Znanost in tehnologija

Študija: Virus HIV je mogoče odpraviti v laboratoriju

Amsterdam, 20. 03. 2024 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Raziskovalcem je v laboratoriju na Nizozemskem uspelo iz celic odstraniti virus HIV, s čimer se krepi upanje, da bodo lahko ljudje s HIV ozdraveli. Znanstvenikom je to uspelo z orodjem za modifikacijo genoma, t. i. sistemom Crispr-Cas, za katerega so leta 2020 podelili Nobelovo nagrado.

Rdeča pentlja
Rdeča pentlja FOTO: Shutterstock

Sistem Crispr-Cas predstavlja revolucionarno orodje, ki omogoča tarčno spremembo genoma, med drugim se lahko izbriše neželene dele ali doda celicam nov genetski material. Tako je tudi ekipi okoli Elene Herrera-Carrillo z Univerzitetne klinike v Amsterdamu uspelo s tem orodjem odstraniti vse dele virusa HIV iz okuženih celic.

Avtorji študije so sporočili, da je njihov cilj razviti trden in varen režim uporabe Crispr-Cas, s katerim bi onesposobili različne seve virusa HIV v različnih celičnih okoljih. Zaenkrat jim je že uspelo razviti uspešen napad na virus v različnih celicah in drugod, kjer bi se lahko skrival.

"Te ugotovitve predstavljajo ključen napredek pri oblikovanju strategije zdravljenja," so dodali.

HIV lahko napade različne tipe celic in tkiva, tako da raziskovalci raziskujejo načine, kako bi lahko napadli virus, ne glede na to, kje se pojavi. V novi študiji, ki so jo predstavili na evropskem kongresu klinične mikrobiologije in nalezljivih bolezni, so se osredotočili na dele virusa, ki ostanejo isti pri vseh sevih HIV.

Trdijo, da je cilj tega pristopa zagotoviti širok spekter terapije, s katero se bo mogoče učinkovito boriti proti več različicam virusa HIV. V prihodnje si raziskovalci med drugim želijo razviti strategijo, s katero bo poseg čim varnejši za rabo, ter doseči pravo ravnovesje med učinkovitostjo in varnostjo.

"Šele potem lahko razmišljamo o kliničnih preizkusih na ljudeh, da bi onemogočili rezervoar HIV. Čeprav so te predhodne ugotovitve zelo spodbudne, je prezgodaj trditi, da je na obzorju funkcionalno zdravilo proti virusu HIV," dodajajo raziskovalci.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HumanNOTsheep
20. 03. 2024 12.21
"Virus HIV je mogoče odpraviti v laboratoriju!" ja kje pa drugje pa ne valda u štali ...
Frzenk
20. 03. 2024 11.54
+2
Sej tam je bil tut nrjen...
Diavolo 666
20. 03. 2024 10.55
+5
Verjamem da bi se lahko pozdravila marsikatera neozdravljiva bolezen , a kaj ko potem farmacije ne bi imela dobička . Verjamem, da obstajajo takšna zdravila
Geres
20. 03. 2024 10.49
+5
V laboratoriju lahko odpraviš ali kreiraš skoraj vse... Drugo je potem v živo na človeku.
Watcherman
20. 03. 2024 11.05
+6
Pa ne v prvem ali tretjem preizkusu,ker so potrebne raziskave.
Geres
20. 03. 2024 11.08
+7
Itak. Ne vem, kak je %, ampak ogromen delež potem na raziskavah pade in ne pride do nadaljnega razvoja. Eno je laboratorij ali miš, drugo pa človek in njegov kompleksen organizem in imunski sistem.
First Last
20. 03. 2024 11.13
+2
Ne. Še nedolgo nazaj je bilo to tudi v laboratoriju znanstvena fantastika. Crispr je res vreden nobelove, ker s tem že zdravijo nekatere otroške genske bolezni, pa ni bilo potrebnih desetletja študij o varnosti, to je glavno načelo, da je varno, čeprav nekateri mislijo nasprotno. Ta novica je vredna občudovanja, gor ali dol. Glej velik napredek enkrat bo, ljudje težko vrjamete da je to lahko danes ali jutri, v vaših glavah bo to vedno cez naslednjih 10 let