Znanost in tehnologija

Študija: Velika kužnost covida-19 tudi pri blažjih simptomih

Berlin, 01. 04. 2020 17.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novi koronavirus zlahka širijo tudi bolniki z blažjimi simptomi, saj se virus aktivno razmnožuje tudi v zgornjih dihalih, so na podlagi analize devetih bolnikov ugotovili nemški raziskovalci. Do ugotovitev, ki bi zlasti lahko pomagale zdravnikom pri odločanju, koga in kdaj napotiti v domačo karanteno, pa so prišli tudi pri vprašanju kužnosti.

Ekipa raziskovalcev, zbranih okrog virologa Christiana Drostena iz berlinske klinike Charite ter infektologa Clemensa Wendtnerja iz münchenske klinike Schwabing, je preučevala prve obolele s covidom-19 v Nemčiji, ki so se konec januarja pojavili v bližini Münchna. Ugotovitve so objavili v strokovni reviji Nature.

Obravnavni bolniki so bili mlajši ali srednjih let, kazali pa so dokaj mile simptome, podobne gripi, kot sta kašelj in vročina, ter tudi motnje pri zaznavi vonja in okusa. Pri njih so v času okužbe dnevno analizirali brise iz nosu in žrela ter vzorce izmečka pri kašlju. Preučevali so tudi njihovo blato, kri in urin.

Neodvisno od študije znanstveniki tudi domnevajo, da so lahko ljudje morebiti kužni že dva dneva pred pojavom simptomov.
Neodvisno od študije znanstveniki tudi domnevajo, da so lahko ljudje morebiti kužni že dva dneva pred pojavom simptomov. FOTO: POP TV

V prvem tednu od pojava simptomov je bilo izločanje virusa v žrelu in v izmečku pri kašlju zelo visoko. V večini primerov je v žrelu ta količina v roku prvega tedna bistveno upadla, v izmečku iz pljuč pa je do tega prišlo nekoliko pozneje. Po osmem dnevu od začetka simptomov raziskovalci niso več mogli izolirati kužnih delov virusa, četudi so v žrelu in pljučih še našli njegov genski material.

Vsi bolniki so dva tedna po pojavu simptomov proizvajali protitelesa, so še ugotovili.
Vsi bolniki so dva tedna po pojavu simptomov proizvajali protitelesa, so še ugotovili. FOTO: AP

Kri in urin virusa nista vsebovala

Ti podatki bi lahko pomagali zdravnikom pri odločitvah, kdaj v primeru pomanjkanja bolniških postelj nekoga odpustiti v domačo karanteno. Avtorji ta korak predlagajo, ko je mogoče po desetem dnevu bolezni v mililitru izmečka kašlja dokazati manj kot 100.000 kopij dednega materiala virusa. Ko se je namreč to zgodilo pri devetih obravnavanih bolnikih, ni bilo več mogoče dokazati prisotnosti kužnega virusa.

Neodvisno od študije znanstveniki tudi domnevajo, da so lahko ljudje morebiti kužni že dva dneva pred pojavom simptomov.

Študija je sicer še pokazala, da bi se lahko virus SARS-CoV-2 razmnoževal tudi v prebavnem traktu, a v blatu bolnikov, od katerih je eden imel diarejo, raziskovalci niso našli kužnih virusov. Kri in urin virusa nista vsebovala.

Vsi bolniki so dva tedna po pojavu simptomov proizvajali protitelesa, so še ugotovili.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Antropozofija
01. 04. 2020 20.09
+17
Pri nas je NIJZ merodajen.. Doller ne kažeš okužbe nisi prenašalec, saj pri nas je vse drugače
štajerc65
01. 04. 2020 19.44
+18
No potem pa tudi ukrepi ne pomagajo kaj dosti.
MariaAna
01. 04. 2020 21.35
+6
Menda vsaj nekoliko pomagajo...ni pa 100%...nikoli ne veš...
Uporabnik1152447
01. 04. 2020 19.07
+10
To je sicer znano že več kot en mesec, ker so podobne stvari testirali tudi na vzhodu.
Mr Mojo Risin
01. 04. 2020 19.35
+10
.....na bistveno večjem vzorcu. Sicer pa sta naslov in vsebina članka vsebinsko skregana. Gripi podobni simptomi ne veljajo za blage ampak za zmerne - ko te ujame gripa ravno ne hodiš naokrog. In spet študija potrjuje, da mora človek praktično kašljat vate, da se okužiš. Informacija je relevantna predvsem za tiste, ki so v samo izolaciji. Nekako nam skušajo dopovedat, da se vsak, ki gre mimo obolelega tudi okuži.
murin
01. 04. 2020 18.35
+4