Znanost in tehnologija

Tekmovanje v recitiranju števila pi in peki pit. Vse v čast dneva matematike

Ljubljana, 14. 03. 2023 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ni.Š.
Komentarji
5

Dan števila po, ki ga vsako leto praznujemo 14. marca, so na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani s pestrim programom. V počastitev dne, ki je hkrati tudi mednarodni dan matematike, pripravljajo celodnevni program, ki se bo sklenil z razglasitvijo zmagovalca letošnjega tekmovanja v recitiranju števila pi. In kdo je letošnji zmagovalec? 16-letni dijak Nejc Korošec, ki je z glave stresel kar 1125.

Dan števila pi po vsem svetu pospremijo s številnimi dogodki, večinoma tekmovanji v pomnjenju decimalk števila pi. Tudi Fakulteta za matematiko in fiziko (FMF) Univerze v Ljubljani je ta dan obeležila s celodnevnim programom, ki je trajal od 10.00 do 15.14, ko so razglasili zmagovalca letošnjega tekmovanja v recitiranju števila pi.

To pa je postal 16-letni dijak Nejc Korošec, ki je z glave stresel kar 1125. Daleč najboljši uspeh na tekmovanju pa je sicer še precej oddaljen od trenutnega državnega rekorda. Ta pripada Tiborju Hvali, ki je pred dvema letoma na tekmovanju naštel kar 10.123 decimalk.

Drugouvrščena je bila devetošolka Neža Iva Gajšek z 255 decimalkami, ki je pojasnila, da se je pomnenja lotila tako, da si je številke najprej razvrstila v skupine po tri, potem pa še v skupine po devet, da so bile v obliki telefonskih številk. Zaupala nam je, da je z rezultatom dokaj zadovoljna, glede na to, da je za učenje decimalk porabila dva tedna. Najmlajša udeleženka letošnjega tekmovanja je bila medtem stara le pet let, zrecitirala pa je okoli 200 decimalk.

Poleg že tradicionalnega tekmovanja, ki ga vsako leto organizirata Študentska organizacija FMF in Študentski svet FMF, bo potekalo tudi tekmovanje v peki pit.
Poleg že tradicionalnega tekmovanja, ki ga vsako leto organizirata Študentska organizacija FMF in Študentski svet FMF, bo potekalo tudi tekmovanje v peki pit. FOTO: 24UR

Poleg že tradicionalnega tekmovanja, ki ga vsako leto organizirata Študentska organizacija FMF in Študentski svet FMF, pa je potekalo še tekmovanje v peki pit, obiskovalci pa so se pred tekmovanjem lahko udeležili kratkega znanstvenega predavanja o vesolju ter prikaza različnih fizikalnih poskusov.

Kot je povedala matematičarka Marjeta Knez z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko, je število pi "zagotovo ena najbolj znanih matematičnih konstant". Pravijo mu tudi Arhimedova konstanta, Ludolfovo število ali krožna konstanta, pojavlja pa se tako na področjih matematike, fizike kot tudi drugje. "Z njim se spoznamo že v osnovni šoli, ko govorimo o krogu. Število pi je namreč enako razmerju med obsegom kroga in njegovim premerom," je pojasnila.

Predstavlja tudi iracionalno število, kar pomeni, da se ga ne da zapisati kot ulomek dveh celih števil. Ima neskončno decimalk, ki se nikoli ne začnejo ponavljati, zato je deklamiranje ali recitiranje tega števila zelo velik izziv.

Matematika, ki navdušuje 

Na dan znamenitega matematičnega števila od leta 2020 na pobudo Unesca praznujemo tudi mednarodni dan matematike, ki letos poteka pod geslom Matematika za vsakogar.

Po mnenju fizika in predavatelj na FMF Simona Čoparja, ki se je leta 2007 kot prvi tekmovalec preizkusil v recitiranju števila pi, je mednarodni dan matematike praznik, ko matematiki, fiziki in tudi vsi ostali lahko še bolj odprto izražajo navdušenje do matematičnih hobijev. Je tudi dan, ki osvešča o matematiki kot izredno uporabni vedi.

Praznovanju mednarodnega dne matematike se tudi letos pridružuje Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA) z izvedbo likovnega natečaja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pekoči paradižnik
14. 03. 2023 17.08
+3
Čreda kletnih trolov se je izognila temu članku,... zakaj le?
Blue Dream
14. 03. 2023 10.16
-1
Višnjeva pita mi je zasedla ful
štrekeljc
14. 03. 2023 10.08
+1
Tako, kot popolnoma vsa tekmovanja. Služijo le lastni promociji.
štrekeljc
14. 03. 2023 10.10
-1
Anion6anion
14. 03. 2023 09.29
+2
Nesmiselno tekmovanje.