Znanost in tehnologija

Sedem danskih najstnikov in njihovo življenje po šestih urah klinične smrti

Præstø, 08. 12. 2019 16.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Leta 2011 se je na danskem šolskem izletu zgodila nesreča, v kateri je skupina otrok padla v ledeno vodo, sedem od njih pa je bilo celo klinično mrtvih – njihova srca so nehala biti za več ur. A vsi so preživeli in okrevali, osem let po tem čudežu pa sta Katrine in Casper spregovorila o tem čudežu.

"Nek moški je tekel proti nam in ponavljal besede: 'Vsi so mrtvi, vsi so mrtvi’," zdravnik Steen Barnung pripoveduje o dnevu pred osmimi leti, ko so sedem najstnikov pripeljali v bolnišnico. Bili so klinično mrtvi.

Mlada Katrine je za BBC spregovorila o dnevu, ki je njeno življenje za vedno zaznamoval. Ona in njenih 12 sošolcev so bili na šolskem izletu v slabem vremenu. "Bilo je zelo vetrovno. Čoln se je prevrnil, ko smo bili z njim sredi morja … Vsi so pristali v vodi," pove Casper. "Pristala sem pod čolnom. Nočna mora se je začela – vsi so kričali, zdelo se mi je neresnično. Čutil in videl si lahko paniko," pa razlaga Katrine. Učitelj jim je naročil, da morajo plavati proti obali, ker bodo drugače umrli. Voda je imela le dve stopinji Celzija, bili pa so več sto metrov stran od kopnega. "Nisem mogel plavati. Eden izmed mojih prijateljev mi je poskušal pomagati, a vseeno sem bil kmalu klinično mrtev zaradi temperature vode," o svojih spominih razlaga Casper. Bil je eden izmed sedmih otrok, ki se jim je ustavilo srce in so tehnično umrli.

Katrine je bila ena izmed otrok, ki so plavali proti obali – bila je hudo podhlajena, ko pa je dosegla kopno, se je izgubila v bližnjem gozdu. "Bilo je zelo težko, ker nisem imela nobene moči, noge so mi kar klecale. Kar naprej sem padala na tla. Takrat sem pomislila: ’V redu, to je to, zdaj bom umrla’," je povedala. "Potem sem zagledala moškega in začela kričati na pomoč," o trenutku, ko je videla žarek upanja. Ko so do fjorda Præstø prispeli reševalci, so otroci bili klinično mrtvi že več kot dve uri.

Najstniki so padli v vodo, ki je imela dve stopinji.
Najstniki so padli v vodo, ki je imela dve stopinji. FOTO: Dreamstime

"Ob prihodu v bolnišnico so bili ledeno mrzli," pove doktor Barnung. "Ko ima nekdo takšno telesno temperaturo, kot so jo imeli oni, vemo, da lahko začnemo z oživljanjem. So mrtvi, a niso zares mrtvi," pa razloži dr. Michael Jaeger Wansche. "Vedeli smo, da imamo možnost," doda. Ob ekstremni podhladitvi so se srca otrok ustavila, njihov metabolizem pa drastično upočasnil, kar je pomenilo, da bi lahko ob postopni otoplitvi njihovi organi začeli spet normalno delovati. "Kri smo segrevali za eno stopinjo na deset minut," o postopku pove Wansche. Šest ur po nesreči so njihova srca spet začela biti.

Casperjeva telesna temperatura, ko so ga pripeljali v bolnišnico, je bila 17,5 stopinje Celzija. Njegovo srce je spet začelo normalno biti pri 26 stopinjah. A ko možgani nimajo kisika, vsako minuto umre dva milijona možganskih celic. "Glavna skrb, ko so njihova srca spet začela biti, so postali možgani. Spraševali smo se, ali si bodo ti pacienti opomogli," razlaga dr. Wansche.

Casper je dihal s pomočjo respiratorja, nekaj časa pa je bil še v umetni komi. Nihče ni vedel, kakšne so njihove poškodbe možganov. "Ko so ga zbudili, sem videla, da me je prepoznal, saj se je malo nasmehnil. Bila sem tako srečna, da ne morem opisati," opiše Katrine. "Tisti dan je bil tako poln sreče, saj so vse otroke zbudili na isti dan, vsi starši so čakali v bolnišnici … Vsi smo se smejali, veseli smo bili, ker so bili vsi v redu," še doda. Preiskave niso pokazale nobenih poškodb možganov, kar so zdravniki označili za pravi čudež. "To je največji primer nesreče s primerom tako hude podhladitve, pri katerem nam je uspelo oživeti kar sedem ljudi," pove Wansche.

