Znanost in tehnologija

Slovenska znanstvenica, ki ima dostop do ene redkih možganskih bank na svetu

Ljubljana, 23. 03. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
67

Magistrica biopsihologije Zala Slabe je pri komaj 24 letih odšla v Amsterdam na študij k svojemu velikemu vzorniku, svetovno znanemu nevroznanstveniku prof. dr. Dicku Swaabu. Je edina Slovenka v ekipi znanstvenikov, ki analizira možganske vzorce, hkrati ji je kot prvi uspelo dokazati povezavo med prisotnostjo nevropeptida PACAP v možganih in motnjami razpoloženja, zlasti depresijo in bipolarnimi motnjami.

Že pri svojih 10 letih si je želela, da bi nekoč postala psihologinja. Te svoje želje je magistrica biopsihologije Zala Slabe še nadgradila in se po končani gimnaziji vpisala na študij biopsihologije na koprski univerzi, kjer je lansko leto magistrirala. Še prej, ko je zaključila z izpiti in je bil čas za obvezno prakso, je odšla v Amsterdam na študij k svojemu velikemu vzorniku, svetovno znanemu nevroznanstveniku prof. dr. Dicku Swaabu na nizozemski Inštitut za nevroznanost (Netherlands institute for Neuroscience), ki je del Kraljeve akademije za znanost in umetnost. Tam je kmalu prišla do pomembnih odkritij, ki jih je delila z nami.

Pravi, da morda na videz ni tipična znanstvenica, a je dvome sodelavcev hitro razblinila, saj se je izkazala s trdim delom in strokovnostjo.
Pravi, da morda na videz ni tipična znanstvenica, a je dvome sodelavcev hitro razblinila, saj se je izkazala s trdim delom in strokovnostjo. FOTO: Aljoša Kravanja

Za srečanje sva se dogovorili v kavarni ob Koseškem bajerju dan po njenem predavanju na koprski univerzi. Lepa in mlada plavolaska, brezhibno oblečena in naličena ni dajala vtisa, da velik del svojih dni preživlja v laboratoriju. Očitno je opazila moje začudenje, saj je hitro dodala, da je bila ob prihodu na inštitut med zaposlenimi deležna podobnih dvomov, a se je kmalu s trdim delom in strokovnostjo dokazala, zato si je hitro pridobila njihovo spoštovanje.

"Vedno me je zanimal ta biološki in nevrološki del psihologije, razlage vedenja, čustvovanja, naše psihe. Ravno ta del psihologije nam poda točne odgovore, bolj na psihofarmakološkem in molekularnem nivoju. Biopsihologija mi podaja osebni odgovor, zakaj se tako vedemo, od kod izvirajo težave v duševnem zdravju, zakaj prihaja do razlik med različnimi osebami. Biopsihologija zavzema nevrološki del psihologije, genetiko, evolucijsko psihologijo in tudi bolj psihofarmakološke, nevrofarmakološke, nevrodegenerativne procese v možganih ter delovanje možganov, genetiko" pripoveduje sogovornica.

Delu v raziskovalnem laboratoriju je zelo predana.
Delu v raziskovalnem laboratoriju je zelo predana. FOTO: osebni arhiv

Kar sama pisala priznanemu strokovnjaku za sodelovanje in ga navdušila

"Moj interes za samo raziskovanje na nevrološkem in nevroznanstvenem področju se je razvil skozi študijska leta," pripoveduje, zato se je po vseh opravljenih izpitih na magisteriju in pred začetkom opravljanja pripravništva odločila, da kontaktira profesorja Swaaba, ki velja za vrhunskega strokovnjaka na tem področju. "Ker sem bila zelo zainteresirana za njegovo delo, sem se odločila, da ga osebno kontaktiram. Neverjetno, odpisal mi je v eni uri. Napisal je, da se mi zahvaljuje za izkazan interes in za prijetno sporočilo. Da sem zelo vabljena, da pa pri njem praksa traja pol leta in ne zgolj šest tednov. Moja želja je bila goreča, zato sem se odločila, da grem v Amsterdam za pol leta. Po sedmih mesecih mi je ponudil doktorski raziskovalni položaj, ki sem ga seveda sprejela. Lani poleti sem v Kopru zagovarjala magistrsko nalogo, nato pa se vrnila nazaj v Amsterdam, kjer raziskujem nevropeptid PACAP v človeškem hipotalamusu."

