Znanost in tehnologija

Revolucija v medicini: presadili ledvico donatorke, okužene s HIV

Baltimore, 29. 03. 2019 18.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V ZDA so dosegli velik medicinski preboj, saj so ledvico 36-letnice, okužene s HIV, presadili drugemu bolniku, ki je prav tako okužen s tem virusom. Gre za prvo tovrstno transplantacijo na svetu. Operacijo so izvedli v Baltimorju v bolnišnici Univerze John Hopkins.

36-letna ženska iz Atlante, Nina Martinez, je prva živa donatorka ledvice, ki je okužena s HIV. Njeno ledvico je dobil prejemnik, ki je prav tako okužen s povzročiteljem aidsa. Iz bolnišnice John Hopkins v Baltimorju so sporočili, da se tako darovalka kot tudi prejemnik, ki želi ostati anonimen, počutita dobro.

Martinezovo so z virusom okužili s transfuzijo, ko je bila stara le šest tednov – takrat transfuzijski zavodi še niso rutinsko testirali vzorcev za virus. Ta nekoč izredno smrtonosni virus poškoduje imunski sistem in prepreči telesu, da bi se boril proti organizmom, ki povzročajo bolezen.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kljub njeni bolezni je Martinezova živela polno življenje. "Hočem, da ljudje razmislijo o tem, kako je živeti s tem virusom. Če je kdorkoli dokaz, da lahko z njim živiš vse življenje, sem to jaz," je za medije povedala dva dni pred operacijo. Dorry Segev, profesor na univerzi Johna Hopkinsa in kirurg v tamkajšnji bolnišnici, je pohvalil njen pogum in dejal, da gre za zgodovinsko operacijo.

Upanje za ljudi, ki živijo s HIV

Do leta 2013 v ZDA niso bile dovoljene donacije ljudi, ki so bili HIV-pozitivni. Segev je o tem dejal: "Videl sem umreti veliko ljudi, okuženih z virusom, ki so bili na seznamu za transplantacijo. Prav tako smo morali zavrniti potencialne donatorje, če so bili okuženi."

Zdravnike je skrbelo predvsem, da bi virus poškodoval ledvico. "Dokazati smo morali, da so lahko ljudje s HIV dovolj zdravi, da postanejo darovalci in živijo le z eno ledvico," je povedal Segev. Martinezova je povedala, da imajo tisti, ki so okuženi z virusom, dvakrat manj možnosti, da preživijo čakanje na ledvico.

V ZDA so po sprejetem aktu HIV Organ Policy Equity (HOPE) dovolili raziskovalcem, da začnejo študije o darovanju organov HIV-pozitivnih bolnikov drugim HIV-pozitivnim prejemnikom. Ta program je tako vzpostavil posebno darovalno bazo za tiste, ki so okuženi s tem virusom.

Program HOPE v ZDA zdaj ljudem, okuženim z virusom HIV, daje novo priložnost.
Program HOPE v ZDA zdaj ljudem, okuženim z virusom HIV, daje novo priložnost. FOTO: POP TV

Prva operacija se je zgodila leta 2016, a takrat je šlo za ledvico pokojnega pacienta, ki je bil okužen z virusom HIV. Od takrat je bilo še okoli sto takšnih operacij. Martinezovo je navdihnila epizoda serije Talenti v belem, kjer se je to zgodilo v eni izmed epizod.

"Šele ko je moj prijatelj povedal, da potrebuje ledvico, sem začela res razmišljati o tem. Raziskovanje po internetu me je pripeljalo v bolnišnico John Hopkins," je povedala Martinezova. "Na žalost je moj prijatelj umrl," je dodala. Še vseeno se je odločila za donacijo neznanemu prejemniku.

Od trenutka, ko se je odločila za darovanje, do operacije, je minilo devet mesecev. Martinezovo so pazljivo testirali in ugotovili, da je drugače zdrava: brez visokega krvnega tlaka, brez sladkorne bolezni in drugih ogrožajočih faktorjev.

Kot je povedal profesor Segev, bi lahko organe vsako leto darovalo med 500 in 600 bolnikov s HIV, kar bi pomagalo okoli 1000 ljudem s tem virusom. Martinezova je vesela, da je razbita še ena stigma, povezana s to boleznijo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.