Znanost in tehnologija

Skrito tveganje sončnih elektrarn: požarov bo vedno več

Ljubljana, 09. 09. 2023 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Več sončnih elektrarn pomeni tudi več tveganj ter potencialnih problemov pri gašenju požarov, opozarjajo strokovnjaki iz Zavoda za gradbeništvo. Problem je že sedaj velik in se bo po pričakovanjih le še povečal, izpostavljajo. Požarno varnost sončnih elektrarn na stavbah je treba zato dodatno preučiti, pozivajo.

Fotovoltaični paneli (PV) predvsem s staranjem predstavljajo požarno tveganje, kažejo ugotovitve. Podatki, ki predstavljajo takšne požare med letoma 2009 in 2019 ter veljajo za Italijo in Francijo, kažejo, da se na en gigavat, ki ga pridobimo s sončnimi elektrarnami,  zgodi do 29 požarov letno. Navadno gre za starejše sončne elektrarne. 

Montaža solarnih panelov
Montaža solarnih panelov FOTO: Dreamstime

"Nevarnost za nastanek požara predstavljajo poškodovani moduli, oksidirani spoji na električnih instalacijah, kabelske povezave in pregrevanje razsmernikov. Problem se pojavi, ko so ob naštetih komponentah sončne elektrarne tudi druge gorljive snovi, kot so ostrešje, strešna kritina ipd., ki se lahko vžgejo," pojasnjujejo strokovnjaki iz Zavoda za gradbeništvo (ZAG) prof. Grunde Jomaas, Nik Rus in dr. Aleš Jug iz ekipe projekta Frissbe. Na ZAG pripravljajo smernice na temo varne vgradnje sončnih elektrarn in z industrijo sodelujejo pri izboljšanju varnosti. Dosedanje ugotovitve že kažejo, da mora biti pred vgradnjo  sončne elektrarne narejena analiza tveganja,  oceniti je treba tveganja. Nameravajo pa tudi pripraviti osnovo za certificiranje monterjev in vseh, ki se v življenjskem ciklu srečajo s sončno elektrarno. 

Kot poudarjajo, so nujne raziskave požarov, povezanih s fotovoltaičnimi sistemi, in novi standardi v zvezi s požarno varnostjo PV-naprav, ki jih je treba takoj financirati: "Problem je že sedaj velik in se bo po pričakovanjih le še povečal. Požarno varnost sončnih elektrarn na stavbah je treba dodatno preučiti." 

Požar lahko nastane na panelih in komponentah, paneli lahko doprinesejo k razvoju požara

Fotovoltaični paneli lahko namreč prestavljajo požarno tveganje iz dveh zornih kotov, pojasnjujejo sogovorniki. Požar lahko nastane na samih PV-panelih in komponentah, vezanih na sončno elektrarno, ali pa paneli doprinesejo k razvoju požara. Kot opisujejo sogovorniki, lahko požar pospešijo: "Nekaj zadnjih študij namreč kaže, da lahko namestitev PV-panelov na strehi povzroči požare. Odmik med na streho nameščenimi paneli in streho lahko v primeru požara predstavlja t. i. dimniški učinek. Gre za posebno fazo razvoja požara, ki jo poznamo v požarih v naravnem okolju ali dimnikih. Posledica tega so nekoliko višje temperature v požaru in izredno hitro napredovanje požara." Paneli pa lahko tudi doprinesejo k večji požarni obremenitvi objekta. Sami paneli PV sicer ne gorijo, razen starejših, ki vsebujejo plastične materiale. Se pa za pritrditev panelov pogosto uporablja aluminij: "Ta pri visokih temperaturah gori, kaplja in ob gašenju z vodo eksplozivno zgoreva." 

Gasilci
Gasilci FOTO: Luka Kotnik

Kot še naštevajo, lahko paneli otežijo delo gasilcev, saj predstavljajo oviro pri gašenju požara. Gasilci za gašenje požara uporabljajo t. i. taktično prezračevanje objektov, kar pomeni, da odprejo streho. S tem se prek nove odprtine na strehi zmanjša količina toplote in dima v gorečem objektu. To upočasni požar, omogoča varnejše reševanje in na sploh varnejše delo gasilcev po objektu. Ker PV streho prekrije, je tako ta postopek otežen in pogosto nemogoč, razložijo. Paneli so tudi pri izključeni sončni elektrarni pod napetostjo, kar predstavlja tveganje za gasilce. Prav tako lahko izničijo nekatere vgrajene elemente požarne varnosti, saj so PV-paneli včasih nameščeni na streho, ki ima spodaj že požarne zidove. S takšno namestitvijo sončne elektrarne se poruši sistem požarne zaščite, izpostavljajo. Dodaten problem pri namestitvi PV-panelov je tudi v dodatni teži, ki je nameščena na streho, in tveganjih, ki jih predstavljajo paneli v primeru močnih vetrov, ugotavljajo. 