Izkušnja je življenje spremenila vsem vpletenim, pove Katrine. "Ko skoraj umreš, začneš na življenje gledati malo drugače. Zdaj vem, kaj je pomembno in kaj ni, za kaj se je vredno boriti. Res sem srečna, da sem živa," s širokim nasmehom na obrazu zaključi.

Medicinski čudež v Španiji 

Spomnimo, nedolgo nazaj smo pisali o Britanki Audrey Schoeman, ki ji je zaradi podhladitve med planinarjenjem za več kot šest ur zastalo srce. S soprogom je planinarila v Pirenejih, ko ju je zajel snežni vihar. Zaradi podhladitve je najprej imela težave z govorom in gibanjem, nato je padla v nezavest. Njeno stanje se je še poslabšalo med dveinpolurnim čakanjem na reševalce in njen mož Rohan je bil prepričan, da je mrtva. 

Zdravniki so bolnico v tekmi s časom priklopili na poseben aparat, s katerim so ji odvzeli kri, jo nasitili s kisikom in jo vrnili v njeno telo. Ko je njena telesna temperatura dosegla 30 stopinj Celzija, pa so uporabili defibrilator, da so znova zagnali njeno srce. Tudi ona je bila šest ur klinično mrtva. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
09. 12. 2019 18.38
-1
Dr Brian Weiss, ateistični psihiater je pri zdravljenju opazil, da pacientka govori o drugem življenju. Vse opisal v svojih knjigah.
ni_mi_vse_eno
09. 12. 2019 18.35
-1
Dr. Ian Stevenson zna povedati zgodbe otrok, ki so se spominjali prejšnjih življenj. Vse natančno opisal in zbral množico dokaznega gradiva.
ni_mi_vse_eno
09. 12. 2019 18.34
+0
Tisti, ki so bili klinično mrtvi in prišli nazaj znajo povedati zgodbo, kaj se je dogajalo, ko so bili klinično mrtvi. O tem govori NDE (Near Death Experience), zgodbe klinično mrtvih ljudi.
polikarbonatka
09. 12. 2019 10.43
+3
Doro da jim niso prej pobrali organov
holcar.
09. 12. 2019 10.43
+5
Oseba je mrtva ko potrdimo mozgansko smrt. To merimo z EEG, ki meri mozganske valove. Obenem pa je treba preveriti se utrip srca in morebitno prisotnost snovi, ki prelisicijo EEG.
pepe007
09. 12. 2019 10.09
-4
Ko preberem tak članek, postanem malo skeptičen do darovanja organov. Kdo zna res oceniti, da je oseba "mrtva" in hkrati še dovolj "živa", da je njen organ uporaben. Mrtev organ namreč tudi ni več uporaben.
punca08
08. 12. 2019 21.09
-16
Katastrofa od članka
VolkBrenin
08. 12. 2019 20.56
+84
če vsako minuto umre / odmre 2 miljona možganskih celic ali nevronov bi bil zanimv izračun...koliko od 100 mijard , kolikor naj bi jih imel človek , je ostalo živih...Pred leti jih je " štela " znanstvenica Suzana Herculano-Houzel ...nekateri pravijo , da jih kak miljon odmre že s popito steklenico žgane pijače / in s tem razlagajo alkoholno pobebljenost...Sicer sem mnenja , da so tej najstniki imeli ekstremno " srečo " , da se je to zgodilo na severu in je oživljanje iz takšnih stanj tam za zdravnike dokaj " znano " ...in se niso lovili , kaj je najbolje početi pri oživljanju iz takšnega stanja ...Vsekakor IZREDNA zgodba z IZREDNIM koncem ...za vse te otroke ...Respect reševalcem in zdravniškemu osebju ...mladini pa srečno - in "toplo " življenje...
Bassettt
08. 12. 2019 21.11
-11
«oživljanje iz takšnih stanj tam za zdravnike dokaj " znano "» — ??? to se vsak uci in ve kaj storiti, kako postopati. Vprasanje je res kako pogosto, a vedno je team, ne samo 1 zdravnik. V Slo recimo starejsi clovek lahko pade pred svojo hiso, ce gre drva iskat.in ce pade v nezavest, zunaj snezi... gre za minute in hkrati to dano moznost, da je vrnitev v zivljenje mozna tudi zaradi tako nizkih temperatur
