Znanost in tehnologija

Telekom vzpostavil največje omrežje 5G, nadgradil 150 baznih postaj

Ljubljana, 23. 07. 2020 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
524

Telekom Slovenije je danes sporočil, da je vzpostavil nacionalno omrežje pete generacije. Že v kratkem naj bi bilo mogoče dosegati večje hitrosti, za največje pa še čaka dodatne spektralne pasove. Do zdaj je s spremembami in nadgradnjo zajel že četrtino Slovenije, pri nadgradnji pa ni sodelovalo kitajsko podjetje Huawei.

Pri vzpostavitvi omrežja je sodelovalo podjetje Ericcsson.
Pri vzpostavitvi omrežja je sodelovalo podjetje Ericcsson. FOTO: Shutterstock

Ta četrtina pomeni, da so nadgradili 150 baznih postaj, s tem pa 25-odstotno pokritost. "Do konca leta pričakujemo, da bo pokritost več kot 33-odstotna," pravijo na Telekomu. V mobilnem omrežju 5G bodo uporabniki že v prvi fazi dosegali večje hitrosti kot v obstoječem omrežju LTE/4G, po podelitvi dodatnih frekvenčnih pasov in razvoju omrežja pa bodo možne hitrosti tudi do 10 Gbit/s, znatno krajši bodo odzivni časi, uporabnikom bodo na voljo nove storitve na vse bolj napredni terminalski opremi. Bistveno večje bodo tudi hitrosti prenosa od uporabnika proti omrežju, kar je vse bolj pomembno predvsem zaradi razvoja videostoritev, še pravijo na Telekomu. 

Pojasnjujejo, da se je od leta 2013 količina podatkov povečala za kar 25-krat, zato je bila ta nadgradnja logična in do neke mere tudi nujna. Na uvedbo te relativno nove tehnologije so se pripravljali dalj časa, kakor pravijo, pa za zdaj uporabljajo obstoječ frekvenčni spekter 2600 MHz, ki ga uporabljajo tudi za omrežje četrte mobilne generacije. "S tem smo Slovenijo popeljali na zemljevid naprednih držav, ki že imajo 5G. Zaradi kompleksnosti novih tehnologij je tudi izjemnega pomena znanje naših tehničnih ekip, na katere smo izredno ponosni," pove član uprave Telekoma Slovenije Matjaž Beričič. 

Omrežje 5G Telekoma Slovenije za zdaj deluje na enakih frekvenčnih pasovih, kot se uporabljajo za obstoječa mobilna omrežja. Pri tem zaradi vse bolj naprednih tehnologij delujejo na minimalnih oddajnih močeh. Ob tem je slovenska zakonodaja na področju vplivov na okolje med najstrožjimi na svetu. Meritve morebitnih vplivov na okolje izvajajo neodvisne strokovne institucije, ki jih je pooblastila Agencija RS za okolje. Meritve nadgrajenih baznih postaj kažejo, da delujejo varno in daleč pod mejnimi vrednostmi, še pravijo na Telekomu. 

Huawei ni sodeloval

Kot so nam odgovorili na dodatno vprašanje, pri vzpostavitvi omrežja 5G ni sodelovalo kitajsko podjetje Huawei, ki se zadnje mesece bori z vse večjimi pritiski zahodnih držav in ZDA. Pri vzpostavitvi je namreč sodelovalo podjetje Ericcsson. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (524)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
26. 07. 2020 20.36
-3
5G moramo uničit, če ne nas bo on uničil
Smrkec
29. 07. 2020 10.22
-1
Hitro alu folijo okol glave... Eni ste smešni.. Ko bi le malo pomislili kolk stvari doma mate ki sevajo.. Pa vas to ne skrbi kej preveč..
potato36
24. 07. 2020 09.32
+26
lep primer kako se vse lahko dela za hrbtom ljudi, ko se izkoristi neka "kriza" za lastne interese...
461864
24. 07. 2020 09.27
-4
Tale 5G gre na uro ziher stoštereset.