Možnost raziskav na človeških možganih

S svojim dosedanjim raziskovanjem ji je uspelo kot prvi dokazati povezavo med prisotnostjo nevropeptida PACAP v možganih in motnjami razpoloženja, zlasti depresijo in bipolarnimi motnjami. "Uporabila sem post mortem možganske vzorce bolnikov z bipolarno motnjo in depresijo. Iskala sem razlike v hipotalamusu v izražanju glede na spol. Prav tako sem raziskovala v smeri, kakšne so razlike med skupinami kontrolnih bolnikov in tistimi, ki trpijo za duševno boleznijo. Za svojo doktorsko nalogo pa delam raziskave tudi na alzheimerjevih bolnikih in mnogo drugih vrstah," razlaga sogovornica, ki se je za strokovno pot na Nizozemskem odločila tudi zato, ker imajo tam možgansko banko. "Dick Swaab jo je ustanovil leta 1985, saj je verjel, da nam prav raziskovanje na post mortem možganskih vzorcih da pristne rezultate. Prav tako je on osebno proti raziskavam na živalih," pripoveduje mlada znanstvenica, ki je svojemu raziskovalnemu delu zelo predana. "Delaš, dokler ni narejeno. Mnogi ostajajo tam tudi ponoči. Jaz sem svoje poskuse izvajala tudi čez vikende," pravi Slabetova, ki je protiutež, da ne prihaja do izgorelosti, našla v jogi. "Jaz osebno se trudim s sproščanjem. Srečujem se s Slovenci, ki živijo na Nizozemskem. Je zelo prijetna skupnost. Prav tako me sprošča, ko predajam znanje mladim."

"Delaš, dokler ni narejeno. Mnogi ostajajo tam tudi ponoči," pravi 25-letnica o zagnanosti znanstvenikov, tudi svoji.
"Delaš, dokler ni narejeno. Mnogi ostajajo tam tudi ponoči," pravi 25-letnica o zagnanosti znanstvenikov, tudi svoji. FOTO: Aljoša Kravanja

Med predavanji na primorski univerzi je povabila mlade slovenske študente, da se odločijo za raziskovanje pri njej v Amsterdamu. "Interes je bil zelo velik," pravi in dodaja: "Prizadevala si bom, da se te možnosti odprejo tudi slovenskim študentom. Če sem lahko jaz ta člen povezovanja, mi je v veliko veselje."

Raziskala sistem PACAP in njegov vpliv na duševno zdravje

Razumevanje sistema PACAP je ključno pri nadaljnjem razvoju terapevtskih strategij za zdravljenje razpoloženjskih motenj, kot sta depresija in bipolarna motnja. Slabetova je med obarvanjem vzorcev možganov ugotovila, da že v kontrolni skupini med ženskimi in moškimi možgani prihaja do razlik, in sicer do večje izraženosti nevropeptida PACAP. Ta povezava med PACAP-om, večjo ekspresijo PACAP-a v povezavi z razpoloženjskimi motnjami do takrat še ni bila ugotovljena. "Dick Swaab mi je ob prihodu dal nalogo, da to ugotoviva. Nisva vedela, ali se bo ob prvem obarvaju hipotalamusa s protitelesom za PACAP tkivo obarvalo. Bila sva zelo zadovoljna, ko se je to zgodilo," pripoveduje mlada znanstvenica, ki je med raziskavami ugotovila, da je prišlo do višje izračenosti PACAP-a med tistimi, ki so imeli bipolarno motnjo. "To potrjuje, da je nevropeptid PACAP še povsem neznan nevrotransmiter vpleten v razpoloženjske motnje. Poznamo zelo dobro seratoninski mehanizem, medtem ko sistem PACAP še ni poznan. Prav slednji bi lahko pomenil manjkajoči del sestavljanke v razumevanju našega duševnega zdravja."

Če nekoliko poenostavimo, je z raziskavami ugotovila, da imajo bolniki z bipolarno motnjo in razpoloženjskimi motnjami višjo izraženost PACAP-a, prav tako je ta višja pri ženskah. "To nam lahko poda nek odgovor na vprašanje, zakaj prihaja do prevalence razpoloženjskih motenj pri ženskah."

In uporabnost?

"S tem ko raziskujemo te mehanizme, apeliramo na to, kakšna so možna izhodišča za razvoj zdravljenja teh duševnih motenj v prihodnosti."

