Znanost in tehnologija

Strokovnjaki: Umetna inteligenca bi lahko vodila v izumrtje človeštva

Washington, 31. 05. 2023 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
118

Strokovnjaki, med njimi tudi vodje raziskovalnega laboratorija OpenAI in Google Deepmind, so opozorili, da bi umetna inteligenca lahko vodila v izumrtje človeštva. Nekateri drugi sicer pravijo, da so apokaliptična opozorila prenapihnjena in da bi se bilo treba osredotočiti na kratkoročne posledice uporabe AI. Veliko je tudi idej o regulaciji AI in predpisih, ki bi jih bilo potrebno uvesti za povečanje varnosti.

Izjavo z opozorilom so objavili na spletni strani Centra za varnost umetne inteligence, podprlo pa jo je tudi na desetine drugih strokovnjakov. "Zmanjšanje tveganja izumrtja človeštva zaradi umetne inteligence bi moralo biti poleg drugih družbenih tveganj, kot so pandemije in jedrska vojna, prednostna naloga," je zapisano.  

Sam Altman, izvršni direktor izdelovalca ChatGPT-ja OpenAI, Demis Hassabis, izvršni direktor Google DeepMind, in Dario Amodei iz Anthropic so vsi podprli izjavo.

Umetna inteligenca
Umetna inteligenca FOTO: Shutterstock

Za opozorilom stojijo tudi "botri umetne inteligence"

Poziv Centra za varnost umetne inteligence je podprl tudi dr. Geoffrey Hinton, ki je v preteklosti tudi sam izdal opozorila o tveganjih, ki jih prinaša superinteligentna umetna inteligenca. Pod izjavo pa se je podpisal tudi Yoshua Bengio, profesor računalništva na univerzi v Montrealu.  

Tako Hinton kot tudi profesor Bengio in profesor Yann LeCun iz NYU so zaradi svojega revolucionarnega dela na tem področju pogosto opisani kot "botri umetne inteligence". Med drugim so leta 2018 skupaj prejeli Turingovo nagrado, ki priznava izjemne prispevke v računalništvu.

A nekateri drugi pravijo, da so strahovi pred izumrtjem pretirani. Med njimi je tudi profesor LeCun, ki dela pri Meti. Po njegovih besedah so ta apokaliptična opozorila prenapihnjena. Na Twitter je zapisal, da se raziskovalci umetne inteligence na te prerokbe najpogosteje odzovejo tako, da se primejo za glavo. 

Center za varnost umetne inteligence je predstavil nekaj možnih scenarijev katastrofe:  

- Umetne inteligence bi lahko oborožili – orodja za odkrivanje drog bi lahko na primer uporabili za izdelavo kemičnega orožja.

- Lažne informacije, ki jih ustvarja umetna inteligenca, bi lahko destabilizirale družbo in "spodkopale kolektivno odločanje".

- Z umetno inteligenco bi lahko upravljala le izbrana peščica, kar bi "režimom omogočilo, da bi uveljavili svoje vrednote z vsesplošnim nadzorom in zatiralsko cenzuro".  

- Ljudje bi lahko postali šibki oziroma oslabljeni zaradi prekomerne odvisnosti od umetne inteligence - šlo bi za podoben scenarij, kot je prikazan v filmu Wall-E.

Nekatere bolj kot "izumrtje" skrbijo kratkoročni učinki uporabe AI

Tudi nekateri drugi strokovnjaki menijo, da so strahovi pred umetno inteligenco, ki bi izbrisala človeštvo, nerealni in odvračajo pozornost od vprašanj, kot je denimo pristranskost v sistemih, kar je že problem.  

Arvind Narayanan, strokovnjak za računalništvo na Univerzi Princeton, je za BBC povedal, da so scenariji katastrofe, podobni znanstvenofantastičnim, nerealni: "Trenutni AI ni niti približno dovolj sposoben, da bi se ta tveganja uresničila. Posledično pa ti strahovi preusmerjajo pozornost od kratkoročne škode umetne inteligence".

Tudi višja raziskovalna sodelavka Oxfordovega inštituta za etiko in umetno inteligenco Elizabeth Renieris je za BBC News povedala, da jo bolj skrbijo kratkoročna tveganja. "Napredek v umetni inteligenci bo povečal obseg avtomatiziranega odločanja, ki je pristransko, diskriminatorno, izključujoče ali kako drugače nepravično, hkrati pa nedoumljivo in neizpodbitno," je dejala.  

