024 19.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
5

Obišče nas vsakih 71 let, ko z žarečim repom navdušuje vse opazovalce neba. Ker gre za periodični nebesni pojav, so ga "odkrili" celo dvakrat. No, zdaj pa se k nam vrača ponovno. Komet 12P/Pons-Brook je na večernem nebu po koncu mraka sicer viden že več mesecev, a sij mu bo s približevanjem Soncu še naraščal, pravi astrofizičarka ter članica Astronomske skupine Dunja Fabjan. Koliko časa ga bomo lahko spremljali, s čim ga je najbolje opazovati in kje se trenutno nahaja?

Po 71 letih nas je letos znova obiskal komet 12P/Pons-Brook, za katerega so značilni nenadni izbruhi svetlosti, ki se zgodijo vsakič, ko se začne približevati Soncu. V preteklem letu mu je svetlost poskočila najprej za 100-krat, potem pa še za-15 krat.

Kot je za naš portal povedala astrofizičarka in docentka na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani ter članica Astronomske skupine Dunja Fabjan, je komet že več mesecev viden na večernem nebu po koncu mraka. Soncu bo sicer najbližje 21. aprila letos, zato mu sij narašča.

'Opazovali ga bomo lahko do sredine aprila'

"Trenutno je na meji vidnosti s prostim očesom," pravi Fabjanova, ki ob tem dodaja, da je za opazovanje potreben vsaj binokular, še bolje pa je komet viden s teleskopom. "Najlepše ga vidimo na teleskopskih posnetkih z več minutnimi osvetlitvami," pove.

Zemljevid poti kometa po nebu.
Zemljevid poti kometa po nebu. FOTO: Astronomski observatorij UL FMF

Komet bo do prihoda v perihelij (Soncu najbližja točka) najbolje viden iz severnih geografskih širin, "in sicer zvečer po koncu navtičnega mraka nekje med 19.30 in 21.30 uro". V tem času bo viden nizko nad severozahodnim obzorjem.

In kje ga lahko vidimo te dni? Kot pravi Fabjanova, je komet trenutno blizu znamenitih galaksij M31 in M33. "Opazovali ga bomo lahko do sredine aprila, vendar bo zvečer vedno nižje, zato bo treba za opazovanje najti lokacije z odprtim obzorjem," poudarja astrofizičarka.

Prikaz kometove orbite z orbitami planetov
Prikaz kometove orbite z orbitami planetov FOTO: Astronomski observatorij UL FMF

Periodični komet, ki so ga 'odkrili' dvakrat

Komet Pons-Brooks so sicer odkrili že v 19. stoletju, nam je povedala  znanstvenica. "Prvič ga je leta 1812 opazil Jean-Louis Pons, približno 71 let kasneje pa ga je (ponovno) odkril William Robert Brooks." Komet je namreč periodičen in tako orbito okoli Sonca opravi v nekaj več kot 71 letih. S tem spada med periodične komete Halleyevega tipa. 

Letošnje opazovanje kometa bi sicer še toliko bolj zanimivo v Severni Ameriki. 8. aprila bo namreč tam nastopil Sončev mrk, zaradi bližine Soncu pa si opazovalci lahko obetajo opazovanje kometa kar med mrkom. No, naslednja priložnost za ogled 12P/Pons-Brooksa pa bo prišla šele okoli poletja 2095.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Komentator aligator
18. 03. 2024 20.57
+1
Pride v toplejše kraje
Hinkoinvinko
17. 03. 2024 11.27
+2
Rad bi slišal razlago ravnozemljašev, kaj naj bi to bilo...
setisfekšn
17. 03. 2024 08.55
-5
Evi to je to!opazujte komet drugih skrbi ni!
jesis1a
17. 03. 2024 08.30
+10
Nekateri ga bomo videli samo enkrat v življenju, večina pa nikoli.
Watcherman
16. 03. 2024 20.21
+6
Resnično in zelo zanimivo.