Položaj žensk v znanosti je vsaj z njenega vidika vedno boljši. Kot ugotavlja, sta oba spola precej enakomerno zastopana v znanstveni sferi, ženske pa so moškim enakovredne. V timu profesorja Swaaba pa je zaenkrat več žensk kot moških.

Možganske banke so zelo redke, a ključne

Na vprašanje, kako uspejo vzdrževati možgansko banko, odgovarja: "Na Nizozemskem je vsak državljan avtomatično darovalec, prav nasprotno od tega, kar imamo v Sloveniji. Zato je zagotovo lažje priti do post mortem tkiv. Mi imamo v banki 4000 zamrznjenih možganov, pa še 2000 primerkov hipotalamusov."

Bi ob vrnitvi v Slovenijo postali darovalka organov? Sploh zdaj, ko vidite, kako pomembno je to v raziskovalne namene?

"O tem še nisem razmišljala. (presenečenje) Mogoče pa bi. Zakaj pa ne."

Zala Slabe pravi, da bi se rada po končanem doktoratu vrnila v Slovenijo.
Zala Slabe pravi, da bi se rada po končanem doktoratu vrnila v Slovenijo. FOTO: Aljoša Kravanja

Zanimalo me je tudi, ali imajo dostop do podatka, čigavo tkivo pregledujejo?

"To pa ne. Ti podatki so skrbno varovani. Mi dobimo na vplogled le povzetek poročila, ki ga sestavi nevropatolog. Ta pa vsebuje le podatke, ki so ključni za naše raziskave (ura smrti, teža možganov, spol, starost, ali trpi za kakšno duševno boleznijo, mesec smrti ipd.). Enkrat sem naletela na povzetek, na katerem ni bilo napisano praktično nič, pa mi je profesor Swaab povedal, da gre verjetno za pomembno osebo. Res skrbijo za zaščito podatkov."

V zgodovini naše skupine so se ukvarjali tudi s transeksualnimi možgani. Ugotovili so, da so osebe, ki so telesni spol spremenile iz moškega v ženskega, že prej imele ženske možgane.oziroma značilnosti ženskih možganov.

Ste kdaj naleteli na kakšen zanimiv podatek, ki vas je presenetil?

"To ravno ne, lahko pa najdeš kakšno podrobnost, kot na primer to, da je bil nekdo pedofil. Izveš lahko na primer njegovo zgodovino partnerstva in tako dalje."

Verjetno so to zelo drage raziskave?

"O cenah se sicer ne govori, je pa protitelo, ki ga uporabljaš v microlitrih zelo drago (40 mikrolitrov stane 800, lahko tudi 1000 evrov). Prav tako so določene naprave dražje. En pripomoček, ki se ga na dnevni bazi uporablja, lahko stane kar 800 evrov," pojasnjuje Slabetova in dodaja, da so zato vsi zelo pazljivi in dosledni. Se pa seveda, kdaj tudi zalomi, a na napakah se učimo.

S sporazumevanjem ni imela težav, saj je skupina znanstvenikov mednarodno zelo pestra, zato se pogovarjajo v angleščini.

Če primerjamo slovenski in nizozemski izobraževalni sistem, kje so slovenski diplomanti?

"Mnogi bi rekli, da je tujina boljša. Iz lastnih izkušenj in tudi iz izkušenj kolegov, ki so odšli v tujino, lahko rečem, da smo navdušeni nad znanjem, ki smo ga dobili v Sloveniji. Želela bi, da bi se to naše znanje bolj cenilo."

Zaposlena je na inštitutu, svoje raziskave pa bo poskušala zaključiti v treh do štirih letih. Kaj pa naprej?

"Rada bi se vrnila v Slovenijo. Želim si vzpostaviti povezavo med slovenskim nevroznanstvenim svetom in nizozemskim inštitutom. Pa tudi možgansko banko. To so moje želje za naprej."

