Znanost in tehnologija

Nov laboratorij za 3D tisk kovin velika pridobitev za študente

Ljubljana, 03. 10. 2018 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na ljubljanski Fakulteti za strojništvo imajo novo pridobitev, vredno kar pol milijona evrov. Odprli so namreč laboratorij za 3D tisk kovin, kar bo omogočilo neposredno vključevanje študentov in profesorjev v delo laboratorija na konkretnih projektih industrije.

Da gresta znanost in gospodarstvo odlično skupaj, je dokaz odprtje skupnega laboratorija za 3D tisk kovin na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani. V projektu sodelujejo družba SiEVA, SRIP ACS+, Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani in različni partnerji (Cimos, Domel, Hidria, Iskra Mehanizmi, Kolektor Group, Mariborska livarna Maribor, TECOS, TPV, Inštitut za kovinske materiale in tehnologije, Zavod za gradbeništvo Slovenije ter Zavod 404).

Na njem bodo lahko tiskali prototipe ali dele orodij in razvijali tehnološko zahtevne kose za maloserijsko proizvodnjo iz štirih materialov - to je nerjavnega in orodnega jekla, aluminija in nikljeve zlitine.
Na njem bodo lahko tiskali prototipe ali dele orodij in razvijali tehnološko zahtevne kose za maloserijsko proizvodnjo iz štirih materialov - to je nerjavnega in orodnega jekla, aluminija in nikljeve zlitine. FOTO: Fakulteta za strojništvo

Skupaj so zbrali sredstva za nakup vrhunske opreme za 3D tisk kovin, prostor za laboratorij pa so našli na strojni fakulteti, kar bo še okrepilo partnerstvo in omogočilo neposredno vključevanje študentov in profesorjev v delo laboratorija na konkretnih projektih industrije.

Od ideje do njene uresničitve je minilo približno eno leto. Pol milijona evrov vreden 3D tiskalnik kovin, model zadnje generacije tiskalnikov nemškega proizvajalca EOS, je sedaj pripravljen za uporabo. Na njem bodo lahko tiskali prototipe ali dele orodij in razvijali tehnološko zahtevne kose za maloserijsko proizvodnjo iz štirih materialov - to je nerjavnega in orodnega jekla, aluminija in nikljeve zlitine v velikosti 250 x 250 x 300 mm. S tem tudi slovenska podjetja sledijo trendu, saj je prav 3D tehnologija v letu 2018 označena za eno najbolj prebojnih tehnologij na svetu, so sporočili s fakultete.

Je pa omenjeni poslovni model edinstven z več vidikov, saj se je prvič zgodilo, da so se združila različna podjetja in raziskovalne ustanove, ki so skupaj investirale v nakup opreme. Tudi delo na projektih bo potekalo skupaj, saj je vsak partner imenoval predstavnika, ki bo sodeloval v skupini s profesorji in študenti, da bodo tako skupaj iskali ustrezne rešitve za probleme, ki jih bo izpostavila industrija. "Partnerji si med seboj nismo konkurenca, zato verjamemo, da bo sodelovanje in prenos inženirskega znanja še toliko boljši. Prav tako smo snovalci projekta že navezali stike z drugimi tovrstnimi laboratoriji v Avstriji in Nemčiji, sodelujemo tudi z Univerzo Udine, kar pomeni, da imamo pred seboj že dovolj izzivov, s katerimi se bomo lahko takoj spopadli," so še zapisali v sporočilu za javnost.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ne rabimo predsednika
11. 10. 2018 20.00
-5
bolj se izplača biti na kavču in piti pivo kot delati v strojništvu
speedfightpg@hotmail.com
03. 10. 2018 16.28
-30
igy02
03. 10. 2018 16.30
+27
Tebi bi verjetno morali natisniti kavč. In vrček piva.