Znanost in tehnologija

Vztrajnost že navdušuje: 'Vulkanske ali sedimentne kamnine? Komaj čakam, da izvem'

Washington, 19. 02. 2021 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER, Anja Kralj, Urša Vrečar
Komentarji
536

Na Marsu človek znova piše zgodovino. Rover Vztrajnost bo iskal sledi preteklega življenja, pa tudi zanimive vzorce kamnin in jih 'pospravil' na kup, ki ga bo naslednja misija leta 2025 predvidoma pripeljala na Zemljo. Tako bomo lahko v laboratorijih na Zemlji analizirali vzorce kamnin z Marsa, kar bo, kot napovedujejo strokovnjaki, izjemen dosežek znanosti. Rover že pošilja prve fotografije z Rdečega planeta: "So vulkanske ali sedimentne kamnine? Kakšne zgodbe nam povedo. Komaj čakam, da izvem," so v njegovem imenu na Twitterju zapisali pri Nasi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vztrajnost na Marsu
    02:25
    Iz 24UR: Vztrajnost na Marsu
  • Iz SVETA: Pristanek roverja na Marsu
    02:50
    Iz SVETA: Pristanek roverja na Marsu
  • Trenutki, ko je rover Vztrajnost pristal na Marsu
    01:25
    Trenutki, ko je rover Vztrajnost pristal na Marsu
  • Iz 24UR ZVEČER: Zwitter o roverju
    03:26
    Iz 24UR ZVEČER: Zwitter o roverju
  • Iz 24UR ZVEČER: Vztrajnost pristal na Marsu
    02:31
    Iz 24UR ZVEČER: Vztrajnost pristal na Marsu
  • Iz 24UR ZVEČER: Zwitter o pristanku roverja
    02:21
    Iz 24UR ZVEČER: Zwitter o pristanku roverja

Rover Vztrajnost je uspešno prestal skoraj sedemmesečno potovanje z Zemlje do rdečega planeta. Je peti, najbolj dovršen Nasin rover, ki bo iskal sledi življenja na Marsu, hkrati pa bo tlakoval pot, da bo nanj v prihodnosti lahko morda stopil tudi človek. 

Svetovno javnost pa Vztrajnost razveseljuje in navdušuje s fotografijami, ki jih že pridno pošilja na Zemljo in objavlja na svojem Twitter profilu. "Odprto obzorje, toliko za raziskati... Komaj čakam, da začnem," so Nasini znanstveniki v imenu roverja zapisali ob fotografiji površja. 

Fotografija Marsovega površja, na mestu, kjer je rover pristal.
Fotografija Marsovega površja, na mestu, kjer je rover pristal. FOTO: NASA

"Obožujem skale. Poglejte te ob mojem kolesu. So vulkanske ali sedimentne kamnine? Kakšne zgodbe nam povedo?," pa se rover (in Nasini znanstveniki) sprašuje ob fotografiji kamenja in skal, ki so razvidna tik ob kolesu. Na novinarski konferenci so Nasini znanstveniki dejali, da so še posebej navdušeni nad luknjami, ki so vidne v kamenju. 

Skale na Marsovem površju.
Skale na Marsovem površju. FOTO: NASA

Objavili so tudi fotografijo, ko je rover v zraku, tik preden je bil spuščen na površje Rdečega planeta. 

Fotografija prikazuje, kako so Vztrajnost spustili na površje Marsa.
Fotografija prikazuje, kako so Vztrajnost spustili na površje Marsa. FOTO: NASA

Z roverjem na Rdečem planetu tudi helikopter

To je peti rover na Marsu. Kot je povedal astronom Tomaž Zwitter, pričakujejo, da bi lahko rover tokrat res odkril kaj zanimivega, saj je na krovu vse narejeno za to, da najde morebitne sledi nekdanjega tamkajšnjega življenja. Poleg tega bodo prvič iz ogljikovega dioksida v Marsovi atmosferi poskušali proizvajati kisik. To znajo Zemlji početi rastline, na Marsu pa bodo to seveda poskusili doseči kemično. To bi koristilo ljudem, pojasnjuje astronom. 

S seboj pa je rover pripeljal tudi mini helikopter in če bo uspešen, bo to prvič, da bo na drugem planetu nekaj letelo. Poimenovali so ga Ingenuity, pritrjen je bil na roverjevo podvozje,  tehta pa le 1,8 kilograma,  zato je dosežek že to, da lahko leti. Ali bo uspešno letel tudi na Marsu, bo znano čez nekaj dni.  

 "Lahko se zgodi, da najdemo dokaze, da je bilo nekoč na Marsu življenje, nedvomno kvečjemu na ravni mikrobov. Če je na Marsu še kaj zanimivega, pa po drugi strani to pomeni, da je kaj zanimivega še marsikje. In to je stvar, ki nas resnično zanima."  