Gasilske enote po Sloveniji opažajo tudi povečano število intervencij zaradi mehansko poškodovanih streh in možnosti padca panelov sončnih elektrarn ob močnejših vetrovih, dodajajo. Sama elektrarna na PV je namreč pogosto nameščena na objekt, ki temu v osnovi ni prilagojen. Kljub temu, da so sami paneli lahki, pa elektrarna skupaj predstavlja obtežbo, ki ji streha pogosto ni kos, pojasnjujejo. 

Staranje elektrarne – do večjih odpovedi prihaja po 10 letih uporabe 

Tveganje za požar se z leti uporabe sončne elektrarne veča. Kdaj je meja, ko postanejo sončne elektrarne še posebej tvegane za izbruh požara? Kot pojasnjujejo sogovorniki, se tipično napake pojavljajo takoj ob vgradnji, kar se odpravi v času garancije oziroma že v fazi preizkusnega zagona. Analize minulih požarov po svetu kažejo, da do večjih odpovedi prihaja po 10 letih uporabe in kasneje: "Govorimo o staranju elektrarne. Tu postane ključnega pomena vzdrževanje in pa izbor kvalitetnih komponent ter preverjenih izvajalcev že v fazi postavitve elektrarne. Izsledki analiz minulih požarov so pokazali, da ob staranju elektrarne najpogosteje zagori zaradi električnih oblokov in pregrevanja kot posledice izbora slabših materialov in pomanjkljive izvedbe." 

Se bo torej, ker se povečuje količina sončnih celic, povečevalo torej v prihodnosti tudi tveganje za požare? Kot odgovarjajo sogovorniki, več sončnih elektrarn tako pomeni tudi več tveganj ter potencialnih problemov pri gašenju požarov. V zadnjem času opažajo tudi povečano število t. i. balkonskih sončnih elektrarn. Gre za modularne sisteme, ki jih uporabniki v stanovanjih nameščajo sami, brez strokovnega nadzora. Tudi tu so možne odpovedi in s tem požarna tveganja. Ob novih sončnih elektrarnah se pogosto pojavljajo tudi baterijski zalogovniki energije: "Gre za sveženj li-ionskih baterij, ki služi za hrambo energije, ki jo čez dan pridobi sončna elektrarna. Kljub temu, da so sodobni zalogovniki energije varnejši, pa kljub temu predstavljajo novo vrsto goriva, ki je je nameščeno nekje v objektu ali bližini in v primeru požara le doda količino goriva." 

Sončna elektrarna
Sončna elektrarna FOTO: AP

Kako poskrbeti za požarno varnost svoje sončne elektrarne? 

Kaj torej svetujejo tistim, ki že imajo vgrajene sončne celice, in tistim, ki so še pred fazo vgradnje? Kot poudarjajo, je potrebna dosledna ocena požarne varnosti. Z izvajalcem se je treba pogovoriti o tveganjih, ki izhajajo iz namestitve sončne elektrarne. Podrobno je treba pogledati konstrukcijo strehe. Kot izolacijo ostrešja pogosto uporabljamo stiropor. To ne gre skupaj z na streho nameščeno sončno elektrarno, saj se združita potencialni vir požara in vrsta goriva, ki izredno hitro gori, opozarjajo.  Lastnikom že nameščenih sončnih elektrarn predlagajo, da se držijo priporočil za vzdrževanje sončne elektrarne. Vsak poseg na strehi, kjer je sončna elektrarna, lahko vpliva na požarno varnost, izpostavljajo. Smiselno je, da se del in nalog lotevajo osebe, ki poznajo nevarnosti in tveganja, še opozarjajo. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (254)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

