Znanost in tehnologija

Slovenski srednješolci uspešni na mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike

Keszthely, 14. 08. 2019 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski srednješolci, ki so se med 2. in 10. avgustom udeležili 13. mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike, ki je potekala na Madžarskem, so na njej v treh disciplinah osvojili dve srebrni medalji in pohvalo. Na olimpijadi je sicer sodelovali več kot 250 mladih astronomov oziroma 55 ekip iz 47 držav sveta.

Letošnji slovenski tekmovalci na olimpijadi v madžarskem mestu Keszthely ob jezeru Balaton so bili Marko Čmrlec z ljubljanske bežigrajske gimnazije, Jon Judež z Gimnazije Novo mesto, Vito Levstik z II. gimnazije Maribor, Matej Mali z Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik ter Ema Mlinar z Gimnazije Vič. Srebrno medaljo sta osvojila Marko Čmrlec in Ema Mlinar, pohvalo pa je dobil Jon Judež.

Ekipo so na tekmovanju spremljali glavni mentor in vodja astronomske olimpijske ekipe Andrej Guštin iz Društva matematikov, fizikov in astronomov (DMFA) Slovenije ter študenta Rok Kovač in Krištof Skok, so sporočili iz društva.

Teleskop

Tekmovalci so tekmovali kot posamezniki v treh kategorijah: teoretični, opazovalni in v obdelavi podatkov astronomskih opazovanj. Glede na porazdelitev točk v kategorijah določijo prejemnike zlatih, srebrnih in bronastih medalj, pohvale pa dobijo tisti, ki vsaj v eni kategoriji dosežejo vsaj 50 odstotkov točk.

Letos je bilo prejemnikov zlatih medalj okoli 17, srebrnih in bronastih pa okoli 35, je dejal vodja astronomske olimpijske ekipe Guštin.

Za uvrstitev na olimpijado srednješolci najprej tekmujejo na šolskem tekmovanju, najboljši pa nato še na državnem tekmovanju iz znanja astronomije za Dominkovo priznanje, ki ga DMFA prireja od mednarodnega leta astronomije, leta 2009.

Tisti, ki dosežejo zlato priznanje, so nato v izboru za ekipo za olimpijado. Ti nato sodelujejo tudi na sanktpeterburški astronomski olimpijadi ter na Messierovem maratonu, potem pa še na končnem izbirnem testu. Od teh nato izberejo pet najboljših, ki se uvrstijo na olimpijado.

Slovenska ekipa se je udeležila tudi tradicionalnega Tekmovanja treh dežel, ki so ga letos gostili v Sloveniji, kjer se je preizkusila z ekipama iz Hrvaške in Madžarske. To je bila tudi neke vrste priprava za olimpijado.

Dodatne priprave za olimpijado so vodili mentorji DMFA Andreja Gomboc, Dunja Fabjan, Katja Bricman, Krištof Skok, Rok Kovač in Andrej Guštin. Slovenija je na olimpijadi nastopila sedmič.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
22. 08. 2019 11.15
+1
Ej, bravo. Vsaj nekaj pozitivnih vesti tudi iz Slovenije. #čestitke