VolkBrenin
08. 12. 2019 21.29
+27
bassett ...nikjer nisem napisal , da je en sam zdravnik ...logično je da je team...Ne vem kaj te mede - niti nisem žaljiv do ostalih zdravnikov po svetu...Se mi zdi la logično...da imajo več izkušenj tisti tam gor z oživljanjem iz takšnih stanj / kar sem sicer že napisal zgoraj...Pravzaprav sploh ne vem kaj si želel povedati...pisariš da nekaj pišeš...
Bassettt
09. 12. 2019 08.18
-1
Hocem povedat... da verjetnost, da se jim to dogaja (da ljudje kar padajo v ledeno vodo) je enaka verjetnosti primera zgoraj (mojega omenjenega) ali kaksnega iz slovenskega zimskega plezanja... kar se iz tvojih besed slisi obratno obrnjeno, s cimer se ne strinjam
jung
08. 12. 2019 20.41
-8
Škoda debate. Višje sile obstajajo, to je jasno.......
zemljan10
08. 12. 2019 20.39
+32
Obstaja knjiga, ki jo je napisal ameriški zdravnik Dr. Raymond Moody. Namerno je potoval po Ameriških bolnišnicah in iskal primere klinično mrtvih ljudi, ki pa so po pživljanju spet zaživeli. Ogromno jih govori o tunelu in kako so jih že pokojni svojci pričakali... Kolikor se spomnim so celo imena pacientov omenjena v knjigi. Vsak si naj svoje mnenje ustvari sam.
Freya1
08. 12. 2019 20.23
+2
MrKritik77 .
08. 12. 2019 19.53
-24
Ne ne, sem se samo hecal. Ko boste umrli, vas bo "na drugi strani" čakal Jezus. Ki je tudi gavznil (na križu) pred cca. 2000 leti. In vaša duša bo šla v nebesa ter poslušala angelčke, ki bodo igrali na harfe vaše najljubše komade. Osebno sem si že naročil vse albume od Guns and Roses, za začetek pa You could be mine. :-P
Quatflow
08. 12. 2019 20.05
+25
Za tebe posebno bodo izpolnjene glasbene zelje, sploh ker ti bo Bog rekel: Tebe pa ne poznam, lahko ti izpolnim samo se glasbeno zeljo. ;)
Medussa
08. 12. 2019 20.20
+13
mojca003
08. 12. 2019 21.01
+5
MrKritik77 dej se malo updejtaj. nove znanstvene raziskave kažejo, da zavest obstaja tudi, če možgani več ne delujejo. Npr. največja raziskava Near death experiences do sedaj AWARE (Sam Parnia et al), objavljena v najbolj znani medicinski reviji za oživljanje Resuscitation. So poročali tudi domači mediji o tem, samo si zgleda zgrešil.
MrKritik77 .
08. 12. 2019 19.37
-21
Ok, zdaj me pa res vse skupaj zabava. Celo malo bolj, kot bi me drugače. Torej, verniki in ostali, ki verjamete v pravljice za odrasle, smrt bo za vas konec, tudi če prilepite neskončno veliko minusov pod moje komentarje. Nekega dne bo nastopil trenutek, ko boste (nekateri med vami) začutili neke vrste krč v prsnem košu, ki se bo širil bolj na levo stran telesa. To je znamenje za infarkt. In potem boste čakali na luč na koncu tunela. Ne bo je. Samo tema. Za vedno. Lahko nočko za zmeraj. Hihihi.
mojca003
08. 12. 2019 21.04
+2
Hm, novejše medicinske raziskave kažejo, da bi znalo biti kako drugače. Npr. dej vtipkaj v iskalnik Ko umreš in VEŠ da si mrtev, članek je od ene slovenske revije, sicer pa si preberi kaj o raziskavah near death experiences, npr. največja do sedaj od Sam Parnia (zdravnik in eden največjih specialistov za oživljanje po infarktu) in drugi.
Ramzess
08. 12. 2019 21.23
-3