V Slovenijo pa jo malo vleče tudi domotožje. "Ko delaš, sicer pozabiš na domotožje, še posebej, če uživaš v raziskovanju."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andros
26. 03. 2019 21.13
+4
Čestitam Zala lahko si nam v ponos! Ne oziraj se na to kaj ljudje opravljajo ker to izvira iz bolane zavisti. Zenska naj te ne prizadane to je sick folk. Si iz zelo uspesne priznane alademske druzine in folk nau nikol mogu bit na vasm levelu zato pisejo te grde scene. Svaka cast tvoji druzini in teb da gres v isto smer kot oni. Naj vas zalijo, to je sam fousarija ker ste tok dobri in uspesni. Un dol rompiscatole k je napisu da si iz kr ene familije ti je sam fous in laze Pa da si Puca anonimno ego ker si sam nebo zmozn v ljfu ustvart neki tazga k si je tvoja familija.
kure bedne
25. 03. 2019 20.53
+6
Svetujem ji, da naj vzame kakšen vzotec iz glav naših butalcev, da vidimo, kam drvimo.
Principat
24. 03. 2019 20.13
+2
da sem na njenem mestu , nimate šans , da pišete o meni , vse ostalo je stvar presoje
tron3
24. 03. 2019 13.39
+3
Geštel pa ma dober!!!
KavčStrokovnjak
24. 03. 2019 10.50
+8
Nevarna kombinacija. Lušna, blond pa še pametna. Pa še ne smeš hvalit telesa, ker je to žalitev njenemu intelektu. ;)
Mauzahecmauzares
24. 03. 2019 10.33
+19
Lepa, nadarjena in nadpovprečno pametna ne rabi članstva v politični stranki. Kvalitetna genetika, ki jo posedujejo redki.
fairplayy
24. 03. 2019 09.29
+20
Vaaau svaka cast TO JE TALENT odlicno zgleda pa se s pametnimi stvarmi se ukvarja koristnimi za clovestvo ne pa nek druzboslovc ali politolog tega mamo za izvoz koristi pa nobene. Zato vsakacast dobro da ste objavili da si jo kaksna mladenla vzame za dober zgled.
mijavci
24. 03. 2019 08.40
+7
Bi jo pa priporočal, da pride v parlament vladi mal možganske banke uredit, čeprav v levici nima kaj urejat ker je vse prazno.( vakum)
jakec1575
23. 03. 2019 19.44
+30
Sem navdusen nad njenim strokovnim delom in dosezkom v tako mladih letih.
jakec1575
23. 03. 2019 19.33
+13
Zadnje case se borimo za enakopravnost in meni se zdi to super. Samo ne razumem konteksta njene obleke, ki naravnost spodbuja stereotipe in primitivni del mozganov pri moskih. Kako je to borba za enakopravnost' s provokacijo? Če bi lep znastvenik hodil v sluzbo v mrezasti prosojni majcki, bi ga napadale tako zenske kot moski. Mogoce pa narobe razmisljam.
jakec1575
23. 03. 2019 19.34
+17
Ocenjujem, da ženska isce pozornost in partnerja.
tarzan13
23. 03. 2019 19.47
+0
Recenzor
23. 03. 2019 20.01
-9
ukrainka stil - verjetno tudi enake znanstvene izkušnje
felix59 drugič
23. 03. 2019 19.03
+20
Zala ljubim te z vsem srcem !!
tarzan13
23. 03. 2019 19.47
+6
pravica1234
23. 03. 2019 18.14
+36
Oženu bi jo prec!!
Brus123
23. 03. 2019 17.54
+36
hmmm, njej bi se dal pa še živ pregledat...
RamzesII
23. 03. 2019 17.44
-8
"ura smrti, teža možganov, spol, starost, ali trpi za kakšno duševno boleznijo, mesec smrti ipd." Je trpel, ne trpi. Ni več živ. Sicer pa verjetno, ali je imel katerokoli bolezen, motnjo ali preživel travmo, vse je pomembno.
CenzuriraniPolde
23. 03. 2019 17.42
-15
Blond je, niti ni čudno.
Angelina145
23. 03. 2019 17.39
+27
bravo! tako se dela
CyberWorm00000
23. 03. 2019 17.32
+29
hrwati bi rekli : ))) tko lepa pa še pametna zrawn : ))) ziher je slowenka : )))
User416781
23. 03. 2019 17.30
+13
...raziskuje možgane mrtvih ljudi, želja je ustanovitev možganske banke, na drugi strani pa izjavi da še ni razmišljala da bi postala darovalka organov...hm...
Andros
24. 03. 2019 21.42