Nasa načrtuje, da bo tam opravil nekaj kratkih testnih poletov. Ti so mišljeni kot eksperiment in bi, če bi se tehnologija izkazala za uspešno, znanstvenikom lahko dali nov pogled na rdeči planet, saj bi lahko taki helikopterji dosegli mesta, ki so prestrma oziroma nedostopna za rover. V daljni prihodnosti bi lahko celo pomagali astronavtom pri raziskovanju Marsa, so optimistični pri Nasi. 

Mesto, kjer je pristal, je bilo še posebej nevarno

Da je lahko začel svojo zgodovinsko misijo, ki bo trajala približno dve leti, pa je moral prestati sedem minut groze. To je obdobje od vstopa v atmosfero do pristanka na površju, ko lahko gre marsikaj narobe. Kot je za oddajo 24UR ZVEČER pojasnil astronom Tomaž Zwitter,  gre za tvegano početje: "Do Marsa pridete s petimi kilometri na sekundo, potem pa je treba vozilo čisto mehko položiti na površino. Tam lahko piha veter, ki vas lahko zanese s poti. Treba je odpreti padalo ...  To je cela vrsta korakov, kako izvesti takšen pristanek. Sedem minut traja postopek torej odkar se ločite od domače ladje do takrat, ko najprej zavirate. Za padali pride raketna faza, ko žerjav spusti vozilo na žicah na tla in potem odleti proč. Vse mora iti prav in mesto, kjer so pristali tokrat, je še posebej nevarno."  

Gre za bližino kraterja, ki je posejana z raznimi balvani in podobnim. Če pristanete na balvanu, se seveda vozilo obrne in zgodbe je konec. Vozilo je moralo samo odločati, razpoznati teren in najti nekaj varnih kvadratnih metrov za pristanek, je pojasnil Zwitter. 

45 kilometrov dolg krater Jezero, kjer je pristal rover, leži severno od Marsovega ekvatorja, ime pa je dobil leta 2007, ko ga je poimenovala Mednarodna astronomska zveza (IAU), ki kraterje imenuje po majhnih mestih ali vaseh sveta. Nasa si je Jezero kot cilj za rover Vztrajnost izbrala novembra 2018. Prebivalci kraja Jezero v BiH so ponosni, saj je krater, kjer je pristal rover, poimenovan po njihovem kraju Jezero. Kot je pojasnil Zwitter, "je bil to krater, zalit z jezerom, potem pa je v nasipu nastala luknja, voda je odtekla in naredila iztočno poplavno sipino. Pristali so na tej sipini, kajti če je bilo v tej vodi kaj zanimivega, se pravi mikrobi, jih je tam odložilo in jih bodo tam tudi našli." 

Prva podoba, ki jo je poslal na Zemljo.
Prva podoba, ki jo je poslal na Zemljo. FOTO: AP

Predvidoma bo nova misija leta 2025 vzorce, ki jih bo zbral rover, pripeljala na Zemljo 

Oceno Elona Muska, da bo človek na Mars poletel že leta 2025, je Zwitter označil za preveč ambiciozno – kot pravi, bi sam k tej številki dodal še desetletje. Ljudje so namreč po njegovih besedah neugoden tovor in najprej bodo po njegovem mnenju dokončali roverjevo misijo: "Ta nabira vzorce s površja Marsa in jih bo naložil na kup. Ta kup bo poiskala naslednja misija na Mars, ki je predvidena za leto 2025, in ga bo odpeljala na Zemljo, kjer ga bodo analizirali. Nekaj čisto drugega je te zanimive vzorce, pobrane s površja Marsa, pripeljati na Zemljo in jih analizirati v naših laboratorijih."   Kot so pojasnili pri Nasi, bi  lahko vzorce tu pregledali in natančneje raziskali s pripomočki, ki so preveliki in prezapleteni za misije na Mars. Tako bi lahko dobili veliko več uporabnih in koristnih informacij, kot jih lahko zagotovi celo najbolj dovršeni rover. 

Zwitter je sicer optimističen: "Lahko se zgodi, da najdemo dokaze, da je bilo nekoč na Marsu življenje, nedvomno kvečjemu na ravni mikrobov. Če je na Marsu še kaj zanimivega, pa to po drugi strani pomeni, da je kaj zanimivega še marsikje. In to je stvar, ki nas resnično zanima."  

