Znanost in tehnologija

'Si to ti v filmu?' Nisi in bolje, da ne klikneš na povezavo

Ljubljana, 24. 05. 2023 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Si to ti v filmu?" Ali pa: "Poglej, kdo je umrl v nesreči, mislim, da ga poznam." Eno ali drugo sporočilo, ki izkorišča naivnost in radovednost, je dobilo že kar nekaj uporabnikov aplikacije Messenger. Dodana je povezava, klik nanjo pa ne vodi do odgovora, ampak do lepega števila težav.

Računalniški virus
Računalniški virus FOTO: Adobe Stock

Med uporabniki Messengerja se širi novo zlonamerno sporočilo, ki poskuša prejemnika prepričati, naj klikne na dodano povezavo. Marsikdo to tudi stori. Po eni strani ga premaga radovednost, po drugi se mu niti ne zdi sumljivo, saj je sporočilo v nabiralnik priletelo od znanca. Vendar pa se za njim skriva virus. 

Povezave vodijo na spletne strani, ki prikažejo različno vsebino glede na to, v kateri aplikaciji je uporabnik odprl povezavo, opozarjajo na spletni strani Varni na internetu, ki jo urejajo na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT. 

"Če uporabnik odpre povezavo v enem od mobilnih brskalnikov, spletna stran preusmeri na tretje spletne strani, ki ponudijo namestitev mobilne aplikacije z dvomljivim slovesom ali pa poskušajo uporabnika z različnimi zavajajočimi tehnikami prepričati, da bi se včlanil v komercialni SMS-klub ali na naročilo storitve v prevari s skrito naročnino;  

Če uporabnik odpre povezavo na računalniku, se prikaže neka generična spletna stran, ki ne vsebuje nobenih škodljivih elementov. Verjetno se poskušajo goljufi na ta način izogniti detekciji sistemov, ki beležijo in blokirajo lažne spletne strani;

Če pa uporabnik odpre povezavo neposredno v aplikaciji Messenger, se mu prikaže prijavni obrazec za vpis uporabniškega imena in gesla za Facebook," naštejejo. 

Gre za že dolgo znane in še vedno uspešne "phishing prevare" oziroma za ribarjenje za podatki. Spletna stran, na kateri naj bi vpisali geslo, posnema pravo, a je lažna in pod nadzorom napadalcev. "Če uporabnik vpiše podatke, jih s tem pravzaprav sporoči napadalcem, ki se kasneje vpišejo na njegov račun na Facebooku in prek Messengerja naprej pošiljajo lažna sporočila v zasebnih pogovorih in skupinah," opozarjajo strokovnjaki za kibernetsko varnost. In dodajajo, da so na račun osebe na Facebooku, od katere ste prejeli vprašanja, kot so "Ali si ti v tem filmu"? ali pa "Poglej, kdo je umrl v nesreči, mislim, da ga poznam", zagotovo vdrli. 

Kako ukrepati?

Če torej taka sporočila prihajajo z vašega računa, ukrepajte takoj. Najprej zamenjajte geslo in si, če je še nimate, omislite dvostopenjsko avtentikacijo. Geslo naj bo močno. Če ste isto geslo uporabljali tudi kje drugje, ga morate zamenjati povsod.

V nastavitvah računa preverite naprave, v katerih ste prijavljeni, in se odjavite iz vseh naprav, ki jih ne prepoznate. Nato v pogovorih na Messengerju izbrišite lažna sporočila in ne pozabite obvestiti svojih kontaktov, naj ne klikajo na povezavo, ki so jo prejeli od vas. 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WolfeWoof
25. 05. 2023 13.47
Deepfake in AI. Ne nasedajte temu.
PegySue
24. 05. 2023 18.48
+2
Precej naivno je odpirati link in ugibati,ali si ti ali nisi....
heartbreaker
24. 05. 2023 11.17
+5
glih danes dobil od kolega...ki nikoli ne piše...sm vedu, da je nateg. nism odpiral.
User2169913
24. 05. 2023 10.51
+9
Torej ze v osnovni soli primankuje izobrazevanje v tej smeri. Vazno da dudlamo prilastke...
Wingia
24. 05. 2023 09.37
+7
pa dobro danes pa res ne vem kako še kdo (zlasti mlajše generacije) "nasede" in klikne.. ne obsojam, ampak tudi če že dopuščaš kanček možnosti, da ne gre za nič spornega, vsaj vprašaj tistega znanca, ki ti je poslal, karkoli, preden klikneš (npr. vsaj "kaj si mi to poslal/a?/je virus? (dodaš še emotikona in je vse skupaj lahko tudi hec, če ti je nelagodno vprašati)
MojsterSplinter
24. 05. 2023 09.39
+5
Mlajše generacije itak ne uporabljajo Facebooka.
WolfeWoof
25. 05. 2023 13.49
Se boš za glavo prijel če ti pokažem kako so na raznoraznih velikih straneh (tut social omrežjih) podatke ukradli. Vir je skos "malware" torej negdo je kliknu na takle link in evo ga. Gesla in imena so pr hekerih.