Vridraivardo
24. 07. 2020 08.10
+8
Slovencljcki,bogi hlapci
Janez0606b
23. 07. 2020 21.49
+10
PRVI SODNI PRIMER V ZVEZI S 5G V ZDRUŽENEM KRALJESTVU 21.5. 2019 Sodnik Nolan QC (Gateshead, UK) je zavrnil pobudo mestnega sveta Gateshead-a, da utiša anti-5G aktivista Marka Anthony Steel-a. Sodnik je odločil, da ima javnost pravico vedeti, ali naslednja generacija brezžične komunikacije (5G) na osnovi mikrovalovne energije povzroča raka in druga zdravstvena tveganja. Ta sodba je udarec za mestni svet Gateshead-a, ki je upal, da bo s sodno odločbo lahko smešil status "domnevnega strokovnjaka" Mark Steela, čeprav se on pri svojih trdtivah sklicuje na prestižno Harvard Univerzo. The Hebrew University of Jerusalem pa je pred kratkim ugotovila, da človeška koža deluje kot neke vrste receptor za sevanje 5G in ga kakor antena vleče v notranjost telesa. Mestni svet Gateshead-a je medtem delil obvestila za javnost, v katerih so zapisali, da Mark Steele širi psevdoznanost ter da ni zanesljivih znanstvenih dokazov, da ulične svetilke povzročajo raka in druge bolezni. Toda sodnik Nolan QC je ugotovil, da je mestni svet zlorabil svoja pooblastila in skušal utišati Steela s policijo (prepovedali so mu tudi objave na Face Book-u). Povedal je, da je Mark Steele vložil veliko dela v raziskovanje o omrežju 5G ter odločil, da se tudi njegov glas mora slišati v javnosti. Pri tej razsodbi je pomebno to, da bo Gateshead primer služil kot precedens - sodna odločitev kot zgled za poznaješa sodna ravnanja v primerih, ko bodo ljudje nasprotovali odločitvam mestnih svetov v povezavi z 5G in delovali v javnem interesu. Znano je namreč, da aktivisti v Surrey-u, Westminstru in Lutonu že načrtujejo sodne postopke proti odločitvam o nameščanju teh domnevno toksičnih mikrovalovnih 5G anten na LED ulične svetilke. Dr Klaus L E Kaiser je podprl Mark Stella z izjavo, da bosta sodelovala za splošno dobro ter da meni, da se ljudje ne zavedajo tveganj višje energije omrežja 5G v primerjavi s 4G. To je kakor enačenje neškodljive vidne svetlobe z ultravijoličnim sevanjem, ki poškoduje kožo. Dr. Klaus L E Kaiser je v zvezi s tem napisal članek, katerega povzetek je v nadaljevanju. . 5G Wireless Broadband And How (Not) To Boil Eggs : Mikrovalovne pečice kuhajo tako, da gredo v središče hrane ter povzročijo tudi določene kemične reakcije. Zato če damo jajce v mikrovalovno pečico, jajce eksplodira. Spodnji graf prikazuje energijo različnih valovnih dolžin dela elektromagnetnega spektra
zdrej
24. 07. 2020 08.49
+6
Superca. Torej ugotavljajo, da že obstoječe tehnologije škodijo. Namreč lepo piše, deluje na obstoječih frekvencah in na manjših močeh. 5G ni 5 Ghz ampak 5. generacija. Uporabljamo trenutno 2. do 4,5. generacijo. Če bi to pomenilo frekvenco, bi se dejansko najbolj kuhali na 2G. Namreč frekvenca v območju 2,4 je frekvenca vode in to potem skuha hrano v mikrovalovni s močjo nekaj 100 W ali celo preko 1kW. Torej če vas to moti, ugasnite Wifi routerje in jih ne uporabljajte. Enako telefone, ki trenutno tudi delujejo v tem področju. Namreč moč radijskih valov pada s kvadratom razdalje. V praksi: bolj si oddaljen od antene, moč radijskega vala pada še enkrat bolj. Strinjam se, naj naredijo raziskavo, samo ne s takimi trditvami, ki že v osnovi kažejo na neznanje in nepoznavanje področja. Zato so ti teoretiki ponavadi ljudje, ki ne razmišljajo.