Koronavirus pasica november


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (536)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
27. 03. 2021 17.45
+2
Pri tolikem prostranstvu , kot je vesolje in glede na vse takorekoč nepreštete zvezde in galaksije je nemogoče , da ne bi obstajalo podobno življenje , kot je na zemlji , ker to bi bila velika potrata prostora in zato ko pridemo do konca vseh znanstvenih odkritij in domnev , vedno tam naletimo na vprašanje ali obstaja sila kot je bog in odgovor je lahko samo eden . OBSTAJA.
Racio
20. 02. 2021 20.27
+5
Varen oziroma raven je pa itak retardiranec in povrhu vsega še extremno poln samega sebe, zato tudi misli da so njegova (človeška) čutila superiorna in posledično verjame da je bog... kar je pa daleč od resnice. Naša čutila so tako zelo podvržena anomalijam, da ga ni človeka ki lahko do stotinke milimetra natančno izmeri dolžino česarkoli ali pa da bi z dotikom prsta izmeril temperaturo nečesa bolje od aparature katera je narejena za ta namen. Varen, ta človečnjak je tako neumen da, ne more sploh dojeti, da obstaja možnost, da se moti, tako neumen, da misli da je pametneši od vseh... tak človek je zrel za ustanovo! Pa kar je nahujše pri vsem tem je da, ni edini... lep prikaz kje so pomanjkljivosti demokracije... 10 idiotov preglasi 2 genija, in usmeri ladjo(človeštvo) v čeri(propad)... nisem veren, ampak fraza "bože sačuvaj nas" je tukaj povsem na mestu.
krneki-123
22. 02. 2021 18.47
racio....ti nisi za ta planet....matr si brihta
ni_mi_vse_eno
20. 02. 2021 10.27
+0
lluckyss ima tu zelo prav, "To so kamere, ki niso kalibrirane in "ne vedo" kakšne so barve na Marsu ..." Fotografija objavljena s strani NASA (jet propulsion lab), (jpl.nasa.gov/catalog/PIA05015) lepo prikazuje kalibracijski disk. Spodaj desno bi morala biti modra barva, je pa disk rdeč. Vsak lahko to pogleda in ugotovi dejstva. Mi "verjamemo", da je Mars rdeč, zato ga morajo prikazati rdečega. Če bi uporabili pravilno "white balance", potem bi zadeva bila mogoče preveč podobna barvi Devon otoka.
brusilec
20. 02. 2021 17.04
+1
ok, moja napaka, rover ima kalibracijsko kartico za barve. drgac pa mislim da barve ze prikazujejo taksne kot so. mores vedeti da je atmosfera rdece barve, kar vpliva na svetlobo. devon island je pa uporabljen za testiranje naprav, ampak zaradi zgradbe tal. barva je tle cisto druga zgodba. oziroma kamenje je kamenje, atmosfera, ozracje pa naredi svoje.
brusilec
20. 02. 2021 09.01
+13
vse čestitkeNASI .. seveda pa pametuje tle kontrafolk ki ne zna baterij zamenjat v avtu na daljinca.
brusilec
20. 02. 2021 09.03
+10
drugače pa dragi ploščičarji...pojdite na obalo v piranu, poglejte proti italjanski obali. potem pa pojdite na kratek izlet na bolnico nad Izolo al pa ker sosednji hribček. in poglejte spet proti Italiji.
bozohr
20. 02. 2021 08.47
+6
Zanimiva je razlika med vsebino komentarjev na drugem znanem portalu in tu.Očitno gre ,kar se razgledanosti , znanja in izobrazbe tiče, za dva popolnoma različna dela populacije...
Firbec28
20. 02. 2021 08.32
-10
Z tako tehnologijo kot jo imamamo in kameram in nevem kaj še vse ..oni dajo kamero kot da bi slikali z nokio 3310.... slika bleda, brezbarvna . ...kot vse slike ki so slikane v vesolju...
lluckyss
20. 02. 2021 08.43
+1
To so kamere, ki niso kalibrirane in "ne vedo" kakšne so barve na Marsu..Poleg tega so namenjene vožnji in so temu primerne..."Prave" boljše kamere za panoramo, itd.so zgoraj ..Te fotografije pridejo kasneje, tudi cenzurirane, če bi na njih bilo kaj "nepotrebnega"..;)
brusilec
20. 02. 2021 08.53
-1
lucky .. kako to mislis da niso skalibrirane? a ti si ze slisal za svetlobometer, za nastavitve barv, za raw fotke, da lahko primerjas barvo znane z fotko tuje barve? meni se zdijo te fotke cisto ok, res pa je da se fotkajo stvari ki so nevidne navadnim kameram. te kamere niso optimizirane za selfije, amoak za analiziranje kamnin, plinov z fotografijo. to niso obicne fotke. drgac pa ne mores primerjat fotk izpred 10ih let z danasnjimi, ja so slabše.
