Znanost in tehnologija

Slovenija bogatejša za evropski projekt na področju e-mobilnosti

Ljubljana, 06. 08. 2019 12.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hitra rast e-mobilnosti ima tudi negativne vplive, zato je pomembno, da se hkrati razvija tudi elektroenergetsko omrežje. 32 partnerjev, med njimi slovensko podjetje ELES, so razvili projekt, ki bo prikazoval uporabo napredne polnilne infrastrukture in tehnologij ter s tem povezane nove poslovne modele. Ob tem bodo s pomočjo nevroznanstvenih tehnik raziskovali, kaj se uporabnikom e-vozil nezavedno zdi najpomembneje.

Podjetje ELES se je na področju e-mobilnosti v okviru evropskega projekta prvič povezalo z družbo Renault, ki je nosilec projekta 'Demonstracija uporabnikom prijaznih rešitev polnjenja e-vozil za krajše in daljše razdalje z namenom spodbujanja množične uporabe e-vozil v Evropi – INCIT-EV', pri katerem je skupaj sodelovalo 32 partnerjev. ELES ima pri tem projektu vlogo koordinatorja strokovnih vsebin, ki se nanašajo na elektroenergetski sistem.

Koordinator projekta je družba Renault. Ostale organizacije prihajajo iz osmih držav: Estonije, Francije, Italije, Nemčije, Nizozemske, Slovenije, Španije, Turčije.
Koordinator projekta je družba Renault. Ostale organizacije prihajajo iz osmih držav: Estonije, Francije, Italije, Nemčije, Nizozemske, Slovenije, Španije, Turčije. FOTO: Shutterstock

Partnerji projekta bodo med drugim raziskovali nezavedne preference uporabnikov e-vozil, saj si prizadevajo razvoj tehnologije prilagoditi subjektivnim pričakovanjem uporabnikov. "Želimo si tehnologijo, ki bo uporabnikom omogočila čim bolj intuitivno izkušnjo uporabe e-vozil, hkrati pa ne bo imela negativnih vplivov na elektroenergetski sistem," so sporočili iz podjetja ELES.

Prepričani so, da je ravno zaradi možnih negativnih vplivov hitre rasti e-mobilnosti pomembno, da se z e-mobilnostjo ukvarjajo tudi sistemski operaterji elektroenergetskega omrežja. Prva, ki sta k temu pristopila in se tesno povezala z avtomobilsko industrijo, sta sistemska operaterja prenosnega elektroenergetskega omrežja iz Slovenije in Španije, so pojasnili iz ELESA: "Naše podjetje s tem ne samo v Sloveniji, ampak tudi v Evropi postaja nosilec povezovanja e-mobilnosti in elektroenergetskega sistema kot celote."

Po besedah ELESA je projekt INCIT-EV zasnovan tako, da podpira koncept celostnega razvoja infrastrukture za masovno polnjenje e-vozil E8, ki so ga razvili strokovnjaki njihove družbe. Za cilj so si namreč zastavili, da bodo uporabniki svoja e-vozila polnili čim bolj enostavno in intuitivno ter da bo njihova uporabniška izkušnja čim boljša. "S tem projektom bo ELES slovenski koncept E8 razširil tudi na evropsko raven," so zatrdili.

Koncept projekta je celostni razvoj infrastrukture za masovno polnjenje e-vozil E8.
Koncept projekta je celostni razvoj infrastrukture za masovno polnjenje e-vozil E8. FOTO: Shutterstock

Velik pomen pripisujejo tudi raziskovanju vedenja uporabnikov e-vozil z uporabo najnovejših nevroznanstvenih tehnik. Na podlagi izsledkov raziskav bodo skupaj s partnerji razvili aplikacije in storitve za upravljanje, nadzor in optimizacijo polnilne infrastrukture, ki bodo uporabnikom olajšale polnjenja in vožnje e-vozil.

Partnerji bodo v petih demonstracijskih območjih v mestnem, primestnem in podeželskem okolju testirali sedem primerov: pametno dvosmerno polnjenje e-vozil, optimizirano na različnih stopnjah združevanja, dinamični brezžični polnilni pas v mestnih središčih, dinamično brezžično polnjenje na dolge razdalje, polnilna vozlišča na parkiriščih, super hitre polnilnice za evropske cestne koridorje, polnilnice za dvosmerno polnjenje električnih vozil, vključno z dvokolesi, z enosmernim tokom in priložnostno brezžično polnjenje na čakalnih pasovih za taksije na letališčih in centralnih postajah.

Projekt sofinancira Evropska unija preko programa Obzorje 2020 v višini skoraj 15 milijonov evrov. Vrednost celotnega projekta pa znaša dobrih 18,5 milijona evrov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SLOVENEC
06. 08. 2019 21.41
+0
Pod 3.0 avta sploh več ne kupim
SLOVENEC
06. 08. 2019 21.40
-2
E avti - kozlarija
Periot222
06. 08. 2019 21.17
+0
Slovenija ne naredi nicesar za podeželje nimamo nobene trgovine nobenega javnega prevoza da o slabih cestah ne govorim na nivoju 16 stoletja!Vse pa delajo v korist mesta!Sramota!
SLOVENEC
06. 08. 2019 21.39
+1
Očitno nisi videl druga kot slovenije. Idi mali v nemčijo ceste pogledat. Enkrat mi je avto skoraj razpado od lukn
SLOVENEC
06. 08. 2019 21.39
+1