User1063544
24. 07. 2020 09.23
+3
Kar očitno eni zagovorniki 5G anten ali ne veste ali pa namenoma prezrete pa je, da v kolikor ponudnik začne tržiti obljubljene gigabajtne prenose, bodo te antene zapustile "varno" frekvenčno območje in bodo oddajale na milimeterskih valovnih dolžinah. Zato pa mora vsaki kandelaber imeti anteno. In kob bo 5G infrastruktura posatvljena, se bodo začeli igrati z frrekvenčnimi območji... Ne samo to, te zadeve lahko tudi služijo tudi za represivne namene, kot je npr. Active Denial System itd.
zdrej
24. 07. 2020 11.50
+11
Razložite milimeterske valove, njihove lastnosti! Razložite pojem resonančne frekvence! Razložite še prosim dušenje višjih radijskih frekvenc (Špice dušenja na katerih frekvencah ). Poznam precej stare ljudi, ki so delali s to tehniko. Še živijo po 30 letih dela s tem na krepko večjih močeh. Moje razumevanje tega področja ni nivo anafalbet, nisem niti pro. Ampak vem dovolj da vem, da večina nasprotnikov sploh ne ve o čem govori. Ravnajo se po principu baba čula baba rekla, in potem želijo biti glasni. Ne poznajo niti srednješolske fizike, ki šele kaj več, da bi sploh razumeli osnove. To je zahtevna tematika in zato se strinjam, da je treba narediti dodatne raziskave. Vendar moči in frekvence kot take so bolj ali manj varne. Kaj je varna/nevarna frekvenca? V zraku imamo še višje frekvence višjih moči. Zato tako neosnovano nasprotovanje ter posledično uničevanje obsojam. Po drugi strani pa si na uho prislonjamo telefon, ki lahko oddaja na frekvencah mikrovalovne. Pa to nikogar dosti ne zmoti. Še pomnimo? Kvadrat razdalje? V praksi to pomeni, da nam je telefon bolj nevaren, kot bazna. Pa ni nobenega protesta. Redko kdo se odpove.
Gre gor
27. 07. 2020 19.02
zdrej končno en pameten med to množico... :)
torks11
23. 07. 2020 20.06
+18
Bom kar ostal na enostavni retro Nokii 3310. Mi zadostuje za moje potrebe. Za povezavo z svetom pa doma ob prostem času prenosnik. Nimam namena hodit naokoli in bulit v ekran.
tovarišinajuriš
23. 07. 2020 17.37
+11
...varianta A - imaš telefon tudi na sekretu 24 ur/7; varianta B -telefon uporabljaš samo za nujne pogovore;
prerojeni_vzviseni_toncek
23. 07. 2020 17.03
+14
a je kdo zahteval 5G antene???? brez volje ljudstva nima kdo te rakotvorne antene postavljat..
Samo Krpan
23. 07. 2020 18.32
+13
bom razložil znanost Prvo: Trenutni 5G ki, ga je Telekom uveljavil je po vrhu na isti frekvencah kot 4G/LTE in še sploh ni tisti milimetrski MMwave 5G, ki dela na 72Ghz, za katerega se tresejo zarotniki. Drugo: No pa začnimo z znanostjo. Imaš elektromagnetni spekter sl.wikipedia.org/wiki/Spekter_elektromagnetnega_valovanja Vso elektromagnetno valovanje je v bistvu svetloba in ga delimo glede na frekvenco. Višja, ko je frekvenca, več je energije v valovanju. Radijski valovi so na dnu z dolgimi dolžinami in malo energije. Tu spada 4G in Lte. Milimetrski 5G je isto še tu ampak na vrhu na 72Ghz. Pol pa greš naprej do mikrovalov 300Ghz in infrardeče svetlobe 30Thz. Vidna svetloba je naslednja s 300 Teraherzi. Pol imaš UV 30PHZ in na koncu gama sevanje 300EHz, ki je najbolj škodljivo ker ima zadosti energije da ti končno izpodrine elektrone in nevtrone v atomih v molekulah v DNA. In to je sevanje v jedrskem reaktorju. Naravna svetloba pa UV sevanje ti je milijonkrat bolj škodljivo kot kak 5G ali pa radio signali. Pa ne vidiš folka, ki bi zganjal paniko. Pokritost omrežja oz. koliko je anten pa tusi ne vpliva na škodljivost, ker rabiš višjo frekvenco za več energije.
UND
23. 07. 2020 19.06
+18
nobena vlada ni dolgoročno testirala 5G sevanja na ljudeh in živalih,ker je vse v povojih.
slastne_nogavičke
23. 07. 2020 20.04
+6
Ja, celotna znanstvena skupnost se na skrivaj zgraža, da se ljudje bojijo 5G tehnologije, čeprav smo vsak dan izpostavljeni veliko bolj nevarnim frekvencam. Ni čudno, da nam mladi možgani bežijo iz države.
zdrej
24. 07. 2020 09.31
+0
5G sevanje je lahko enako kot 4.xG, lahko pa je na drugih frekvencah.
besede 1
23. 07. 2020 16.40
+34
Ni bilo referenduma! Samovoljnost koncernov, podjetnikov in vlade nima meja. Oblast ponovno v roke ljudi, ki naj imamo neposredno demokracijo!