Kwa te briga res pč kt da ne štekaš da je to tko zastavlen pogovor da but-le prtegne da majo kej za delat za čez vikend. Valda ni še o tem razmišlala sj še ni nen čs pršu. Mogoč je tvoj?
nikoiništa
23. 03. 2019 17.27
-9
"Pri 10 letih je želela postati psihologinja!!!!!!" Daj nehajte nas fopat. Pri 10 ni vedla zakaj živi.
murinar
23. 03. 2019 17.27
+3
Quatflow
23. 03. 2019 17.41
+16
Jaz sem v prvem razredu ( pri 7ih letih) zelela postati stevardesa.
nikagaja
23. 03. 2019 19.02
+0
User416781
23. 03. 2019 20.49
+1
Quatflow
24. 03. 2019 08.04
+5
Sem potem razmisljala, da sem to mogoce bila v prejsnjem zivljenju, ker ne vem od kje mi je to sploh padlo na pamet. :) Zaenkrat sem kar na tleh.
AufbiksMB
23. 03. 2019 17.18
+18
Otroci bogatih starsev, nimajo samo lazje otrostvo, temvec tudi celotno solsko pot, saj jim ni treba skrbeti za finance in prezivetje, ter se tako osredotocijo samo na studij. Prav tako so bili ali so lahko delezni dodatnega izobrazevanja, kar je ponavadi potrebno placati in navsezadnje pot v tujino je dostikrat ponovno financirana s strani starsev. Raje napisite koliko revnih otrok, brez starsev ali iz socialno sesutih druzin je uspelo priti nekam visje v druzbi. Taki se morajo 100 krat bolj truditi kot tisti, katerim je vse ponujeno na pladnu. Vse cestitke punci, ampak veliko bolj cenim tiste, ki iz nic kaj ustvarijo, kot take, ki ze imajo in samo nadgradijo.
User416781
23. 03. 2019 17.27
+6
NPC24ur
23. 03. 2019 17.37
-30
Se grem stavit, da je ta komentar plod volilca levice
RamzesII
23. 03. 2019 17.46
+2
Brus123
23. 03. 2019 17.53
+6
disorderliness
23. 03. 2019 18.31
+7
Jest sem mu dal prav in plus. Ne smemo nikogar v nič devati, čeprav mu je bila pot v bodočnost z deteljo postlana. Toliko več vredna je ona pot s trnjem nasuta.
StarWars
23. 03. 2019 18.58
+21
Osebno poznam. Prihaja iz čisto povprečne družine. Strašne revščine sicer ni, o kakšni bogatiji pa ni niti sledu. Ne pisat prosim, če nimaš pojma.
AufbiksMB
23. 03. 2019 19.12
+10
V Sloveniji se imajo ljudje, ki so stari okoli 30 ali 40, imajo v posesti hiso, vikend ali se kako zemljo (brez kreditov), tri avte in place nad 1200€ Brutto za srednji sloj. Ali povprecno druzino. Vsak, ki ima v posesti nepremicnino brez kreditov spada v visji srednji sloj in kot tak je zmozen svojim otrok veliko vec ponuditi kot nekdo, ki mora placevati najemnino ali odplacevati kredit. V Sloveniji so ljudje prakticno dokaj bogati v primerjavi z tujino. Na zahodu veliko druzin nima lastne nepremicnine...in so steti kot srednji sloj. Prav tako en vikend dopust na mesec, ni stvar povprecnega cloveka, kakot tudi ne placilo solanja v tujini. Na Nizozemskem ni zastojn studij kot v Sloveniji.
StarWars
23. 03. 2019 20.21
+5
Spet govoriš in nimaš pojma. Ne o tej punci, ne o njeni družini. Daleč je od vsega tistega, kar si napisal/a. Ni sledu o 3 avtih, vikendu... Ne spuščaj se na osebni nivo, če nimaš pojma.
Andros
24. 03. 2019 20.29
-1
Dej prosim kere bučke, ženska vozi porscheja, ima še mečko. Živi v vili, pa nima sam enga vikenda na morju
Andros
24. 03. 2019 20.33
+2
ima porscheja, mečko... Živi v vili, pa nima sam enga vikenda haha ampak par. Dej drugic poglej kwa pises drgac pa svaka cast zali, respect! jst ne zavidam prou nč ostali pa kokr čte če vam je dougcjt
Andros
26. 03. 2019 21.05
+1
Zala prihaja iz uspešne akademske familije, ze 5 rodov nazaj so bli znani in uspesni slovenci, hvala bogu vsaj eni. svojo foušarijo pa si nekam za ta kni te! Rompiscatole Se pretvarjs da njo poznas in da poznaš njeno družino zato da zdravs svoj foušljiv ego mudel, ker nauš nikol mogu al pa mogla bit na njihovem levelu.
Andros
26. 03. 2019 21.33
+1