16°C

Slovenski raziskovalci razvili novo celično zdravilo za raka prostate

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA / M.S. /
KOMENTARJI
54
Raziskovalci ljubljanske medicinske fakultete, UKC Ljubljana, biomedicinskega centra Celica in Zavoda za transfuzijsko medicino so razvili napredno celično zdravilo za zdravljenje raka. Kot so zapisali, se s tem odpira možnost, da bi se nova tehnologija uporabila "tudi za zdravljenje drugih oblik solidnih tumorjev".

V sporočilu za javnost so na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani zapisali, da so raziskovalci "razvili in klinično preskusili napredno avtologno celično zdravilo nove generacije za zdravljenje raka prostate". Po njihovih navedbah naj bi bilo preživetje bolnikov s karcinomom prostate, zdravljenih z avtolognimi imunohibridomi, pripravljenimi s fuzijo dendritičnih in tumorskih celic, povezano z zmanjšanjem populacije celic ubijalk v periferni krvi.

Rezultati so bili objavljeni v reviji Clinical and Translational Medicine in kažejo, da pri bolnikih niso zaznali resnih neželenih učinkov, kar je pri celičnih zdravilih lahko sicer težava.

Da bi zmanjšali neželene učinke, je raziskovalno-klinična skupina v Sloveniji razvila povsem avtologno celično cepivo, tako da je iz bolnikovih levkocitov pripravila dendritične celice, ki so specializirane za predstavljanje antigenov, in jih z elektrofuzijo združila z bolnikovimi lastnimi (avtolognimi) rakavimi celicami v imunohibridom (aHyC), ki ga je bolnik prejel intradermalno.

Raziskovalci so uspeli razviti in klinično preizkusiti napredno celično zdravilo nove generacije za zdravljenje raka prostate (slika je simbolična).
Raziskovalci so uspeli razviti in klinično preizkusiti napredno celično zdravilo nove generacije za zdravljenje raka prostate (slika je simbolična).FOTO: Shutterstock

"Na tak, povsem personaliziran način, potem v telesu steče proces predstavljanja vseh, tudi neznanih antigenov rakave celice bolnikovemu imunskemu sistemu, saj ima rakava bolezen v vsakem bolniku individualen razvoj mutacij," so zapisali.

Ob tem so poudarili, da zakonodaja na področju naprednih zdravil omogoča zdravljenje po bolnišnični izjemi za personalizirana zdravila, ki se pripravijo za vsakega bolnika posebej, saj je po pripravi imunohibridomov le nekaj ur časa za aplikacijo zdravila aHyC. "Zato mora biti laboratorij, ki pripravlja tako celično vakcino, blizu bolnišnice oziroma ambulante, kjer se aplicira."

V izjavi za javnost so na UKC Ljubljana zapisali, da so pri raziskavi sodelovali raziskovalci petih ustanov (Celica, biomedicinski center, Univerzitetni klinični center Ljubljana, Univerza v Ljubljani - Medicinska fakulteta, Univerza v Ljubljani - Fakulteta za farmacijo in Zavod za transfuzijsko medicino RS).

Rezultati klinične študije so bili objavljeni v znanstvenem članku z naslovom: Survival of castration-resistant prostate cancer patients treated with dendritic-tumor cell hybridomas is negatively correlated with changes in peripheral blood CD56brightCD16− natural killer cells, z avtorji: Helena H. Chowdhury, Simon Hawlina, Mateja Gabrijel, Saša Trkov Bobnar, Marko Kreft, Gordan Lenart, Marko Cukjati, Andreja Nataša Kopitar, Nataša Kejžar, Alojz Ihan, Luka Ležaič, Marko Grmek, Andrej Kmetec, Matjaž Jeras, Robert Zorec, ki je bil objavljen v prestižni reviji Clinical and Translational Medicine. "Zahvalili bi se vsem medicinskim sestram, ki so pomagale pri izvedbi klinične študije, še posebej Urški Naglič in Barbari Rijavec," so v objavi zapisali na UKC Ljubljana.