Znanost in tehnologija

Rekonstrukcija obraza razkrila skrivnost Rafaelove grobnice

Rim, 07. 08. 2020 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Strokovnjaki na rimski Univerzi Tor Vergata so izdelali 3D rekonstrukcijo obraza italijanskega renesančnega umetnika Rafaela, ki je dokončno razrešila skrivnost njegovega zadnjega počivališča. Posmrtni ostanki, ki so jih izkopali v 19. stoletju in po njih naredili mavčni odlitek lobanje, so res umetnikovi.

Rafael, ob Michelangelu in Leonardu da Vinciju eden od treh velikanov italijanske renesanse, je umrl leta 1520. Star je bil le 37 let.

V 19. stoletju so njegove posmrtne ostanke izkopali in tedaj naredili tudi mavčni odlitek njegove lobanje. Vendar strokovnjaki niso bili prepričani, ali gre res za posmrtne ostanke umetnika, saj so takrat med izkopavanji naleteli na še druga delno ali v celoti ohranjena okostja. Nekatera so pripadala Rafaelovim učencem, nekaterih pa ni bilo mogoče identificirati. Po eni od zgodb, povezanih z renesančnim slikarjem, naj bi ta umrl zaradi sifilisa. Vendar večina strokovnjakov meni, da je umrl zaradi pljučnice.

Rekonstrukcija umetnikovega obraza se ujema s podobo Rafaela, kot nam je znana s slik njegovih sodobnikov in umetnikovih avtoportretov, je povedal strokovnjak za molekularno biologijo Mattia Falconi. "Prvič imamo konkreten dokaz, da je okostje, ki je bilo izkopano leta 1833, okostje Rafaela Sanzia," je dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rekonstruirati je bilo mogoče le 80 odstotkov umetnikovega obraza, a glede na izsledke ni več nobenega dvoma. "Rekonstruirani obraz ne spominja na nobenega od njegovih učencev, za katere vemo, da so bili pokopani ob njem. Da bi mu bil katerikoli neznanec tako podoben, bi bilo preveliko naključje," je povedal Falconi.

Po Falconijevih besedah so edini del umetnikovega obraza, ki ga ne morejo rekonstruirati, ušesa, a je imel na srečo umetnik dolge lase, ki so jih prekrivali. Potrditev, da gre resnično za Rafaelove posmrtne ostanke omogoča nadaljnje analize, s pomočjo katerih bi lahko določili barvo njegovih las in oči.

Projekt, v sklopu katerega so letos ponovno izkopali umetnikove posmrtne ostanke, zaradi pandemije novega koronavirusa trenutno miruje. Če se bo nadaljeval, Falconijevo ekipo med drugim zanima, kako zvesto je slikar upodobil samega sebe. "3D model kaže, da so oči in usta na portretih njegova, do sebe je bil zelo prizanesljiv, kar zadeva nos," je dodal. Znano je, da se je umetnik na slikah velikokrat pomladil, 3D model pa omogoča, da ga vidimo takšnega, kot je resnično bil.

Rafael (1483-1520) se je rodil v Urbinu. Šolal se je pri očetu zlatarju in slikarju ter pri Peruginu. Delal je v Perugii, Firencah in nato v Rimu. Bil je varovanec papežev Julija II. in Leona X. Leta 1514 je postal glavni arhitekt stavbarnice sv. Petra, leto zatem ga je papež imenoval za svojega glavnega svetovalca, nadzornika vseh starin v Rimu in vodjo dejavnosti kurije.

