Znanost in tehnologija

Street View praznuje 15. rojstni dan

Ljubljana, 25. 05. 2022 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Storitev ameriškega tehnološkega velikana Google Street View letos praznuje 15 let. Danes je v njeni zbirki zbranih osem milijonov fotografij, tudi fotografij mest, znamenitosti in naravnih lepot Slovenije. Našteli so že 50 milijonov ogledov.

Prve fotografije v okviru storitve Street View je Google objavil leta 2007, posneli pa so jih na ulicah San Francisca, New Yorka, Las Vegasa, Miamija in Denverja. Od takrat so njegovi s kamerami opremljeni avtomobili posneli več kot 220 milijard fotografij in prevozili več kot 16 milijonov kilometrov. To je enako, kot če bi več kot 400-krat obkrožili Zemljo, so sporočili iz Googla.

Po zaslugi storitve Street View je mogoče obiskati številna mesta, kulturne znamenitosti in naravne lepote po svetu in doma. Poleg ulic si je mogoče ogledati tudi notranjost kulturnih znamenitosti, pogled iz vesolja in globino oceanov. Najbolj priljubljene znamenitosti po oceni uporabnikov so najvišja stavba na svetu, Burdž Kalifa, Eifflov stolp v Parizu in mavzolej Tadž Mahal v Indiji.

Googlov avtomobil
Googlov avtomobil FOTO: AP

Glede na število ogledov so najzanimivejše države Indonezija, Japonska, Mehika in Brazilija. Slovenija med stotimi državami zaseda 61. mesto, kot ugotavljajo pri Googlu, pa je za njo celo Egipt.

V Sloveniji uporabniki s pomočj o storitve Street View najpogosteje obiskujejo Ljubljanski grad, sotesko Vintgar, Predjamski grad, Blejski grad in Postojnsko jamo med naravnimi in kulturnim znamenitostmi, med muzeji pa so jim najzanimivejši Čarobni svet školjk Piran, Tehnopark Celje, Vila Vipolže, Grad Brežice in Muzej premogovništva Slovenije. Najbolj priljubljene plaže so tiste ob Blejskem jezeru, v Valdoltri, Velika Zaka, ob Bloškem jezeru in ob Reškem jezeru.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kometikjami
25. 05. 2022 12.42
+2
milijonov ali milijard???
Primula1
25. 05. 2022 12.18
+5
Če bi rusi pred guglom naredili npr. boršč maps, bi jim dovolili snemanje naših ulic in infrastrukture? Verjetno ne, glede na to, kaj delajo danes. Kje piše, da prijatelji kavboji tega ne bodo kdaj zlorabili v vojaške namene?
Klankon
25. 05. 2022 12.49
+2
Že zlorabljajo, google je dal najnovejše zemljeide Ukrajincem.