Znanost in tehnologija

Slovenci del prelomnega dosežka: Če lahko fuzijo vzdržujemo pet sekund, jo lahko tudi pet ur

London, 09. 02. 2022 18.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
0

Evropskim raziskovalcem konzorcija EUROfusion je na eksperimentalnem fuzijskem reaktorju JET (Joint European Torus) v Oxfordu v Veliki Britaniji uspel prelomen dosežek. Rekordnih 59 MJ fuzijske energije dokazuje potencial fuzijske energije, ki lahko v prihodnosti zagotovi varno in učinkovito nizkoogljično proizvodnjo energije. V ekipi, ki ji je uspel ta izjemni podvig, je tudi 40 sodelavcev Instituta Jožef Stefan.

Fuzija je proces zlivanja atomov lahkih elementov pri visokih temperaturah.
Fuzija je proces zlivanja atomov lahkih elementov pri visokih temperaturah. FOTO: IJS

"Prebojni dosežek v raziskavah fuzije je zato tudi velik uspeh raziskovalcev IJS," je ob tem dejal njegov direktor Boštjan Zalar. "Institut Jožef Stefan je največji, multidisciplinarni znanstveno-raziskovalni institut v Sloveniji. Raziskave fuzije so izjemno pomembno področje njegovega delovanja, vodimo tudi Slovensko fuzijsko asociacijo," je še dodal. 

Potencial fuzijske energije že dolgo zaposluje znanost. "Fuzija, proces, ki poganja zvezde, med njimi tudi naše Sonce, obljublja skoraj neomejen čist vir električne energije za dolgoročno uporabo z majhnimi količinami goriva, ki jih je mogoče po vsem svetu pridobivati iz poceni materialov. Fuzija je proces zlivanja atomov lahkih elementov pri visokih temperaturah, npr. vodika, pri čemer nastane helij in se sprosti ogromno energije v obliki toplote. Fuzija je sama po sebi varna, saj se fuzijska reakcija samodejno zaustavi, če gre kar koli narobe," razlagajo na IJS. 

Fuzijski eksperiment v napravi JET lahko ustvari plazmo s temperaturo do 150 milijonov stopinj Celzija, kar je 10-krat več kot v notranjosti Sonca. JET lahko doseže razmere, podobne tistim v Itru in prihodnjih fuzijskih elektrarnah, ter je edini delujoči tokamak na svetu, ki lahko uporablja fuzijsko mešanico goriva devterij-tritij (D-T), predvideno v fuzijskih elektrarnah.

Na JET-u, največji obratujoči fuzijski napravi na svetu s sedežem v UK Atomic Energy Authority (UKAEA) v Oxfordu, so strokovnjaki več kot podvojili prejšnji rekordni dosežek, ki je znašal 21,7 MJ in je bil na isti napravi dosežen leta 1997. Kot poudarjajo, odraža rekord več kot dve desetletji napredka v fuzijskih raziskavah. 

"JET je proizvedel skoraj trikrat več fuzijske energije kot kdaj koli prej. To je ogromen skok na poti do trajnostne fuzijske energije. Dosežek je tudi plod dolgoletnega trdega dela raziskovalcev Slovenske fuzijske asociacije, predvsem na področju nevtronskih transportnih izračunov za JET, diagnostike, analiz in priprave fuzijskih eksperimentov," poudarja Boštjan Končar, vodja Slovenske fuzijske asociacije (SFA).

Glavni cilj kampanje je, da že v času gradnje večje in naprednejše fuzijske naprave Iter v Franciji priskrbi čim več znanstvenih podatkov v podporo njegovemu delovanju. Cilj projekta, ki ga podpirajo Evropska unija, Japonska, ZDA, Kitajska, Indija, Južna Koreja in Rusija, je dokazati znanstveno in tehnološko izvedljivost pridobivanja fuzijske energije.

"Dolg pulz zlitja devterija in tritija pri takšni moči – skoraj na industrijskem nivoju – je odmevna potrditev smiselnosti naporov vseh, ki so vključeni v fuzijske raziskave. Za projekt Iter so rezultati, doseženi v JET-u, zelo pomembni in močno krepijo zaupanje, da smo na pravi poti k polni fuzijski moči," pravi Bernard Bigot, generalni direktor Itra.

Zaradi vse večje težnje po razogljičeni proizvodnji energije je uspeh v JET-u velik korak v razvoju fuzije kot varnega, učinkovitega, nizkoogljičnega vira energije v bitki s svetovno energetsko krizo.

"Vse, kar smo se pri tem naučili o fuziji, in dejstvo, da dosežek v celoti potrjuje naše teoretične napovedi, kaže, da smo na pravi poti v prihodnost izkoriščanja fuzijske energije. Če lahko fuzijo vzdržujemo pet sekund, jo lahko tudi pet minut in nato pet ur," pa meni Tony Donné, programski vodja EUROfusiona.

"Gre za izjemen dosežek pri iskanju novih virov čiste energije. Evropa je vodilna na svetu na področju raziskav fuzijske energije. Slovenski raziskovalci so s Slovensko fuzijsko asociacijo aktivno vključeni v te raziskave in dokazujejo, da so ob boku najboljših," pa je ocenila Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.