Kot slikar je poznan po čistih formah, klasični, skrbno zasnovani kompoziciji, svetlem, toplem koloritu ter dostojanstvu in idealizirani lepoti figur in obrazov. Letošnjo 500-letnico umetnikove smrti so v Rimu obeležili z obsežno razstavo njegovih del.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Millady
07. 08. 2020 16.27
+0
Rafaellu to ne bi bilo všeč...tko je, kot da bi ga dobili pri goljufiji :) na avtoportretu ima čist drugačen nos :)
Malinha
07. 08. 2020 17.13
+0
Pazi, ker znanost je vedno vedela več od umetnosti. Ne vem sicer koga to briga kakšen nos je dejansko imel Rafaello, tako, kakor mene ne briga iz kakšnih dlak je bila lasulja, ki jo je moral nositi Bach, ampak, verjetno gre za prvovrsten nosni pripomoček boljšega reflektiranja Rafaella, oz. velikane umetnosti. Če namreč veš h kateremu čevljarju je hodil Rafaello, ali pa h komu je najraje zahajal ponoči, potem lahko iz tega delaš doktorat in znanost ti bo pridno ploskala.
Millady
07. 08. 2020 17.31
+0
Njemu je bilo pomembno, zato si je narisal takšen nosek kot ga ima Nicole Kidman...pa je sploh ni poznal :)
Millady
07. 08. 2020 17.32
+0
Narisal je tudi tvojega Platona :)) in celo atensko šolo
Millady
07. 08. 2020 17.44
-1
Malinha
07. 08. 2020 17.48
+0
Najboljša v filmu Amadeus je tista od cesarja Leopolda II: "V vaši glasbi je preprosto... preprosto... preveč not." "Dobro. Katere naj odstranim?" Kar gre razumeti: če vam je umetnost odveč, se odstranite. Sicer pa, znanstveniki naj se ubadajo z nekim perfektno aerodinamičnim noskom, kot ga ima perfektna Nicole, ker jim je poleg odvračanja pozornosti lastnega nerazumevanja umetnosti to verjetno fetiš, nam pa naj pustijo celotno telo.
Millady
07. 08. 2020 18.10
Najlepše v filmu Gustav Maler/K.Rusell je, ko reče svoji ženi "a se nisi prepoznala v moji glasbi? (lepše je v angleščini, samo admin bi izbrisal)
Millady
07. 08. 2020 18.10
Malinha
07. 08. 2020 18.34
+1
V filmu o Schubertu, kjer je Franz v agoniji in stopi dekle v sobo: Franz Schubert - Messe G-Dur IV: Sanctus.
Millady
07. 08. 2020 18.57
Vrniva se k članku :) Rafaello je (tebi ljubega) Platona naslikal po liku Leonarda (meni najljubšega :)
Malinha
07. 08. 2020 19.10
+1
Natančneje, Platon ga je marsikje biksal, Sokratov obraz je tisti 'object petit a', kakor K. Malevičev Črn kvadrat na beli podlagi. (Joj, ubogi strokovnjaki na rimski Univerzi Tor Vergata. Absolutno zapostavljeni. Jutri že pozabljeni.)
Millady
07. 08. 2020 19.23
Saj je tudi Sokrat na sliki, itak, pa Aristotel, in še več jih je, na stopnišču pa sedi/na pol leži tisti ta skromni :)
Millady
07. 08. 2020 19.27
Zamisli pot >od Mona Lise prideš do Črnega kvadrata.. Evolucija, nadgradnja? Odraz družbe, napredka?
Millady
07. 08. 2020 19.28
+1
Naša svečkarska družba bi sigurno okrivila Stalinove komunajzare :))
Malinha
07. 08. 2020 19.49
+1
Pozabila si napisati, da je tisti sedeči čisto v ospredju, zamišljen, podpirajoč si glavo z levico, s peresom v roki - kdo drug kot Žižek. Sam pa od tvojih izrazov najraje uporabljam pojem spremenljivosti. Celotna prava umetnost je za pozneje reflektirajoče čisti fenomen spremenljivosti: Mona Lisa, Hildegarda iz Bingna, Mallarme, Bach, Beckett, vse - razen noska za rimske strokovnjake.