G8J
23. 07. 2020 16.04
+31
In potem se čudijo zakaj sami mamuti na ulicah
Rde?a pesa in hren
23. 07. 2020 15.50
+15
O škoda k nam pa ravno napeljujejo optiko;=))) Oh kako sem užaloščen haha.
MesOjediPinGvin
23. 07. 2020 20.32
-6
Resno? Šele sedaj dobite optiko? Mi smo jo dobili 2009.... Pa smo iz okolice Ljubljane...
KladivoSi
23. 07. 2020 21.24
+1
Pri nas v hribih je od podobnega leta, nimamo pa še asfalta. Katera norost, vse za Deutsche Telekom.
Janez0606b
23. 07. 2020 15.39
+28
Švica je ena vodilnih držav v uvajanju 5G mobilne tehnologije na svetu. V zadnjem letu je zgradila več kot 2000 baznih postaj za nadgraditev svojega omrežja, vendar je morala zaradi možnih vplivov na zdravje uvajanje tehnologije 5G do nadaljnega ustaviti. Stroga zakonodaja Švicarska okoljevarstvena agencija Bafu je konec januarja predlagala zaustavitev vpeljevanja omrežja 5G, saj trenutne smernice za izpostavljenost sevanju v večini primerov onemogočajo njegovo uporabo. Švica ima v primerjavi z ostalimi evropskimi državami nekoliko strožje omejitve. ženska strmi v telefon Opozorila Uvedba tehnologije naj bi pomenila, da bi bili posamezniki izpostavljeni bolj skoncentriranim žarkom sevanja, vendar za krajši čas. Švicarsko zdravniško združenje (Swiss Medical Association) opozarja na možne zdravstvene posledice sevanja, kot so poškodbe živčnega sistema in rak.
Janez0606b
23. 07. 2020 15.40
+7
Švicarji privrženci teorij zarot, Slovenci bi bli pa radi druga Švica, s tako tupimi ljudmi NIKOLI, SANJAJTE.
RED_line
23. 07. 2020 16.28
+17
Bibubabur
23. 07. 2020 16.58
+26
Kar jaz vem, je Švica bolj polna balkana, kot mi...in ta želja, da bi bili druga Švica, je bila močna v devetdesetih, zdaj je že rahlo passe..
dmm
23. 07. 2020 17.37
+9
V Švici niso prenehali z gradnjo omrežja 5G, Swisscoom je pokril že 90% prebivalstva.
KladivoSi
23. 07. 2020 21.26
+3
Balkan je politični pojem ne geografski. Nas turki niso natepavali...
majmun11223344
23. 07. 2020 15.31
+4
Uh kak pa 5g danes seva, ful svetlo je zunaj 😂
Janez0606b
23. 07. 2020 15.35
+1
Maš kr pravi vzdevek😁 Google gobekli teppe😉
Janez0606b
23. 07. 2020 15.36
+0
Po tvoje opice postavile, ker je staro 12.000 let, dokazano, ampak tebe je najbrž jezuscek ustvaru😉
Janez0606b
23. 07. 2020 15.29
+20
Lennart Hardell pa je onkolog in po kvantitativnih kazalnikih velesila, saj ima več kot 10 tisoč citatov, Hirschev indeks 57 in 289 objavljenih člankov (podatki po Scopusu). V znanstveni srenji s tem sodi med velikane. V svoji raziskovalni karieri se je ukvarjal z dejavniki tveganja za razvoj raka, sprva s kemikalijami (herbicidi, dioksini, poliklorirani bifenili, zaviralci gorenja itd.), v zadnjih desetletjih pa se je posvetil mobilnim telefonom. V svojih raziskavah rutinirano najde zaključke, da uporaba mobilnih telefonov povečuje tveganje za nastanek raka, pri čemer je v znanstveni skupnosti v izraziti manjšini. Poglejmo podrobneje, kaj piše v Apelu. Avtorja trdita, da bo 5G znatno povečal izpostavljenost radijskemu delu EMS v primerjavi s trenutno uporabo za 2G, 3G, 4G, Wi-Fi idr. Trdita tudi, da je dokazano, da radijski valovi škodijo ljudem in okolju, in nato navajata kup študij. Apel ima trenutno dobrih 244 podpisnikov iz 40 držav. Iz Slovenije ga ni podpisal nihče.
fljfo
23. 07. 2020 15.31
+6
Janez..Dve vprašanji...Po oaterem ključu se odločiš kateremu strokovnjaku verjameš in kateremu ne? Zakaj uporabljaš nizkotne žaljivke pri tistih, ki se s teboj ne strinjajo?
