Znanost in tehnologija

TikTok nad YouTube: preizkuša možnost nalaganja daljših posnetkov

Singapur, 20. 05. 2024 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Največji tekmec platforme TikTok, priljubljene predvsem pri mladih, je YouTube. Glavna razlika med njima je, da je na TikToku možno objavljati le krajše video vsebine, vendar pa bi se to lahko zdaj spremenilo. Platforma namreč preizkuša možnost nalaganja 60-minutnih posnetkov, s tem pa bi lahko YouTubu "speljala" ustvarjalce, ki nalagajo daljše vsebine – tudi podjetja, ki trenutno na YouTube nalagajo televizijske oddaje in serije.

TikTok trenutno preizkuša možnost, da bi uporabniki na platformo naložili tudi daljše, 60-minutne posnetke. Funkcija je na voljo omejeni skupini uporabnikov na izbranih trgih, podjetje pa je za tehnološki portal TechCrunch pojasnilo, da za zdaj še ne načrtuje, da bi uporabo te funkcije omogočilo širši javnosti. 

Novo funkcijo je prvi izpostavil svetovalec za družbene medije Matt Navarra, pomenila pa bi lahko premik od prvotne oblike TikToka. Sprva so uporabniki lahko objavljali le 15-sekundne videoposnetke, v zadnjih nekaj letih pa platforma že omogoča nalaganje daljših posnetkov – tudi do 10 minut. Čeprav je platforma postala priljubljena prav zaradi formata kratkih posnetkov, želi počasi dodajati bolj dolgoročne vsebine in se tako spopasti s svojim največjim tekmecem YouTubom. 

TikTok in YouTube
TikTok in YouTube FOTO: Shutterstock

Čeprav ustvarjalci načeloma svojo zgodbo lahko spletejo iz več delov in gledalce povabijo, da si ogledajo nadaljevanja, pa TikTok prejme veliko kritik ustvarjalcev, ki želijo objaviti daljše vsebine, še posebej za posnetke kuhanja, lepotnih vaj, izobraževalnih in učnih vsebin, pa tudi komičnih skečev in nekaterih drugih vsebin. 

Možnost objave daljših posnetkov bi dala ustvarjalcem možnost, da eksperimentirajo z razširjenimi vrstami vsebin, pravijo v podjetju. Portal TechCrunch pa poudarja, da bi s tem še bolj neposredno konkuriral YouTubu. "S tem, ko daje ustvarjalcem možnost nalaganja 60-minutnih videoposnetkov, TikTok verjetno upa, da bodo ustvarjalci, ki  svojo vsebino običajno objavljajo na YouTubu, svoje videoposnetke objavili tudi na njegovi platformi," sklepa portal. 

Naj sicer spomnimo, da je skušal tudi YouTube privabiti uporabnike TikToka, s tem ko je ustvaril tako imenovane "YouTube shorts". Gre za možnost nalaganja krajših posnetkov (do 60 sekund) na YouTube. 

Bi TikTok lahko postal tudi platforma za gledanje oddaj?

Če bi bilo na TikToku možno objaviti tudi 60-minutne posnetke, bi na platformo lahko objavljali tudi epizode televizijskih oddaj ali serij. Nekateri ustvarjalci in celo podjetja sicer že zdaj objavljajo celotne epizode serij, vendar so razdeljene na več delov. Uporabnike včasih tudi mine volja do iskanja naslednjih delov, saj nekaterih ni najlažje najti, ustvarjalci tako menijo, da bi bilo morda bolje, če epizod ne bi bilo treba "razrezati" na več delov. 

Številna omrežja že zdaj sicer prvo epizodo oddaje naložijo na YouTube, da s tem privabijo nove gledalce, s podaljšano časovno omejitvijo pa bi bilo to možno početi tudi na TikToku. 

Čeprav daljši posnetki ne bodo zanimali vseh uporabnikov TikToka, bi podjetje z novo funkcijo rado izboljšalo izkušnjo uporabnikom, ki imajo raje daljše vsebine. Podjetje preizkuša tudi uporabo vodoravnega celozaslonskega načina, lani pa so predstavili še funkcijo, ki uporabnikom omogoča, da posnetek prevrtijo naprej. 