lluckyss
20. 02. 2021 09.11
+3
Barva znane fotke in vnaprejšnje kalibriranje ni natančno...Kamere se kalibrirajo na licu mesta z barvno karto, ki je pritrjena nekje na ohišju..
brusilec
20. 02. 2021 09.31
+0
lucky .. seveda rover nima s seboj barvne kartice, ima pa rover svojo barvo, barve ki sluzijo kot referencna tocka. oziroma bo, dokler ne bo preveč prašen. ko imas referencno tocko se lahko po njej orientiraš in dolocis druge barve. ni 100% je pa zelo lep približek.
lluckyss
20. 02. 2021 09.33
+2
Ima ploščico z barvno skalo, barva samega roverja seveda ne zadostuje...
Prinašalec
20. 02. 2021 08.11
-2
Fotografija Marsovega površja, na mestu, kjer je rover pristal.,..................obzorje Marsa se mi zdi nekam nizko.
bohinj je zakon
20. 02. 2021 08.02
-7
Vse lepo in prav. Dokler pa nas ne začnete peljati tja.......nič ne verjamem.
jajek
20. 02. 2021 08.02
Koliko časa potrebuje sonda do marsa in nazaj?
lluckyss
20. 02. 2021 08.30
+6
Slobodan Cvijetinovic
19. 02. 2021 21.57
+2
Upam da so ga prej razkužili,preden so ga poslali
Militos
19. 02. 2021 21.56
+4
Zakaj prevajati ime?
SERAPHIN
19. 02. 2021 21.56
+1
SE ENKRAT POZIVAM V ODGOVOR UPORABNIKA:VAREN VAREN ...naj ti odgovorim na eno tvoje vprasanje glede ukrivljenosti Zemlje in koliko dalec vidis....ena od besed ki se jo danes ucimo je FRAKTACIJA. No zdaj pa daj to v svoje enacbe in bos mogoce razumel kaj ne stima v tvojih raziskavah. SI ZE UGOTOVIL?
VAREN
19. 02. 2021 21.59
-12
Moje oči in pamet so moje enačbe, ne pa NASA.
brusilec
20. 02. 2021 08.55
+9
CelindaAndre
19. 02. 2021 21.54
-9
Prvo so nam prodajali Kavbojske filme 4. deske, en kojn in dva kavbojca, pol Tomy in Jery..nakar Turške in Mehiške nadaljevanke, nazadnje NASA ŠOV...gledljiva je bila samo Risanka..in to daleč, daleč najboljša..vse ostalo pa kot partizanski Film Mirko in Slavko..
Smešno
19. 02. 2021 21.51
+8
Vesolje je in bo večna skrivnost ter neskončno poželenje radovednega človeštva.
janezccc
19. 02. 2021 21.51
Nekaj me bega. Žerjav je odletel stran, torej je žerjav prva stvar, ki leta po Marsu in ne bo helikopter. Ali kako?
FRC-H
20. 02. 2021 10.08
+2
Ne leta okoli. Odletel je stran in pikiral, ko mu je zmanjkalo goriva.
Smešno
19. 02. 2021 21.42
-2
.. hva-la-bogu. Amen.
Arguss
19. 02. 2021 21.39
-4
Ne obremenjujte se z življenjem izven planeta zemlje ,ker ta obstaja v več sto nacijah .Naj bo vesel tisti ,ki ni vračal karmičnega dolga in je lepo bogato odživel življenje na zemlji.
Soul
19. 02. 2021 21.45
+3
Ojoj,spoznal bi tega, ki ni vračal karmičnega dolga.Razlika je edino,če so okovi zlati ali železni.
Arguss
19. 02. 2021 21.53
-3
ne bom te niti komentiral boš sam spoznal.
Trippin balls
19. 02. 2021 21.39
-1
izgleda da gre za vulkanske kamnine
ni_mi_vse_eno
19. 02. 2021 21.38
-2
Helikopter bi moral leteti v atmosferi, ki je redkejša kot jo imamo na 20 000 m višine, tam je 0, 8 psi, na Marsu pa 0,08 psi. Masa helikopterja je 1.8 kilograms. Marsova atmosfera je 1% Zemljine (. Letel naj bi vsega 90 seconds, razdalje do 300m, višine 3-5 metrov. razpon dveh rotorjev je 1,2 m.
Pir
19. 02. 2021 21.52
+2
Glede nato da je privlačnost marsa 1/3 zemljinega bi lahko pilo vodo. No kakorkoli. Zelo rad bi se pogovarjal o takšni temi in prebral različna mnenja ker mi je zanimivo.Pa nisem"ravnozemljaš" da nebo kdo mislil he,he
VAREN
19. 02. 2021 21.57
-6
PIR v teoriji je vse možno. Tudi gravitacija je še vedno samo teorija. V praksi pa veliko stvari ne pije vode.
Trippin balls
19. 02. 2021 21.59
+0
kot da bi letel na višini na 100 km na zemlji
Smešno
19. 02. 2021 21.36
Prepričanja in okusi so različni in hvabogu, da je tako. Predstavljajte si svet samo v dveh barvah, črno beli svet. Bil bi hud dougcajt..