Janez0606b
23. 07. 2020 15.38
+5
Ko ti zaupaš svoje strokovnjake, pa naj ne bodo zaposleni na telekomu🤣
fljfo
23. 07. 2020 15.41
+7
Glej, jaz kot navaden srtnik ne morem trditi, kaj je res...Saj zato ste mi smešni eni, ki kar poznate najgloblje resnice tega sveta...Ker nisem dobil odgovora ponavljam obe vprašanji: Po katerem ključu se odločiš kateremu strokovnjaku verjameš in kateremu ne? Zakaj uporabljaš nizkotne žaljivke pri tistih, ki se s teboj ne strinjajo?
Janez0606b
23. 07. 2020 16.46
-5
Kje pa piše da jst poznam, prilimu sm se drugo stran kot nam jo prodani mediji prodajajo, mi dol visi kaj si posamezniki mislite, važna je večina, ta pa vidimo kaj si misli😉ne delam dela da bom vsake ta buhteljna teh butal prepricu, če sam enga pa ta naprej pove, sm naredu svoje. Za vas plačane mi je pa vseeno😉
fljfo
23. 07. 2020 16.48
+1
Spet nisem dobil odgovora...A je tako težko? No, še enkrat: “ Po katerem ključu se odločiš kateremu strokovnjaku verjameš in kateremu ne? Zakaj uporabljaš nizkotne žaljivke pri tistih, ki se s teboj ne strinjajo?”
zdrej
24. 07. 2020 11.59
+1
Vprašanje je ali prepričuješ o nečem, kar razumeš in dejansko tako je ali pa o nečem, ko zelo verjetno ne pije vode.
Janez0606b
23. 07. 2020 15.27
+20
PRVI SODNI PRIMER V ZVEZI S 5G V ZDRUŽENEM KRALJESTVU 21.5. 2019 Sodnik Nolan QC (Gateshead, UK) je zavrnil pobudo mestnega sveta Gateshead-a, da utiša anti-5G aktivista Marka Anthony Steel-a. Sodnik je odločil, da ima javnost pravico vedeti, ali naslednja generacija brezžične komunikacije (5G) na osnovi mikrovalovne energije povzroča raka in druga zdravstvena tveganja. Ta sodba je udarec za mestni svet Gateshead-a, ki je upal, da bo s sodno odločbo lahko smešil status "domnevnega strokovnjaka" Mark Steela, čeprav se on pri svojih trdtivah sklicuje na prestižno Harvard Univerzo. The Hebrew University of Jerusalem pa je pred kratkim ugotovila, da človeška koža deluje kot neke vrste receptor za sevanje 5G in ga kakor antena vleče v notranjost telesa. Mestni svet Gateshead-a je medtem delil obvestila za javnost, v katerih so zapisali, da Mark Steele širi psevdoznanost ter da ni zanesljivih znanstvenih dokazov, da ulične svetilke povzročajo raka in druge bolezni. Toda sodnik Nolan QC je ugotovil, da je mestni svet zlorabil svoja pooblastila in skušal utišati Steela s policijo (prepovedali so mu tudi objave na Face Book-u). Povedal je, da je Mark Steele vložil veliko dela v raziskovanje o omrežju 5G ter odločil, da se tudi njegov glas mora slišati v javnosti. Pri tej razsodbi je pomebno to, da bo Gateshead primer služil kot precedens - sodna odločitev kot zgled za poznaješa sodna ravnanja v primerih, ko bodo ljudje nasprotovali odločitvam mestnih svetov v povezavi z 5G in delovali v javnem interesu. Znano je namreč, da aktivisti v Surrey-u, Westminstru in Lutonu že načrtujejo sodne postopke proti odločitvam o nameščanju teh domnevno toksičnih mikrovalovnih 5G anten na LED ulične svetilke. Dr Klaus L E Kaiser je podprl Mark Stella z izjavo, da bosta sodelovala za splošno dobro ter da meni, da se ljudje ne zavedajo tveganj višje energije omrežja 5G v primerjavi s 4G. To je kakor enačenje neškodljive vidne svetlobe z ultravijoličnim sevanjem, ki poškoduje kožo. Dr. Klaus L E Kaiser je v zvezi s tem napisal članek, katerega povzetek je v nadaljevanju. . 5G Wireless Broadband And How (Not) To Boil Eggs : Mikrovalovne pečice kuhajo tako, da gredo v središče hrane ter povzročijo tudi določene kemične reakcije. Zato če damo jajce v mikrovalovno pečico, jajce eksplodira. Spodnji graf prikazuje energijo različnih valovnih dolžin dela elektromagnetnega spektra
beaxie
23. 07. 2020 15.33
+1
Janez0606b
23. 07. 2020 15.37
+3
beaxie
23. 07. 2020 15.41
+6
Ko imas kopijo svojega komentarja ki ga spamas na 24ur je cas, da se konkretno zamislis nad smislom svojega zivljenja.