Millady
07. 08. 2020 20.18
Veš kaj je fora pri Žižku, vsaj kar se mene tiče? Piznaš tisto, ko prvič vidiš/spoznaš žensko, pa ti ostane v spominu le njen dober out fit :) pri Žišku v živo (!) je podobno -ful je zanimiv za gledat in poslušat, ker je nenavaden (v pozitivnem smislu !), mislim, nenavadna pojava in gestikulacija, šušlja s š-ji in s-ji, skratka ful simpatičen...vendar ravno zaradi tega mu ne morem slediti, verjetno zato ker sem vizualni tip :)) za brat mi je ok, itak. Jurij Zrnec ga je odlično zadel v Harariju ;))
Millady
07. 08. 2020 20.18
Aja, zdaj bi morala napisati : Žižek, si to ti ? 🙃😅
Malinha
07. 08. 2020 20.49
+1
Žižek. Morda bom prvi, ki bo to zapisal. Na vseh predavanjih na yt. Poda neko samoumevno prozaično ideološko dejstvo. Nato ga razkrinka kot fantazmo, ideologijo, itd. Uporabi predikative za pojasnitev, za obelodanjenje, za logičen sklep in uvid 'brez očal' (ali pa z lečo; ali pa z oddaljenejšim pogledom, kjer se del nečesa velikega izkaže kot delček puzzla v mnogo večji sliki) lahkotno in razumljivo popularno vnese Hegla, zariše smernice, konstrukcijo ter seveda tudi strukturo te določene fantazme, velikokrat vnese vmes vic, pokaže na več različnih miselnih poti ter seveda ideologij, ki so 'postvarele' določeno stvar, doda psihoanalizo, skratka, pokaže dejansko stvar skozi 'svojo' 'epistemiologijo', kjer se poslušalci gledalci strinjajo - vendar! Nihče ne opazi, da jih vse ponovno spelje v novo fantazmo. Na kratko bi lahko zapisal, da se dela norca iz vseh. Nihče od poslušalcev, pa tudi komentatorjev na yt mu namreč ne postavi tega vprašanja, kjer jih je tako rekoč iz tankega leda speljal na drug led. Mnogo krajši, pa jasnejši postopek je izvajal Sokrat: sogovorniku je kmalu dal do znanja, da nima pojma, Žižek pa poslušalcu da v vednost, da je njegov pojem zgrešen, vendar ga 'povleče za mustače', ko ga ponovno spelje na pravilen pojem, ki je pa dejansko napačen. Žižek se potem v sebi gromko in grenko smehlja.
Millady
07. 08. 2020 21.05
Ok, predam se :) moje gimn. znanje filozofije je bilo dograjeno le s Sofijinim svetom, vidim, da bom morala poiskati še "Žižek za telebane" :) hotla sem reči samo to, da je vizualno zanimiv lik, moje intelektualne zmoznosti pa prešibke za takšen trust in vivo :) za tvoj post pa veeeelik plus ➕
Millady
07. 08. 2020 21.05
Malinha
07. 08. 2020 21.12
+1
Zate minus, ker se predajaš. :) 'Sofija' pri nas je nekaj, vendar šibko. Poskušaj drustvo-dtp-si. Seveda, brati knjige. Je kar lep izbor. Net je pač net. In hvala. Knjiga je orožje, vzemi jo v roke. 😎
Millady
07. 08. 2020 21.46
Strinjam se, znanje je orožje, ampak kako to, da v glavnem zmaga tisti, ki ni imel knjige v rokah?
Malinha
07. 08. 2020 21.58
+1
Dva ali pa trije odgovori. Zato, ker po Einsteinu obstojita dve neskončnosti: človeška neumnost in vesolje. Za slednjo ni bil prepričan. Drugi: saj je zmagala. Voditelji, oblast so vedno pametnejši od neumnega ljudstva.🤔 Tretji: vprašaj Sokrata. Ampak res. 😕 Če koga, potem Sokrata. Lp.
Millady
08. 08. 2020 08.43
+1
Bom, hvala za napotek :) kakor koli, gledano iz sedanje perspektive sem zelo vesela, da v času mojega študija ni bilo neta, samo knjige in zapiski :) lp