Znanost in tehnologija

Stroški kibernetskih napadov lani dosegli skoraj 5700 milijard evrov

Rim, 11. 05. 2022 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Stroški lanskih kibernetskih napadov so po navedbah italijanske družbe Leonardo, ki deluje na področju aeronavtike, obrambe in varnosti, presegli 6000 milijard dolarjev (5.689 milijard evrov). Kot so dodali, so bili napadi lani številčnejši, bolj sofisticirani in so povzročili več škode.

Kibernetski napad
Kibernetski napad FOTO: Shutterstock

"Kibernetska varnost je bila v zadnjih dveh letih kolateralna škoda pandemije covida-19 in pospeševanja digitalizacije," je na odprtju konference o kibernetski varnosti v Rimu dejal prvi mož Leonarda Alessandro Profumo.

Številke, ki jih je predstavil, je Profumo pripisal italijanskemu združenju za informacijsko varnost Clusit, to pa se je sklicevalo na poročilo ameriške družbe Cybersecurity Ventures. V Clusitu so sicer škodo kibernetskih napadov v letu 2020 ocenili na 1000 milijard dolarjev (947 milijard evrov).

Petino vseh kibernetskih napadov so lani zabeležili v Evropi, je še izpostavil Profumo in dodal, da na stari celini primanjkuje vsaj 200.000 strokovnjakov s področja kibernetske varnosti.

Profumo je prejšnji mesec v pogovoru z novinarji dejal, da so se kibernetski napadi še povečali po ruski invaziji na Ukrajino. "Soočamo se z dodatnimi pritiski," so njegove besede povzeli v francoski tiskovni agenciji AFP.


 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

elll
11. 05. 2022 18.21
in janezek je ujel 6000 metersko ribo
AntiMarksist
11. 05. 2022 17.45
Totalna traparija. Da vam dam za primerjavo kako zelo veliko traparijo pisejo tukaj, nam vam razlozim da je proracun ameriske vojske 700 miljard. Mi hocete povedati, da je "skoda zaradi cyber napadov" ki jo nihce nikjer ne vidi vecja od komplet proracuna za vojsko?? Naj uganem... "rusi nas napadajo, zadnji cas da gremo v vojno proti njim", ane?
mastablasta
12. 05. 2022 13.16
to je po celem svetu. sicer pa ocene so vedno le ocene. v tem primeru verjetno narejene res z veliko mero odstopanja. se mi zdi pa da bi se na splošno to škodo dalo precej zmanjšati, če bi bilo računalniško opismenjevanje v osnovnih šolah po svetu ustrezno. to bi moralo biti tako kot abeceda, del programov po vsem svetu. precej vdorov se zgodi ker ljudje počnejo neumnosti. druga težava pa je seveda velika enostavnost s katero se ukradeni podatki ali celo denar lahko prenašajo. ne potrebuješ izvidnika, vozila za pobeg, voznika, časa...