Za zdaj sicer še ni znano, kdaj in če namerava TikTok možnost nalaganja 60-minutnih omogočiti vsem uporabnikom. 

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WolfeWoof
24. 05. 2024 17.41
Reklame uničujejo vse. Zdej pravijo da tut če daš pavzo se bodo sprožle. Hvala bogu da ma uBlock Origin pa na FireFoxu gledam, ne pa na telefonu al pa na Chromu ki mu je Google unesu neko kodo da zablokira tele programčke. Sam reklame bi podturjevali. Ogabno. YT ma pa tut cel kup problemov kot so omejevanje pogledov, priporočajo kr neki ki me sploh ne zanima (primer: gledam onga ki riše al pa kako muzko, in kaj najdem na priporočenih, neko bedno ki se dere na eno oddajo da so not neki bebkoti ma kaj me briga za to baburo), nč ne dajo na domačo stran od onih ki jih zasledujem, tut ko iščem neki se mi shortsi sprožajo (torej tikotk kratka usebina sam na YT ki jo sovražim) pa neki videji ki nimajo veze sploh s tem kaj jst iščem, pa da najdem kakega dobrega ustvarjalca morm dol po 50 straneh it ker je kup neumnosti tmle. Če tiktok to nardi pa nardijo oreng filtre ki preprečijo take grem jst takoj račun nardit, kratke vsebina zablokiram in bom tmle gledu. Me briga gdo ma čez glavno da lhko jst gledam u miru.
UsliŠana
21. 05. 2024 09.35
+1
+reklame ukinite*...ponoči ni odprtih trgovin...
Mr Nobady
20. 05. 2024 10.04
Gledam stvari, kot so yt, twitch, fmovies.to na Brave aplikacije in več nevem kaj so to reklame!! Ne bodite ovčice!!
dj.ill.itch
20. 05. 2024 09.51
+1
tiktoka "proti" odnos nic ne moti pri serviranju ameriskih neumnost. platforma je spam isto kot yt reklame.
Dildoslav
20. 05. 2024 09.48
+5
Pa 72 reklam vmes. Yt, fb se bo sesul sam vase.
Mr Nobady
20. 05. 2024 09.55
+1
Zakaj pa ne gledaš yt in podobne bedarije na spletnih straneh od aplikacije Brave? Reklame ? Kaj je to?
mojcd
20. 05. 2024 09.47
-3
Ammmmmm a ni tik tok v lasti youtube-a????
Dildoslav
20. 05. 2024 09.50
LeviPretepac
20. 05. 2024 11.02
Mcmrtfg
20. 05. 2024 08.59
-1
ne vidim razloga zakaj,ravno v kratkih brez oglasov posnetkih je čar
krompirček
20. 05. 2024 08.52
+5
drugac pa kolko vidim bo you tube lahko kmalu zaprl svojo platformo .zakaj?? zaradi vedno vec oglasev ze po 30 sekund. dokler bodo z oglasi tako nasilni se jim ne obeta uspeh. oglasevalca ki je nov na trgu bi pa morali odstrant ze zdavnaj. ker ni igre aplikacije posnetka da se njihovi oglasi nebi pojavljali vsako minuto. oglasevalska platforma je prekrsila vsako mejo normalnega.
Mr Nobady
20. 05. 2024 10.00
Uporabljaj aplikacijo Brave in gledaj vse brez reklam!
krompirček
20. 05. 2024 08.43
+0
ja lahko bi bilo vec prostora za posnetek .predvsem pa vecje stevilo znakov za pisanje.to predvsem velja na prenosu v zivo. prenose v zivo pa bi morali vso afnanje in preseravanje takoj prekint. to kar danes gledamo v zivo na tik toku je skoraj vse za umo bolnico. predvsem ljudje iz drzav bivse juge ne vedo kaj je to kultura predvsem pri mladih. stem si v svetu drzave bivse juge kvarijo svoj ogled. ce vsebina ni primerna takoj prekint.