Znanost in tehnologija

Replika Teslinega cybertrucka atrakcija v Mostarju

Mostar, 12. 08. 2020 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
12

Po ulicah Bosne in Hercegovine, predvsem Mostarja, kjer je bil izdelan, se je popeljal Teslin poltovornjak cybertruck. No, tako je bilo vsaj videti, dokler radovedni pogledi domačinov niso izvedeli, da gre pravzaprav za njegovega "brata dvojčka" – repliko, ki jo je izdelalo lokalno podjetje Stark Solutions.

"Herceg-teslo" so izdelali tako, da so preobrazili avtomobil Ford Raptor F150.  Po osmih mesecih so svoj izdelek, ki je popolna kopija Teslinega poltovornjaka, s ponosom pokazali in popeljali po mostarskih  ulicah. Čeprav pravi cybertruck poganja elektrika, mostarska različica ostaja zvesta klasičnemu pogonu na bencin. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mila Marić je glavna inženirka in hkrati tudi edina ženska, ki je sodelovala pri projektu. Mlada in ambiciozna inženirka strojništva se je ekipi pridružila pred štirimi leti, to pa je bil do zdaj njen največji projekt, je priznala v pogovoru za Bljesak.info. "Največji izziv za celotno ekipo je bil sam začetek," pripoveduje. Dela niso začeli, dokler niso razvili idejne rešitve, za katero so se vsi strinjali, da je najboljša. "Vsak del avtomobila je bil izziv, učili smo se drug od drugega in iskali najboljše rešitve."  

Njihovo delo je bilo polno izzivov, konstruktivnih razprav, pa tudi smeha, opisuje Marićeva in pove še zanimivo anekdoto, ko so avto prvič pripeljali na parkirišče pred podjetjem. "Neka ženska se je s svojim avtomobilom ustavila ob njem in vprašala: 'Ali je to cybertruck?' In odgovorili smo ji pritrdilno. Začudeno je vprašala: 'Ampak kako?' Naš odgovor pa se je glasil: 'Tukaj jih proizvajamo, ali niste vedeli?' Vsi smo se začeli smejati in tako smo dobili potrditev, da smo naredili super stvar!" 

V tem poklicu se vsak dan naučiš nekaj novega, še pravi Marićeva. "Ta projekt nas je opogumil in pripravil na nove izzive." Teh ji kot ženski v pretežno moškem poslu zagotovo ne bo manjkalo. Sama pravi, da se jih ne boji, saj je tudi tu – tako kot povsod drugod – treba biti pripravljen na učenje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Preobrazbo posnele kamere, prikazana bo v nekaj epizodah

Stark je podjetje, ki je nastalo leta 2015 in kmalu postalo vodilno v izdelovanju inovativnih naprav za igralništvo v Evropi. 

"S strokovno in usposobljeno ekipo, ki jo imamo, nismo niti pomislili, da nam projekt ne bo uspel do potankosti," je ponosen direktor Mario Ćorić. Kot je povedal za 24sata, jim je veliko motivacijo predstavljalo izdelati nekaj, česar še nikoli niso. "Situacija s covid-19 je žal podaljšala čas izdelave na osem mesecev namesto načrtovanih štirih. Celoten proces preobrazbe pa so posnele tudi kamere, tako da bo postopek – od razstavljanja do ponovnega sestavljanja in predaje avtomobila naročniku – prikazan v nekaj epizodah."

"Meni osebno je to v veliko zadovoljstvo, saj je eden od ciljev našega podjetja postati nekdo, ki lahko ugodi vsem zahtevam na trgu, z uresničitvijo tega projekta pa smo dokazali, da lahko delamo v tej smeri. Ko sem dobil vprašanje, ali lahko izdelamo cybertruck, sem s svojo ekipo sprejel odločitev, da sprejmemo ta izziv in da ga bomo tudi izpeljali do konca," je še dejal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sajuz
12. 08. 2020 13.34
-1
Pogon iz energetske piramide sunca v Visokem...
Sajuz
12. 08. 2020 13.34
-2
Kjer so kranski potaplači našli neke zlate kipce... In jih prešvercal v slovenijo...
batom@pinkponk.com
12. 08. 2020 13.12
+0
če bi biu usej na dizl
Primula1
12. 08. 2020 12.44
+9
Saj, klinc gleda avtorske pravice....
catgod
12. 08. 2020 12.20
+4
Na dalec ze zgleda nekak....naj ga malo poblizje pokazejo in poslikajo😁
DaDo77
12. 08. 2020 12.19
+8
To je to, še mal pa boš na njihovih tržnicah lahko kupu ne samo ponarejene majce, superge, torbice ampak tudi avtomobile
provokatorr
12. 08. 2020 12.16
+0
te škatle ni težko narediti, ker ima samo ravne robove. če poskušali narediti kaj bolj okroglega, pa bi bil problem, ker so orodja precej draga.
mojcd
12. 08. 2020 12.03
+0
In sedaj tožbice......ampak bosanca ne može niko j....
Aijn Prenn
12. 08. 2020 11.58
+2
Je hudič, ko nimaš kaj pametnega delati in imaš dovolj časa za neumnosti...
jaka zobec 1
12. 08. 2020 12.11
+9
De strinjam s tabo, da nimas kaj pametnega delati in ogromno casa za neumnosti. Oni so si pa naredili dobro reklamo 😮
Aijn Prenn
12. 08. 2020 12.23
+5
Prav za prav me skrbi, če bo še dolgo takšna revščina in brezposelnost tam dol, da ne bi iz dolgočasja izdelali kakšnega space dragona in začeli dostavljati robo in astronavte na ISS. Pol smo pa opleli...