duhccc
13. 09. 2023 10.29
+2
ravno tako kot so eletricna vozila najvecja svinarija kar jo obstaja ce gori in ce udihavas,,,da ne govorimo kok je svinarije k se unici tako vozilo....
Komentator aligator
12. 09. 2023 20.38
+2
Vžigalna naprava na bajti torej.Elektrika 20 let izpostavljena vremenskim vplivom in brez vzdrževanja.Ja velik rizik
mandan
11. 09. 2023 11.54
+2
Zelena energija pa to... Toliko škode kot bojo s to zeleno energijo naredili v EU, bojo naši zanamci težko popravili
lojze24
11. 09. 2023 11.30
-1
Že več let paneli ob ppžaru niso pod napetostjo. Članek je izredno tendencionozen, všečen
jutri_pa_res
12. 09. 2023 11.21
+2
Kako niso pod napetostjo? Vsak panel, na katerega sije svetloba, proizvaja električni tok. In ko požar raztaplja vodnike in same celice, elektrika dela svoje in vsekakor ne pripomore gašenju požara. Če misliš, da lahko to napetost nekje spodaj izključiš, se motiš...
mario7
10. 09. 2023 18.43
+4
Razmišljal sem o sončni e., vendar ne na streho hiše, ampak na travnik poleg hiše. Mislim da ne bo nič, ker ni neke računice.
Preprosti
11. 09. 2023 09.34
+2
Za postavitev na travniku je potrebno imeti gradbeno dovoljenje. Jaz sem jo želel postaviti na streho a nisem dobil soglasja zaradi ozkega grla v trafo postaji. Da jo nadgradijo pa je potrebno cca 5-10 let :(
zagorjan
10. 09. 2023 18.10
Zadnja leta obstaja tehnologija ,ki preprečuje vse te napake,sam ustrezno zakonodajo je potrebno sprejeti. Dokler bojo paneli vezani v stringe,se pregrevanja pri napakah ne se prepreciti
konc
10. 09. 2023 15.58
+14
Gorijo hiše, gorijo avtomobili, potem pa silijo s to elektriko na vsakem koraku. Da ne govorimo, kakšna bo kaj cena elektrike na jesen. Spet še en nateg navadnih ljudi.
za naše
10. 09. 2023 15.13
+14
Zdaj ko so že skoraj vsi to nesnago zmontirali ,pa tale novica ! Pa saj niste normalni.
Cila
10. 09. 2023 14.04
+20
Še večji problem se bo pokazal pri el. avtih. Tehnologija enostavno ni še zrela za množično uporabo in se preveč vsiljuje. Hkrati pa se nam močno draži elektrika in prevoz, posledično pada standard.
Mikofinkica
10. 09. 2023 14.03
+6
Jo nočem, pa če mi jo zastojn montitrajo, kako že kamin po šesti kloc pa se ogrevamo zastojn..in kako že deževnico v kotel, pa cekret in sanitarije ter zalivanje pranje avta, tako delajo pametni to je zastojn..Kdor posluša Goloba, te kravatarje si je kupil pamet..sicer pa če si butast ti hihče ni kiriv..država ni zato, da skrbi za bjedake..
Broj1 TNT
10. 09. 2023 16.23
+3
kiropraktik
11. 09. 2023 11.39
+1
orkan Golan
10. 09. 2023 13.22
+6
najbolj pozitivna pri vsem je vse večja ozaveščenost o negativnih posledicah , ki jih s seboj prinaša sodobna tehnologija . Pa z njo ni nič narobe , le po pameti jo je treba uporabljati .
Petur
10. 09. 2023 13.21
+3
vetrnic bi morali imeti toliko vsaj kolikor je zvo ni kov v sloveniji! vsako potezo elektrolobijev in podobnih akterjev na internetni dostop slehernemu davkoplačevalcu!!
2mt8
10. 09. 2023 13.11
+11
Najbolje si je kupit sončno elektrarno, pa TČ, pa električni avto, in potem počakat cca 40 let, da si na "nuli". Brez veze
M_teoretik
10. 09. 2023 12.34
+10
Še večji problem bo če bodo to xavarovalnice vključile pod droben tisk!?
PomisliNaSonce
10. 09. 2023 11.18
+7
Spet bo sonce kriv, da bo gorelo. Tipično, naredijo problem..pol ga pa "rešujejo"...krivi pa "naravni" procesi
BrkoBrki?
10. 09. 2023 10.14
+20
Ta izjava, da se strehe v večini izolira s storoporjem mi daje vedeti, da tisti, ki je to izjavil nima Tut najmanjšega pojma o tem, kaj se v gradnji dejansko uporablja. Večina streh danes id od nekdaj je izolirana s kameno ali stekleno volno, ki sta obe negorljivi
gogi_
10. 09. 2023 10.45
-4
No veleum,zadnji pozar demantira tvojo trditev. Ocitno si eden tistih ki so te na suho zavedli in imas na strehi poceni energijo. Vlizil si v nekaj kar ne bos nikoli dobil povrnjeno,pozabljas da nihce ni vecen ,ne jaz ne ti se manj pa soncne elektrarne. In ne pisi tvoj bla bla ker si ze napisal neumnost s tvojim prepricanjem.
spoštovanje
10. 09. 2023 11.29
+9
je čist dost da ti ostrešje začne goret...to pa fajn gori
Delavec_Slo
10. 09. 2023 09.50
+29
e-mobilnost na dolge proge- ja poznam primere, ko je vožnja na elektriko dražja kot na bencin, pa še avti so dražji-pa razumi če moreš-aja bruselski kekci to razumejo!
bodi
10. 09. 2023 13.17
+1
hah a ne kako nas prepricujejo oni se pa vozijo z vozili na notranje izgorevanje
Ici
10. 09. 2023 09.39
+23
O tej nevarnosti smo govorili že pred več kot desetimi leti, pa ni hotel o tem nihče ne poslušati, ne pisati. Zdaj pa naenkrat taka panika. Čemu?
Lojze Biber
10. 09. 2023 09.17
+12
Delavec_Slo
10. 09. 2023 09.01
+16
Pa vprašanje-koiliko bolnic ima te pamnele, koliko JU ima te panele, koliko firm ima te panele-ko bodo imele vse-ker so največji porabniki, lahko govorimo naprej!
nagec123
10. 09. 2023 09.21
+14
Veliko firm ima panele, in vsak večji petrol na sončni legi ima panele,ampak težava nastane za malega človeka,ki zadevo preplača. Za petrol je cena investicije za kilovat mogoče 300 eur, za nas smrtnike je pa 1300eur. Največji problem je pa obremenjevanje omrežja z celicami ,ko je sončno obdobje in ni porabe,le ta pa seveda naraste ko sonca ni. Naprej pa sami raziskujte.