Znanost in tehnologija

Slaba novica za prepisovalce: orodje, ki v besedilu zazna umetno inteligenco

Washington, 01. 02. 2023 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svet že več tednov preplavljajo vesti, da se iznajdljivi študenti in učenci po pomoč pri pisanju seminarskih nalog, esejev in drugih šolskih izdelkov obračajo na umetno inteligenco, natančneje programsko opremo ChatGPT. A dobre novice za prepisovalce niso trajale dolgo, saj proizvajalec omenjene programske opreme trdi, da so razvili orodje, ki v besedilu zazna prisotnost umetne inteligence.

Analizirano besedilo novo orodje razvrsti v pet stopnenj po verjetnosti, da je avtor besedila umetna inteligenca.
Analizirano besedilo novo orodje razvrsti v pet stopnenj po verjetnosti, da je avtor besedila umetna inteligenca. FOTO: Shutterstock

Zaradi porasta uporabe umetne inteligence pri opravljanju študijskih nalog med študenti in učenci, so nekatere univerze ter srednje šole v preteklih tednih uvedle več ukrepov – seminarske naloge se pišejo izključno na roke, v prostorih fakultete in ob prisotnosti učitelja, uporabo programskih orodij, kot je ChatGPT, pa so označili za goljufijo in obliko akademske nepoštenosti.

Čeprav strokovnjaki za umetno inteligenco opozarjajo, da v bitki s tako tehnologijo ni mogoče zmagati, je proizvajalec omenjene programske opreme sporočil, da je podjetje razvilo orodje, ki v besedilo odkriva prisotnost umetne inteligence. A pozor, saj da ' še ni popolnoma zanesljivo'. 

Orodje 'še ni popolnoma zanesljivo'

V zadnjih preizkusih je orodje le v 26 odstotkih primerov pravilno razlikovalo med človeškim in umetno-inteligenčnim besedilom, poroča Guardian. "Nemogoče je zanesljivo odkriti celotno besedilo, nastalo s pomočjo umetne inteligence," so dejali v raziskovalnem laboratoriju Open AI, ki stoji za programom umetne inteligence. 

Ob tem so dodali, da bodo novo orodje sčasoma izboljšali – tako kot ChatGPT bi se s količino vnesenih podatkov izboljšalo tudi orodje za analizo besedila. Trenutno je orodje najmanj zanesljivo pri zapisih, ki so krajši od 250 besed.

Orodje bi se lahko uporabljajo predvsem pri odkrivanju akademske nepoštenosti.
Orodje bi se lahko uporabljajo predvsem pri odkrivanju akademske nepoštenosti. FOTO: Shutterstock

Analizirano besedilo novo orodje razvrsti v pet stopenj. Prva pomeni nično verjetnost, da je besedilo napisala umetna inteligenca, peta pa veliko verjetnost, da je avtor besedila tehnologija, razlaga SkyNews. 

Kot so pri proizvajalcu OpenAI zapisali v torkovi objavi, novo razviti program prisotnost umetno inteligenčnega besedila prepoznava tudi pri drugi programski opremi, ne le pri ChatGPT-ju. Orodje bi se lahko uporabljajo predvsem pri odkrivanju akademske nepoštenosti. 

Kot smo že poročali, so pomisleke glede orodja izrazili praktično vsi akademiki po svetu. V vseh napravah v newyorških šolah so ga že prepovedali, in sicer zaradi pomislekov glede njegovega negativnega vpliva na učenje in možnosti za plagiat. Londonski profesor je ChatGPT preizkusil s pomočjo lanskih izpitov in ugotovil, da je izredno zanesljiv v svojih odgovorih.

Nezaupanje v študente se je zaradi orodja pojavilo tudi v Avstraliji. Tam je skupina osmih vodilnih državnih univerz dejala, da je letos zaradi nove tehnologije pregledala dosedanji način izvajanja ocenjevanja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mataX
16. 04. 2023 09.42
Kateri app-i so to? Kje jih najdem?
Bibilu
01. 02. 2023 17.45
Pred cca 5 leti v sredni soli , je sosolcu med matematicnim testom, zacel telefon na glas racunat racun. Nato mu je profesorica vzela telefon, pisal je naprej, se dobro da je v torbi mel se dva telefona v primeru ce se brez katerega ostane ojojoj...
123soba
01. 02. 2023 12.35
+2
Krasno potem teh vašik kopypaste novic ne bo več. Ali pa bo pisalo. V Newyork timesu pišejo.... mi pa vam posredujemo...
RichPiana
01. 02. 2023 12.08
+1
Novinarji boste prvi za odstrel. Buzzfed odpusca novinarje. Hat gpt pa pise clanke. Prihaja pa naslednja verzija, ki bo 10x bolj zmogljiva od chat gptja.
Novi uporabnik
01. 02. 2023 11.25
+3
Dinozavri se borijo proti prihodnosti. Umetna inteligenca je nova realnost, to je tako kot da bi vztrajali da bi prepovedali uporabo kalkulatorja čez celo srednjo šolo in faks. Naj raje premislijo kako študente naučijo odgovorne uporabe.
Trippin balls
01. 02. 2023 10.37
+1
se bo kmalu spet obrnilo vse skupaj
Vladimir Bog
01. 02. 2023 10.24
+2
Pa kaj to... Bolj zanimive so sex lutke z umetno inteligenco in gumbom 0I na daljincu.
Trilem
01. 02. 2023 10.01
+5
To je boj v katerem ni mogoče zmagati, AI se bo že prilagodilo, da ga tudi ti programi ne bodo več zaznali. Namesto, da se zapravlja na milijone za tako tehnologijo naj se učni programi raje prilagodijo tako, da bodo tudi učenci in učitelji to tehnologijo znali uspešno uporabljati pri svojem delu.
dajno
01. 02. 2023 09.30
+9
Vse več doktorjev in vse več neznanja...
RichPiana
01. 02. 2023 09.16
+5
Koliko učiteljev sploh ve za chat gpt? Drgac pa super zadeva. Napise ti kar hočes. Od spisa do pogrebnega govora in vse vmes.
bu?e24 1
01. 02. 2023 09.55
+1
Minuse ti dajejo uni k misljo da je tk teorija haha še malo pa bo ai holiwood šišno
Artechh
01. 02. 2023 09.58
+2
Nič bati to vedo, vsaj eden na šoli bere ta beden portal 🤣
stol337
01. 02. 2023 10.57
+2
Prinas jih večina že pozna. Imamo že konference in predavanja na to temo.