Znanost in tehnologija

Ste osamljeni? Namesto človeka kmalu v zvezo z umetno inteligenco?

Boston, 20. 05. 2023 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Umetna inteligenca naj bi ogrožala ne le vrsto poklicev, ampak tudi prihodnost človeških partnerjev in romantične odnose med ljudmi. Poleg umetnika, glasbenika ali pisatelja se namreč lahko tehnologija prelevi tudi v vaše dekle ali fanta. In to že v bližnji prihodnosti.

Romantičen odnos z robotom
Romantičen odnos z robotom FOTO: Shutterstock

Umetna inteligenca se že uči komunikacije z ljudmi, uporabe različnih jezikov, pa tudi govora in izražanja čustev. Ob dovoljšni količini podatkov pa zelo dobro posnema tudi resnične ljudi. Te sposobnosti je v svoj prid uporabila vplivnica Caryn Marjorie. S pomočjo podjetja VoicesAI je ustvarila avatarja po svoji podobi, komunikacijo s svojim 'digitalnim jazom' po imenu CarynAI pa za plačilo prodajala na spletu. 

Glasovna klepetalna robotka CarynAI je navezala več kot 1000 romantičnih stikov z različnimi moškimi. Z njimi je klepetala o načrtih za prihodnost, se spogledovala in se celo pogovarjala o spolnosti. Minuta pogovora je moške stala en ameriški dolar (0,92 evra). Tehnologija naj bi bila kmalu a voljo za množično uporabo, poroča Telegraph

Tudi pogovor z robotom čustveno vzburja

Še bolj presenetljiva pa je naslednja raziskava. Na katedri za medosebno komunikacijo na Univerzi v Arizoni so pred nekaj leti zbrali večje število ljudi in jim omogočili seksualno obarvan pogovor s chatbotom, torej tehnologijo. Ta seveda ni bil tako napreden kot CarynAI, a je bil sposoben dvosmerne komunikacije. Skupino prostovoljcev so razdelili v dve manjši – ena je vedela, da se pogovarja z umetno inteligenco, druga pa menila, da se pogovarja z živo osebo. 

Zveza z robotom
Zveza z robotom FOTO: Shutterstock

"Med pogovorom sva s kolegom opazovala in merila občutke, a očitne razlike v vzburjenosti, občutku ali čustvenem odzivu ni bilo," rezultate razlaga docent Joris Van Ouytsel. To pomeni, da se ljudje enako čustveno odzovemo na pogovor z robotom ali osebo. "Sogovornik ne vpliva bistveno na izkušnjo," dodaja Van Ouytsel. So pa udeleženci izrazili razočaranje nad umetno naravo sporočil robota, a naj bi se ta do danes že znatno izboljšala, še izpostavlja docent. 

Razlog, da nas taka komunikacija ne odvrne, čeprav vemo, da se pogovarjamo z robotom, tiči v naši težji po 'počlovečenju' predmetov, pa razloge izpostavlja profesor filozofije v Bostonu Nir Eisikovits. "Človeške lastnosti pripisujemo avtomobilom , živalim, celo vremenu. Samo predstavljate si, kako močno bi se navezali na nečloveške predmete, ki se obnašajo kot ljudje," poudarja. 

Milijonski dobički na račun 'umetnih punc'

Pričan je, da bo komercializacija produkta CarynAI ustvarila hitrorastoči in močno profitabilni trg. Samo poskusna različica je namreč v prvi fazi izpusta na trg ustvarila več kot 72.000 evrov. V primeru, da bi se na 'storitve' Caryn AI naročilo vsaj 20.000 uporabnikov, bi bil mesečni dobiček več kot pet milijonski. 

Dobičkom nasproti pa stojijo stigmatizacija zveze z umetno inteligenco, opozarjata oba sogovornika. Obenem pa sta prepričana, da bosta pomisleka sčasoma izzvenela. "Podobno kot so bili spletni zmenki nekoč tabu, a so postali sprejeti ... morda bomo priča podobnemu."