Ne bodite trapasti, večina majhnih otrok se še spomni prejšnjega življenja, okoliščin telesne smrti, z ozirom na te lahko v sedanjem nosijo sledi na telesu.
oježeš
09. 12. 2019 10.18
+2
Kako pa veš kdaj si resnično mrtev. Če si klinično je to čisto nekaj drugega, ker v bistvu nisi mrtev in je mogoče tako, kot ponoči sanjaš. Če pa si dokončno mrtev, si pač mrtev in ne moreš vedeti, da si mrtev. So pa razni miti in bajke naredili svoje, tudi prepričanje ljudi v cerkvah, da so jim ljudje pošenkali svoja premoženja. Nekdo pač na fin način zna taka ljudem vcepiti tisti da potem ta dejanja dobro izkoristi v lastno korist. Ker telo klinično mrtvega človeka nikoli ne začne propadati, kar se pri mrtvem človeku dokaj hitro začne dogajati.
bluedana
08. 12. 2019 19.36
+25
moj sorodnik je bil klinično mrtev, vendar je rekel, da se nič ne spomni, da bi kaj blo- tema.
Supervillain
08. 12. 2019 19.32
+3
In vse to je bilo čisto res.Lp
MrKritik77 .
08. 12. 2019 19.06
-10
Toliko minusov pod mojim komentarjem spodaj. Bom nalašč še enkrat napisal: duše ni, posmrtnega življenja ni, ko umremo, je konec vsega. Ja, verjamem, da se nekateri zaradi tega zelo sekirate, ampak nič ne pomaga. Lahko bežite pred veliko večino problemov v življenju, pred Matildo pa ne morete pobegniti. Hehehe, to je skoraj preveč zabavno, ko "baje" odraslim ljudem poveš, kaj je res.
Ka pa mislis
08. 12. 2019 19.16
+16
detect
08. 12. 2019 19.21
+11
Podlupo
08. 12. 2019 19.24
+2
Ja ne moreš vedeti, ali je ali ni. Resnice nobeden ne ve.
joze drugi
08. 12. 2019 19.25
+14
DAEMONIUM
08. 12. 2019 19.27
+6
Pa saj jih prav nihce tako zenske kot otrok ni prav nic spraseval o "posmrtnih izkusnjah" in verjetno ce tudi so kaj o tem sami od sebe zaceli govoriti pac novinarji tega niso hoteli napisati tako, da je verjetnost da so nekaj doziveli oz da niso nic doziveli 50:50.
joze drugi
08. 12. 2019 19.34
+5
MrKritik, lepo, potem se bomo potrudili da te spravimo na pravo pot. :) Jaz sem gledal trikrat vse epizode pa še četrtič bi jo bil sposoben.
MrKritik77 .
08. 12. 2019 19.45
+2
@joze drugi Ja, Seinfeld je definitivno najboljša ameriška humoristična nanizanka vseh časov.
Ramzess
08. 12. 2019 18.50
+0
Od naslova bi pričakoval več. Nekam pozno so spregovorili oz. sta, čeprav so bili doma in v 'novem' življenju že nekaj let. Zgodba je v bistvu plod tega, ker so vrnili na kraj dogodka.
serumresnice
08. 12. 2019 18.50
+3
Čez sto ali dvesto let človeštva ne bo ,ali pa bodo živeli zelo dolgo.
Laki je malo nervozan
08. 12. 2019 18.48
+46
Takih čudežev je še več, recimo v medicinski terminologiji imenovam čudež iz Koroške, ko je pozimi 10 letna deklica padla v mlako na domači kmetiji.Danes živi brez posledic, zahvala pa gre mlademu zdravniku, ki je vztrajal pri oživljanju, ko so jo pripeljali v bolnico.
lakala28
08. 12. 2019 19.00
+15
Hvala, da si zapisal. Lepa novica. Škoda, da ne vemo več o tem. Ali samo jaz nič ne vem o tem?
Laki je malo nervozan
08. 12. 2019 19.11
+7
Bil je posnet film o tem.Das Wunder von Kärnten (2011)Poišči pa poglej, zelo lep film.
lakala28
08. 12. 2019 19.22
+3
Hvala. Pod imenom Koroška sem menil, da je bilo to pri nas. Kärnten žal ni več naša. Za otroka Katharina pa sem kljub temu več kot vesel.
Slovencelj1302
08. 12. 2019 18.47
+2
torej danes se zgodi cez 8 let bo pa cudez
Ramzess
08. 12. 2019 18.51
-1
Je bil že prej, samo nekam dolg molk je bil.