Znanost in tehnologija

Satelit, ki nosi ime Slovenke Tare, poletel v vesolje

Ljubljana, 25. 07. 2018 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V vesolju je odslej nov navigacijski satelit, ki ga krasi ime slovenske dijakinje Tare. Izstrelili so ga iz evropskega vesoljskega izstrelišča v Francoski Gvajani, in sicer v okviru evropskega satelitskega sistema Galileo. Z rekordno natančnostjo 20 centimetrov bo to najnatančnejši civilni satelitski navigacijski sistem na svetu.

S to risbo je takrat 10-letna Tara zmagala na natečaju.
S to risbo je takrat 10-letna Tara zmagala na natečaju. FOTO: ESA

Iz evropskega vesoljskega izstrelišča v Francoski Gvajani so danes ob 13.25 uri po našem času izstrelili štiri satelite iz evropskega navigacijskega programa Galileo. Med njimi je bil tudi satelit Tara, poimenovan po slovenski dijakinji Tari Keber.

Tara je leta 2011 zmagala na evropskem likovnem natečaju, ko je kot 10-letna učenka osnovne šole Kašelj narisala risbo na temo Vesolje in vesoljska plovila.

Nagrajene fotografije si lahko ogledate na tej povezavi.

Zdaj 17-letna Tara je dijakinja Gimnazije Šentvid. Zanjo je izstrelitev satelita z njenim imenom velika čast. "Ponosna sem, da bo satelit v vesolju nosil moje ime," je dejala dijakinja, ki ima izvorno risbo z naslovom Vesolje ka-BUM obešeno na steni svoje sobe.

Nosilno raketo so z vesoljskega izstrelišča Kourou izstrelili ob 13.25 po srednjeevropskem času. 718 kilogramov težki sateliti naj bi se utirili na višini 23.222 kilometrov.
Nosilno raketo so z vesoljskega izstrelišča Kourou izstrelili ob 13.25 po srednjeevropskem času. 718 kilogramov težki sateliti naj bi se utirili na višini 23.222 kilometrov. FOTO: ESA

Danes so v vesolje izstrelili štiri satelite, ki so poimenovani po Tari iz Slovenije, Samuelu iz Slovaške, Anni iz Finske in Ellen iz Švedske. Izstrelitev zadnjega satelita, poimenovanega po Patricku iz Velike Britanije, bo predvidoma sledila čez dve leti.

Do leta 2020 naj bi v okviru Galilea okoli Zemlje krožilo do 30 satelitov. Ocenjena vrednost projekta do leta 2020 je 10 milijard evrov.

Slovenska dijakinja izstrelitve satelita s svojim imenom najverjetneje ni uspela spremljati prek spleta, saj se udeležuje tabora. "Bomo pa opazovali nebo, če bo mogoče priletel mimo," se je v torek pošalila Kebrova, ki je tudi uspešna atletinja.

Štiri satelite sistema Galileo so iz evropskega vesoljskega izstrelišča v Francoski Gvajani izstrelili z evropsko nosilno raketo Ariane-5. V orbiti je trenutno že 22 satelitov evropskega satelitskega sistema Galileo, ki je začel začel delovati konec leta 2016. Sistem, ki ga je Evropska vesoljska agencija v sodelovanju z Evropsko komisijo začela vzpostavljati leta 1999, prinaša natančnejši signal in boljšo pokritost z njim, EU pa želi z njim tudi konkurirati ameriškemu sistemu GPS in ruskemu Glonasu. 

Z rekordno natančnostjo 20 centimetrov bo sistem najnatančnejši satelitski navigacijski sistem na svetu.

Galileo od decembra 2016 približno 400 milijonom uporabnikov zagotavlja storitve za določanje položaja in časa. Z današnjo izstrelitvijo je konstelacija še bliže dokončanju leta 2020, ko bo Galileo dosegel polno operativno zmogljivost. Z rekordno natančnostjo 20 centimetrov bo sistem najnatančnejši satelitski navigacijski sistem na svetu.

Trenutno zagotavlja tri vrste satelitskih navigacijskih storitev. Odprta storitev sistema Galileo je brezplačna storitev za določanje položaja in navigacijo. Omogoča tudi sistem eCall, ki je od 31. marca obvezen v vseh novih avtomobilih in lahko reševalnim službam sporoči lokacijo avtomobila. Storitev iskanja in reševanja (SAR) omogoča lokalizacijo signalov v sili, ki jih oddaja aktiviran javljalnik. Čas odkritja osebe, izgubljene na morju ali v gorah, se je od leta 2016 s štirih ur skrajšal na približno 10 minut, natančnost pa z 10 kilometrov na manj kot dva kilometra. Regulirana javna storitev (PRS) sistema Galileo pa je šifrirana storitev za javne organe za uporabo v primerih, ko je varnost ključnega pomena, tudi v vojaških operacijah.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antilevi?ar
25. 07. 2018 16.39
+9
Spet elita izstreljuje (tisto moško stvar) v zrak-moderator brisal, ker je strokovna beseda sovražni govor,.:))
antilevi?ar
25. 07. 2018 16.19
+8
All satellite navigation is land based. Prej bi rekel, da je to bolj a sat-a lie-s.
DarkT
25. 07. 2018 15.36
+8
'Nekaj malega' za 2m narod? 'Nekaj malega?? Res cenite slovenske uspehe saj res če bi pa bosna bla namest slovenije bi pa pisal kot da ste vidli v boga vaš štrbunk bi pa okrasili z bosanskimi zastavami
Boryy
25. 07. 2018 13.44
+5
Kdaj bodo izstrelili satelit Janez JJ
cmonBruh
25. 07. 2018 14.06
+9
baje da naslednje leto tak cas. Izstrelitev bo potekala v Bovcu v prisotnosti njegovih minionov... tko pravjo.
DarkT
25. 07. 2018 15.37
-2
Malo si se zmotil. Raketa Janez JJ je balistična raketa dolgega dosega z jedersko konjico. Ni to za v vesolje