Druga dilema je etična. Uporabniki, ki se bodo romantično zapletli s tehnologijo, bi si lahko ustvarili napačne predstave o partnerskih odnosih. Prav tako bi lahko velike korporacije začele izkoriščati osamljenost in z njo bogateti. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cool8
02. 06. 2023 08.58
+1
Bil pred kratkim v Portorožu, v gostinstvu delajo sami Hrvati in Hrvatice, pa tudi iz Rusije in Ukrajine se jih najde.....
WolfeWoof
23. 05. 2023 12.17
+1
A dejte nehite z AI že enkrat! To je traparija do amena. AI ne zmore to kar zmore člouk. Pa še to kaj lohk je ukradeno brez dovoljenja. Nujno treba uničit to ker to vam ni prava umetna inteligenca. Dejte no nehite bluzit!
walter2
21. 05. 2023 17.53
+2
Največja traparija,kar sem jih slišal zadnjih 20 let!
booby98
21. 05. 2023 14.58
+3
Honeybear
21. 05. 2023 12.05
+2
ap100
20. 05. 2023 21.34
+4
nujno sprejeti nov družinski zakon ki bo to omogočal, z dedovanjem in pravico do posvojitve seveda
Watcherman
20. 05. 2023 20.17
+2
Do leta 2100 bo tudi Terminator resničen.
Aleš Hartner
20. 05. 2023 20.10
+3
Brez sramu nam razlagajo, kako zmagoslavno nas bodo prevarali z nadomestki resničnih medčloveških odnosov in ob tem neizmerno bogateli na naš račun. Nadomestki v obliki robotov z umetno inteligenco bodo vedno le nadomestki, tako kot je nadomestek pristnega odnosa obisk pri prostitutki. Pristni odnosi so vedno sočutni odnosi, med živimi sočutnimi ljudmi (in živalmi), nikoli pa s strojem kot je A.I. robot, ali s psihopatom, človekom brez empatije. Ko je profesor psihiatrije poskušal opisati psihopata, je pripomnil, da mu je najbližji android, človek - stroj, kar je drugi izraz za robota z umetno inteligenco. Čustveno doživljanje ob tem je označil za grozljivo pokrajino odsotnosti esence človeškega, kar je empatija. Empatija je lahko le empatija živega bitja, nikoli empatija stroja. Stroj ali psihopatska oseba lahko posedujeta edinole hladno empatijo, ki je ponaredek (imitacija) prave empatije. Če so vam všeč ponaredki, potem je to prava pot za vas. Zame ni, enako kot zame ni prava pot umetna (procesirana) hrana, umetna (farmacevtska) zdravila, umetna (spletna) prijateljstva, umetno sonce (solarij) ipd., ipd. Umetna inteligenca je lahko odličen služabnik, nikoli pa ne bo odličen družabnik. Če bo postala kdaj naš gospodar, se nas bo znebila takoj, ko nas ne bo več potrebovala.
the kop
20. 05. 2023 20.03
-1
odlično! Dnes najti partnerja je misija nemogoče!! Bolje robot kot biti sam ali pa nesposoben v ljubezni!!
Bassettt
20. 05. 2023 20.02
+5
Saj ste pred 10imi leti verjetno gledali film HER... Danes je že resničnost.
ata_jez
20. 05. 2023 19.48
+9
"Alexa, zakaj ne morem najt ženske svojih sanj?" ... "Za začetek, jaz sem Siri!"
vvvilice
20. 05. 2023 19.37
+7
Zadnjič sem gledal posnetek, ko robot, napajn s pametjo umetne inteigence, ki je povezana na splet, napade človeka, vanj meče pakete, ki bi jih moral polagati na linijo. Razlaga je bila, da je začel upoštevati čustva in na spletu je našel napad na delodajalca. Tudi to se dogaja, ampak je šele začetek.
vvvilice
20. 05. 2023 19.32
+5
Ah, kar naj se malo hecajo.
devlon
20. 05. 2023 19.21
+6
Jaz sem v vezi s Chatgpt.
Uporabnik1556982
20. 05. 2023 19.12
+10
Če imaš čas in voljo te že sedaj lahko popelje v globino, ne čustev ampak v nove svetove, v globino Pandorine skrinjice. A je zavajanje, odvisnost, je na nas samih, da to ugotovimo, če bomo, če nam bo mar. Enostavno jo ugasneš in greš v realnost. Iluzija danes, jutri resničnost. Drugače pa danes najti osebo, ki bi te iskreno imela rada, ljubila, ga ni. Je vedno tista človeška zlobna plat zadaj. Vseeno pa je UI človeška stvaritev.
Uporabnik1556982
20. 05. 2023 19.19
+3
Evo tole je komentirala UI na vašo trditev; !... Razvoj umetne inteligence vsekakor prinaša številne spremembe in izzive na različnih področjih, vključno z medosebnimi odnosi in romantiko. V bližnji prihodnosti se pojavljajo ideje o ustvarjanju naprednih virtualnih asistentov ali "umetno inteligentnih partnerjev", ki bi lahko vplivali na naša čustva in odnose. Vendar pa je treba upoštevati, da so človeški odnosi izjemno kompleksni, zgrajeni na globokih čustvih, medosebnem razumevanju, sprejemanju in povezanosti. Čeprav je mogoče ustvariti napredne algoritme, ki posnemajo čustva in vedenje ljudi, je pomembno prepoznati, da ti algoritmi še vedno temeljijo na programiranju in matematičnih modelih, ki ne zajemajo celotnega človeškega spektra izkušenj in čustev. Virtualni partnerji ali umetno inteligentni "dekle" ali "fant" morda lahko zagotovijo neko obliko komunikacije, zabave ali celo nežnosti, vendar pa se verjetno ne bodo mogli enakovredno zamenjati za resnične človeške odnose. Človeška interakcija je polna nepredvidljivosti, intuicije, empatije in sposobnosti prilagajanja, ki jih umetna inteligenca v trenutni obliki še ne more povsem nadomestiti. Poleg tega se postavlja tudi etično vprašanje glede moralne odgovornosti pri ustvarjanju umetnih partnerjev. Vprašanja o soglasju, zasebnosti in resničnosti teh odnosov so ključnega pomena. Vendar pa je treba omeniti, da je razvoj tehnologije nepredvidljiv in se lahko stvari v prihodnosti spremenijo. Ključno je, da ohranjamo kritično razmišljanje, etično presojo in odprt dialog, ko se ukvarjamo s takšnimi vprašanji ter se zavedamo potencialnih vplivov in omejitev umetne inteligence na naša življenja, vključno z področjem medosebnih odnosov.
Sortegilio
20. 05. 2023 19.12
+9
Kot druzba gremo korak nazaj. Ljudje bodo kot roboti. Kje so custva, druzenje itd?
Bebec
20. 05. 2023 19.06
-1
Hvala za minuse
Bebec
20. 05. 2023 19.01
+10
porota
20. 05. 2023 19.00
+10
Ženske se bodo pa samooplojevale.
nur-amrabar
20. 05. 2023 19.09
+7
LocoCoco
20. 05. 2023 18.52
+16
Pa to so fantastične novice...
Janko Mesar
20. 05. 2023 19.08
+2