Znanost in tehnologija

Slovenci znova utirajo pot: z aplikacijo do najprimernejšega zdravnika kjerkoli na svetu

Ljubljana, 05. 04. 2018 20.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bo nova aplikacija Medicohealth, ki je plod tudi slovenskega znanja spremenila način pridobivanja zdravniških mnenj, tudi tujih, do katerih zdaj lahko pridejo le redki? Aplikacija namreč omogoča, da se pacient in zdravnik povežeta ne glede na to na katerem koncu sveta sta. Poleg tega pa je aplikacija zasnovana na tehnologiji blockchain.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Most med bolnikom in zdravnikom
    02:46
    Iz 24UR ZVEČER: Most med bolnikom in zdravnikom
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj prinaša aplikacija za bolnike in zdravnike?
    03:26
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj prinaša aplikacija za bolnike in zdravnike?
  • Iz 24UR: Aplikacija Medicohealth
    02:34
    Iz 24UR: Aplikacija Medicohealth

Z novo aplikacijo Medicohealth se bodo lahko bolniki posvetovali z najprimernejšim zdravnikom specialistom. Kot so na današnji predstavitvi pojasnili njeni ustanovitelji, bo posameznik s prijavo v sistem, glede na svoje težave ter ocene in razpoložljivost zdravnikov specialistov po celem svetu z njimi anonimno stopil v stik.

Ko se oseba prijavi v sistem Medicohealtha, dobi dostop do zdravnikov specialistov po celemu svetu, ki so prijavljeni v platformo. Bolnik nato glede na svoje težave v sistemu poišče razpoložljive specialiste po njihovi funkciji. Ko pa bo platforma polno delujoča, bo posameznik lahko videl tudi ocene posameznih zdravnikov, ki so jih podali bolniki na podlagi kakovosti preteklih storitev. Poleg tega bodo posamezniku tudi dostopna mnenja drugih bolnikov, je pojasnil eden izmed ustanoviteljev startup podjetja Medicohealth Andrej Muževič.

Bolniki bodo z novo aplikacijo lažje dostopali do zdravniškega mnenja, tudi v tujini.
Bolniki bodo z novo aplikacijo lažje dostopali do zdravniškega mnenja, tudi v tujini. FOTO: iStock

Na podlagi tega se bo tako lahko bolnik odločil za posameznega zdravnika in mu anonimno posredoval svoje podatke, kot na primer opis svojih težav, sliko stanja, izvid, zdravnik pa mu bo dal povratno informacijo in mu svetoval. To pa bo bolniku po besedah Muževiča olajšalo nadaljnje odločanje o zdravljenju.

Zasnovano na blokchain tehnologiji

Aplikacija temelji na blockchain tehnologiji in tako zagotavlja anonimnost posredovanja podatkov tako, da so njeni uporabniki v sistem prijavljeni s šiframi, in če tega ne želijo, jim njihove identitete ni treba razkriti.

"Ne gre za enormno bazo podatkov. Ravno to je prednost te tehnologije. Gre za decentralizirano hranitev podatkov. Podatki so razpršeni po več računalnikih. Vsak podatek hrani vsak posameznik v sistemu. Ker ni centralne baze, ni vdora v bazo podatkov," je še pojasnil Muževič. Uporabnik tako sam upravlja s svojimi podatki in odloča, kdo bo imel dostop do njih.

Uporabnik pa bo storitev plačal tako, kot je to značilno za spletne storitve. Če pa je posameznik poznavalec blockchain tehnologije, lahko storitev plača tudi neposredno prek nje. "Izkušnja bi za posameznika morala biti zelo podobna oziroma enaka kot izkušnje z e-storitvami," je razložil Muževič.

Glavni cilji aplikacije Medicohealth, ki bo dostopna prek računalnika, pametnega telefona ali tablice, so večja zanesljivost, preglednost, strokovnost in učinkovitost. Kot je na predstavitvi aplikacije pojasnil član upravnega odbora Medicohealtha in predsednik uprave Porschehealth Rolf Porsche, bo aplikacija omogočala tudi krajše čakalne čase na specialista.

Trenutno imajo v bazi več kot 2,5 milijona zdravnikov specialistov iz celotnega sveta. Aplikacija, torej imenik in dostop do zdravnikov, je že v delujoči obliki, uporabnikom pa bo po besedah soustanovitelja Milana Raljiča, na voljo v kratkem. Blockchain aplikacija pa je še v razvoju in naj bi zaživela do konca leta.

Aplikacijo, ki bo med drugim v angleškem in slovenskem jeziku, je zasnovalo startup podjetje Medicohealth, skupina okoli 50 ljudi, med katerimi je približno polovica Slovencev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik443897
07. 04. 2018 17.39
BobbyP
05. 04. 2018 21.33
+0
..... in potem bo svizec zavil čokolado.