16°C

Prvič po letu 1968 je Nasa astronavte nazaj na Zemljo pripeljala ponoči

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Urša Vrečar /
KOMENTARJI
184
Štirje astronavti so se s kapsulo SpaceX, poimenovano Vzdržljivost, uspešno vrnili z Mednarodne vesoljne postaje, kjer so preživeli šest mesecev. Pristali so v Mehiškem zalivu, prvič po 53 letih pa je Nasa pristanek izvedla ponoči.

Trije Nasini astronavti Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker in japonski astronavt Soichi Noguchi so se po šestih mesecih na Mednarodni vesoljni postaji vrnili nazaj na Zemljo. 

Z ISS jih je pripeljala kapsula dragon zasebnega podjetja Elona Muska SpaceX, poimenovana Resilienceoziroma Vzdržljivost. Pristali so ob obali Floride ob 02.56 uri po lokalnem času oziroma ob 8.56 uri po srednjeevropskem. 

Prvič po 53 letih so pristanek tako izvedli v nočnem času, je ob tem sporočila ameriška Nasa. Zadnja Nasina misija, ki se je domov vrnila ponoči je bila Apollo 8, prva misija s človeško posadko, ki je dosegla Luno, nazaj na Zemljo pa se je vrnila 27. decembra 1968. 

ISS bi morali astronavti sicer zapustiti že prej, a so zaradi slabega vremena na Floridi njihov odhod s postaje preložili. Štirje astronavti so del misije Crew-1, prve misije, ki je novembra lani v vesolje popeljala astronavte zgolj na plovilih SpaceX. Nasa je po uspešnem pristanku sporočila še, da se Hopkins, Glover, Walker, Noguchi počutijo dobro, čaka pa jih še zdravniški pregled. 

Na Mednarodni vesoljni postaji ostaja sedem astronavtov, pred dobrim tednom dni so tja na novo misijo prispeli štirje astronavti, prav tako s pomočjo SpaceX-ove kapsule dragon. Hopkins se je od njih poslovil z besedami:"Hvala za gostoljubnost, se vidimo nazaj na Zemlji."

PREBERI ŠE
Kapsula dragon podjetja SpaceX pristala na Mednarodni vesoljski postaji

Koronavirus pasica nova