Znanost in tehnologija

Sij Metal Ravne sodeluje pri enem najdražjih znanstvenih projektov na svetu

Ravne na Koroškem, 30. 09. 2020 16.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Družbi Sij Metal Ravne je uspel velik met, saj so postali del enega največjih in najdražjih projektov na svetu. Za izdelavo prirobnice, ki bo sestavni del fuzijskega reaktorja, so dobavili 36 ton nerjavnega jekla. Reaktor izdelujejo v Franciji, pri projektu, ki bo trajal skupno 30 let, pa sodeluje 35 držav. Vrednost projekta je ocenjena na 20 milijard evrov.

Tokamak
Tokamak FOTO: SIJ Metal Ravne

Skupina SIJ oziroma njena druga največja družba SIJ Metal Ravne je dobavila nerjavno jeklo, iz katerega bodo izdelali prirobnico za tokamak fuzijskega reaktorja ITER. Gre za trenutno enega najbolj največjih, najzahtevnejših in najdražjih projektov na svetu. 

Mednarodni eksperimentalni termonuklearni reaktor ITER je ogromen fuzijski reaktor, ki ga ob sodelovanju 35 držav gradijo na 42 hektarjih v kraju Saint-Paul-lez-Durance na jugu Francije. Projekt naj bi trajal 30 let (10 let gradnje in 20 let delovanja), stal pa bo približno 20 milijard evrov. Tako bo postal drugi najdražji znanstveni projekt po Mednarodni vesoljski postaji. 

Namen poskusnega reaktorja bo preučevati postopek pridobivanja elektrike z zlivanjem vodikovih jeder, s čimer bi posnemali postopek nastajanja energije Sonca.

Jedro projekta je ravno tokamak, okrogli reaktor, katerega sestavni del je trimetrska prirobnica, narejena iz 36 ton jekla. Ker gre za dobavo zelo zahtevnih izdelkov z visokim varnostnim nivojem in z visoko dodano vrednostjo, so morali v SIJ Metalu Ravne dokazati, da so sposobni zagotavljati procese, ki jih narekujejo visoke zahteve projekta ITER.

Nerjavno jeklo SINOXX 4404
Nerjavno jeklo SINOXX 4404 FOTO: SIJ Metal Ravne

 "Zahtevna kupčeva specifikacija, po kateri smo izdelali avstenitno nerjavno in dobro korozijsko odporno jeklo SINOXX 4404 za prirobnico tokamaka projekta ITER, je bila za nas pravi izziv. Za doseganje maksimalne čistosti smo optimizirali izdelavo jekla v jeklarni, za doseganje finozrnate mikrostrukture izpopolnili njegovo preooblikovanje v kovačnici in ga ustrezno toplotno obdelali," je povedal dr. Blaž Šuler, direktor jeklarskega programa. 

Kot so še zapisali v podjetju, je sodelovanje v tovrstnih podjetjih izjemnega pomena in je ob tem odlična referenca za sklepanje nadaljnjih poslov. 

Gradnja fuzijskega reaktorja
Gradnja fuzijskega reaktorja FOTO: SIJ Metal Ravne
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
01. 10. 2020 14.00
+4
In prišel je čas, ko so Ljubljančani videli, da ni vse iz Ljubljane. Korosci so pridni in pametni ljudje.
nade
01. 10. 2020 13.22
+0
Gre za trenutno enega najbolj največjih, najzahtevnejših in najdražjih projektov na svetu. Stopnjevanje Velik: Velik, večji , PLUG
dante
01. 10. 2020 13.11
-1
To kitajci naredijo čez noč, pa pol bul poceni
TheEarthIsFlat
30. 09. 2020 17.14
+2
Le kdo bo profiliral od tega, peščica ljudi,.. s temi "fuzijami" in "cerni" gre v bistvu kako bi samega hudiča materializirati v svet,
jozefStefan
30. 09. 2020 17.04
+0
Super odlično.. upam, da v seriji ne bo balkanizma in naredite zadevo kot se spodobi. 1 reklamacija pa ste samo j oz. FRJ.