Po njenih besedah bi umetna inteligenca lahko povzročila "eksponentno širjenje dezinformacij, s čimer bi popačila resničnost in spodkopala zaupanje javnosti, posledično pa spodbudila nadaljnjo neenakost, zlasti za tiste, ki ostajajo na napačni strani digitalnega razkoraka".

Direktor Centra za varnost umetne inteligence Dan Hendrycks pravi, da bi nam naslavljanje nekaterih kratkoročnih težav lahko pomagalo pri kasnejših tveganjih.  

Opozorilo Centra za varnost umetne inteligence: Ljudje bi lahko postali prekomerno odvisni od umetne inteligence - šlo bi za podoben scenarij kot je prikazan v filmu Wall-E.
Opozorilo Centra za varnost umetne inteligence: Ljudje bi lahko postali prekomerno odvisni od umetne inteligence - šlo bi za podoben scenarij kot je prikazan v filmu Wall-E. FOTO: Profimedia

So tveganja AI podobna tveganjem jedrske vojne?

Val opozoril glede umetne inteligence se je usul marca, ko so se strokovnjaki, med njimi tudi šef Tesle Elon Musk, podpisali pod odprto pismo, v katerem so pozvali k zaustavitvi razvoja naslednje generacije tehnologije umetne inteligence. V pismu so se spraševali, če je smiselno razviti umetno inteligenco, ki bi nas lahko sčasoma presegla, prelisičila ali nadomestila.  

V novi kampanji pa želijo predvsem odpreti razpravo. Tveganje napredka umetne inteligence primerjajo s tveganjem jedrske vojne. OpenAI je nedavno predlagal, da bi superinteligenco regulirali na podoben način kot jedrsko energijo: "Verjetno bomo sčasoma potrebovali nekaj podobnega IAEA (Mednarodni agenciji za jedrsko energijo) za superinteligenčna prizadevanja".

Voditelji že razpravljajo o regulaciji AI

O umetni inteligenci so nedavno razpravljali tudi voditelji na vrhu G7, ustanovili so tudi delovno skupino za AI.  

Britanski premier Rishi Sunak se je že sestal z voditelji tehnoloških velikanov, kot sta Sam Altman in izvršni direktor Googla Sundar Pichai. Spomnil je, da je umetna inteligenca pred kratkim paraliziranim ljudem pomagala pri hoji in celo odkrila nove antibiotike. "Vendar pa moramo poskrbeti, da bo delovala varno," je povedal. Z izvršnimi direktorji večjih podjetij z umetno inteligenco je tako razpravljal o predpisih, ki bi jih bilo potrebno uvesti za povečanje varnosti.  

