10°C

Večji asteroid bi lahko izbrisal vso Evropo

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Maja Pavlin /
KOMENTARJI
184
Simulacije, ki so jih izvajale vodilne vesoljske agencije, so pokazale, da na Zemlji trenutno ni tehnologije, ki bi lahko večjemu asteroidu preprečila izničenje vse Evrope. Hipotetični dogodek je dokazal, da vlade niso pripravljene na tovrstno katastrofo. A takšne simulacije so zelo pomembne, saj pokažejo, kdo bi bili ključni akterji v takšnem primeru, kdo bi moral imeti informacije, katere informacije bi moral imeti in kdaj bi jih moral imeti.

V enotedenski vaji, ki jo je vodila Nasa, so ugotovili, da se Evropa ob trku večjega asteroida ne bi mogla izogniti uničenju, četudi bi imeli šest mesecev, da bi se nanj pripravili. Hipotetični scenarij, ki so ga preverili med planetarno obrambno konferenco, je dokazal, da vlade niso pripravljene na tovrstno katastrofo, poroča The Independent.

"Če bi se soočili s scenarijem v resničnem življenju, v tako kratkem času in s trenutnimi zmogljivostmi ne bi mogli izstreliti nobenega vesoljskega plovila,"so dejali udeleženci. Edini odziv na tak dogodek bi tako bila evakuacija območja, ki naj bi ga asteroid zadel, a to območje bi obsegalo večji del severne Afrike in Evrope.

Hipotetični scenarij je dokazal, da vlade niso pripravljene na tovrstno katastrofo.
Hipotetični scenarij je dokazal, da vlade niso pripravljene na tovrstno katastrofo.FOTO: Shutterstock

"Vsakič, ko se udeležimo tovrstnih vaj, izvemo več o tem, kdo so ključni akterji ob takšni katastrofi ter kdo mora imeti informacije, katere informacije mora imeti in kdaj jih mora imeti,"je povedala Lindley Johnson, Nasina uradnica za planetarno obrambo."Te vaje na koncu pomagajo planetarni obrambni skupnosti pri komuniciranju tako med seboj kot z našimi vladami, da zagotovijo, da smo vsi usklajeni, če bomo v prihodnosti prepoznali morebitno nevarnost," je dodala.

Vodja ameriškega proizvajalca letal in vesoljskih prevoznikov SpaceX Elon Musk je v odgovor na novico o izidu hipotetičnega scenarija dejal, da je pomanjkanje rešitve"eden izmed mnogih razlogov, zakaj potrebujemo večje in naprednejše rakete". SpaceX je pred kratkim z Naso sklenil pogodbo v višini 2,4 milijarde evrov za razvoj nove generacije vesoljskih plovil Starship, ki jo gradijo za prevoz ljudi in tovora po vesolju.

PREBERI ŠE
SpaceX bo za Naso gradil vesoljsko plovilo za pristanek človeka na Luni

Musk trdi, da bo Starship v kombinaciji z raketo Booster SpaceX "najmočnejša nosilna raketa na svetu, ki je bila kdaj koli razvita," in da bi jo teoretično lahko uporabili za pomoč misijam, namenjenim preusmeritvi poti asteroida, ki bi bil v prihodnosti lahko namenjen proti Zemlji.

Nasa se že ukvarja s tehnologijo odklona asteroidov, začetek prve testne misije sistema dvojnega preusmerjanja asteroidov (DART) pa načrtuje za konec letošnjega leta. Misija bo poskušala spremeniti smer asteroida in upajmo, da bo dokazala, da bi takšna strategija blaženja lahko v prihodnosti delovala ob pojavu nevarnih objektov blizu Zemlje.

Nasa trenutno spremlja približno 25.000 objektov blizu Zemlje, tedensko pa na seznam dodajo še po kakšnih 30 novih odkritij.

Koronavirus pasica nova