Janez0606b
23. 07. 2020 16.42
-2
Ne se v ljudi spuscat, dejte se vsebino, aja ni možganov za kej takšnega, kdo to prilima sem gor je čisto vseeno, ampak ofce se ne morete spotaknil ob nič drugega, ker nič drugega nimate, mene pa samo veseli to😁
JohannDoe
23. 07. 2020 17.05
+5
Zgleda, da tud ti nimaš drugega kot ponavljat iste floskule in zmerjat druge, da so neumni. Sej veš kaj pravijo tem, če ti vsi okoli tebe stalno smrdijo...
ŽigaLausegger
23. 07. 2020 18.58
+1
Edini ki ima tu jajca.... Hvala ti. Mi lahko pošlješ študije ki jih omenjaš na ziga.lausegger@gmail.com
majmun11223344
23. 07. 2020 15.27
+3
5g jerji bodo čisto zblazneli pa antivakcinarjem se bo čisto odklopilo. Ziher bodo žrtve od zlomov😂
JohannDoe
23. 07. 2020 15.26
+11
Vse je škodljivo. Ima kdo dokaze, da hrana, ki jo jemo, ni škodljiva? Materiali hiš, v katerih bivamo? Materiali, v katere smo oblečeni? Embalaže hrane in pijače? Zakaj pri 99% stvari ni nobenih zarotniških peticij in štrajkov, niti nihče ne meče kamenja in molotovk v fabrike, pri brezžičnih komunikacijah pa kar iz lepega vsi budni in v akciji? Ker so vam neznai strici iz ozadja na internetu tako rekli? Internet je čista vojaška tehnologija, upam da veste to. Razvila ameriška vojska. Kaj pa, če so imeli kake namene zadaj?
mijavci
23. 07. 2020 15.24
+11
Pri nano tehnologiji še vedel ne boš kdaj te bodo čipiral, isto kot da boš staknil virus boš dobil tudi čip, ki pa ni odstranljiv saj se počasi vrašča v vse celice telesa, in človeško telo bo postalo del omrežja interneta, sej vem da se mal čudno sliš sam to je dejstvo vprašanje je samo kdaj, čez koliko časa.
majmun11223344
23. 07. 2020 15.28
+0
Verjetno si jim tako zanimiv da bodo ravno tebe za poskusnega hazerlija izbrali😂 Ful pomemben mucek si ne mjavci😂😂😂
fljfo
23. 07. 2020 15.33
-5
In kaj jim bo pomagalo to čipiranje populacije?
JohannDoe
23. 07. 2020 15.36
+6
Seveda tudi ni vprašanje časa kdaj bodo razvili nano robote, ki ti jih bodo kot proticepivo vbrizgali v telo in bodo potovali po telesu in nano čipe razgradili ali pa reprogramirali, da delujejo drugače. Sliši se čudno. Ampak je dejstvo, samo vprašanje časa kdaj.
JohannDoe
23. 07. 2020 15.36
+7
Vse na tem svetu je samo vprašanje časa, torej kdaj.
dante
23. 07. 2020 15.23
+15
Menim da je čas da se odpovem telekomunikacijam in nekaj naredim zase
majmun11223344
23. 07. 2020 15.30
+6
Ja na cajtnge nazsj pa na pisma, pa na telefonske govorilnice. Mi lahko prosim dostavi tvoj telefon, tv, ruter, in računalnik tudi stacionarnega. Takoj! Jasno!
Militos
23. 07. 2020 15.13
+0
beaxie
23. 07. 2020 15.20
+2