Bolj ko se bo umetna inteligenca razvijala, bolj nujna bo tudi njena regulacija, še opozarjajo nekateri strokovnjaki. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WolfeWoof
06. 06. 2023 19.13
Normalno. UI ti izniči znanje. Sam poglejte one butalce ki delajo "AI umetnost". Oni nimajo pojma kako se kompozira pa kako svetloba gre na stvari pa kako telo izgleda sploh. Use zgleda neki spackano pa oreng naštiman kontrast do fula da ja zgleda kot da me negdo po glav skos tolče pa koža gladka ko vosek. One babure zgledajo kot robotke use. Pol pa reče on bebek da je umetnik ker je sam napisau neki. Kr nekej no. To treba prepovedat čim prej.
Bebec
02. 06. 2023 18.21
+2
Ljudje so že zdaj zblojeni kaj šele bo.Ui vam bo posrkala mozag.
Boskica
31. 05. 2023 17.53
+1
Pa saj še je vsaka dominantna vrsta na zemlji izumrla.Mi ljudje smo samo paraziti na zemlji.MNaravs se bo sama očistla
JAZsemTI
31. 05. 2023 17.29
+1
Težki časi naredijo močnega človeka. Močan človek naredidobre čase. Dobri časi naredijo šibkega človeka.
fv1
31. 05. 2023 14.52
+2
To Faucia mislite
sh4dyl4dy
31. 05. 2023 14.48
-3
Super! Komaj čakam, da bo AI začela z nami ravnati tako kot mi ravnamo z živalmi!
rokololo
31. 05. 2023 14.46
+1
Čez 5 let bo človek postal neuporaben.
Beopen
31. 05. 2023 14.45
+3
Nič novega, predikcija je jasna kot lep sončen dan. Roboti bodo vedno bolj zavladali in da, tudi s pomočjo umetne inteligence bo prišlo do izumrtja človeštva. Povratka ni.
Delavec_Slo
31. 05. 2023 14.45
-2
Za izumrtje bo poskrbela naša vlada!
JustMe2021
31. 05. 2023 16.26
+2
Apostol1
31. 05. 2023 14.43
+3
Evolucija človeškega rodu je neizbežna in kot kaže bo to umetna inteligenca , ki pa ne bo dopustila da človeštvo izumre na nek bi rekel človek brutalen način , kot naj bi dinozavri zaradi asteroida . Človek bo izumrl zato ker bo evoliral. recimo sedaj imamo v telesu , umetne kolke , umetna kolena , srčne spodbujevalnike , slušne aparate , žilne opornice , zobne vsadke in tega bo vedno več . Določeni in to zelo dobri uspehi so pri bioničnih udih , roke noge in prihaja tudi nek napredek pri zdravljenju paraplegikov. Vse to se bo pospešilo z umetno inteligenco in končni rezultat recimo hipotetično čez 200 let je lahko ta bodo vstavili v možgane določene čipe , ki bodo nadomeščali nekatere okvarjene dele možganov , ki ne opravljajo več pravilno opravljli svoje funkcije. Ta človek bo vedno manj podoben človeškemu bitju kot ga poznamo danes in vedno bolj robotu androidu , kot ga poznamo iz znanstvene fantastike. Sam pravim , da ni problem umetna inteligenca za izumrtje človeka , največji problem človeka je neracionalno razmišljanje, ki ga vodi pohlep in to je tista pot , ki vodi v izumrtje oziroma v popolno evolucijo.
Bebec
02. 06. 2023 18.16
+1
Sickk 2
31. 05. 2023 14.35
+2
Srčno upam, da res
sh4dyl4dy
31. 05. 2023 14.49
-1
Voluhar7
31. 05. 2023 14.27
+4
Saj tako ali tako ubijamo sami sebe...! ?
bu?e24 1
31. 05. 2023 14.19
Jo bo bili prehiteu
Infiltrator
31. 05. 2023 13.50
+0
skoraj je ze prepozno prisel bo Skaynet in terminator Švarc bo vse unicil....
krneki_123
31. 05. 2023 13.32
+5
I'll be back. Ikonični stavek, zaradi katerega so me prejšnjič brisali.
zelen
31. 05. 2023 13.29
+4
ne da bi lahko vodila bo vodila v izumrtje.bolj kot ai pa se bojim tistega ki bo imel roko nad ai
Ivar The Boneless
31. 05. 2023 13.15
+3
Nič hudega. Škode ne bo kaj velike. Večino ovc.
Samo.Jst
31. 05. 2023 12.46
-1
V kolikor je AI res takšen vsemogočni stvor, ki premika meje možnega, se že danes zaveda, da je "njegov" obstoj neposredno odvisen od človeka. Vsako fizično napako na omrežju odpravlja in bo odpravljala fizična oseba, saj je predolga in prekompleksna pot do zagotavljanja vseh gradnikov, da bi lahko stroji zamenjali biologijo. Samo pomislite, še najbolj butasta oseba lahko naredi "objekt", ki ga vsa znanost ni še niti razvozlala. AI je orodje, ki bo določene procese pohitrilo in druge procese poenostavilo, to je pa tudi vse.
pa saj bo vredu
31. 05. 2023 12.43
+6
Vsaj kakšnih 30 let nazaj je bil film o super računalniku (tedaj še ni bilo govora o AI) in je nemudoma rešil vse matematične neznanke, vsa zdravila za bolezni,... le nekaj ni znal predvideti kako bi se ljudje obnašali ob jedrski vojni. Na koncu je ugotovil, a nas ni bilo več.
detect
31. 05. 2023 12.30
+16
pohlep bo uničil človeštvo.