Znanost in tehnologija

'Starodavna Sikstinska kapela': stenske poslikave prikazujejo izumrla ledenodobna bitja

Bogota, 06. 12. 2020 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
9

Arheologi so razkrili 13 kilometrov dolgo "platno ledenodobnih živali", ki so ga leta 2017 odkrili v amazonskem gozdu v Kolumbiji, zdaj pa so znane tudi ugotovitve raziskav. Na tisoče stenskih poslikav prikazuje že izumrla bitja, kot je mastodon, lovske prizore in utrinke življenja prvih prebivalcev te regije. Gre za "starodavno Sikstinsko kapelo", eno najobsežnejših odkritij stenskih poslikav na svetu.

Stenske poslikave segajo od 11.800 do 12.600 let v preteklost – tako so nastale proti koncu zadnje ledene dobe. Na tisoče poslikav so arheologi odkrili na treh skalnih stenah na severnem robu kolumbijskega amazonskega gozda. Gre za eno najobsežnejših odkritij prazgodovinske umetnosti na svetu, arheologi so poslikave poimenovali za "starodavno Sikstinsko kapelo". 

Raziskave in arheološka izkopavanja, ki so jih izvedli raziskovalci z Nacionalne univerze Kolumbija, Univerze Antioquia in Univerze Exeter, so potekala že v letih 2017 in 2018, zdaj pa so znani tudi izsledki raziskav. Na skalnih stenah Amazonije so arheologi odkrili naslikane že izumrle živali, med drugim mastodon (prednik današnjih slonov, ki je izumrl približno 5000 let pr. n. št.), veliki lenivci in ledenodobni konji, so v sporočilu za javnost zapisali pri Univerzi Exeter. Zraven so upodobljene tudi druge živali, kot so kače, netopirji, želve in ptice. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Poslikave prikazujejo, kako so ljudje živeli med velikimi, zdaj že izumrlimi živalmi, ki so jih lovili," je za BBC dejal José Iriarte z Univerze Exeter. Drug član raziskovalne ekipe Mark Robinson dodaja, da nam podobe nudijo vpogled v življenja zgodnjih prebivalcev tega območja. "V to regijo so se naselili v času velikih podnebnih sprememb. Amazonski gozd se je še vedno razvijal v deževni gozd, kot ga poznamo danes." 

Naslikani so tudi lovski prizori, razne geometrijske oblike, drevesa in rastlinje, pa podobe človeka in odtisi rok. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poslikave so se vse do danes tako dobro ohranile, ker so naslikane na skalnih stenah, ki so v glavnem zaščitene pred okoljem, vetrom in dežjem. Nekatere so naslikane precej visoko, po mnenju arheologov so verjetno izdelali posebne lestve, da so dosegli to višino. Ljudje, ki so ustvarili to "starodavno Sikstinsko kapelo" so bili lovci in nabiralci, prehranjevali so se s plodovi dreves, ribarili so v bližnjih rekah, jedli tudi piranje in aligatorje, pa tudi kače in žabe, so še zapisali pri univerzi v sporočilu za javnost.

Stenske poslikave iz istega obdobja so v preteklosti odkrili tudi v osrednji Braziliji, a novoodkrite podobe so bolj natančne in tako bolje predstavljajo, kako so bila videti že izumrla bitja.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1998942
06. 12. 2020 19.18
+0
Poslikave so stare cca 11 k-12k let- izsledki raziskave so pokazali, da gre za že izumrle živali. A lahko raziščejo, če je kje naslikan naš lipicanec.
ni_mi_vse_eno
06. 12. 2020 18.48
+0
Če koga zanima, lahko pogleda artefakte Klaus Dona; Artefakti izven konteksta = Out of Place Artefakts. Zelo zanimivo.
ni_mi_vse_eno
06. 12. 2020 18.34
+5
Če pogledamo našo zgodovino, mite, potem ugotovimo, da smo res civilizacija z amnezijo. Vse starodavne družbe govorijo o "vesoljnem potopu" (Noe, Manu's boat, Pralaya in Hinduism, the Gun-Yu na Kitajskem, Bergelmir in Norse mythology, prav tako imajo te mite nativni američani (indijanci) in tudi nativni avstralci). Očitno je bila neka katastrofa, ki je izbrisala prejšnjo civilizacijo "Atlantido".
Millady
06. 12. 2020 16.39
+1
Super poslikave, sreča, pa so tako dobro ohranjene! Kot Miro in Klee skupaj, 14 tisoč let kasneje :))
mlutherking
06. 12. 2020 15.39
-4
Z malo fantazije lahko si razlagaš karkoli. Jaz ne vidim ravno izumrlih živali, bolj neke krice krace.
VAREN
06. 12. 2020 16.32
-4
Dlje kot gledajo v slikce večjo imajo domišljijo. Nakladači
frufelj
06. 12. 2020 15.35
-4
umetnisko ravno niso bili nadarjeni, jaz bi znova premislil o imenu sikstinska kapela
prerojeni_vzviseni_toncek
06. 12. 2020 15.12
-4
zelo avtentično hahahahha
Diva15
06. 12. 2020 14.53
-1
Predvsem žage so jim teknile.