Znanost in tehnologija

Tokratni meteorit najverjetneje padel na jugu Nemčije

Ljubljana, 07. 04. 2020 20.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ema Čepon
Komentarji
7

Komaj mesec dni po padcu velikega meteorita pri Novem mestu se je v ponedeljek nekaj po 15. uri na nebu nad Slovenijo spet zasvetil meteor. Tokrat pa meteorit ni pristal pri nas, ampak nekje v Avstriji ali Nemčiji. Znanstveniki so sicer navdušeni, saj je zelo redko, da v tako kratkem času na tako majhnem območju padeta dva tako svetla meteorita.

Izjemno svetel meteor, tako imenovani superbolid, so kljub močnemu soncu opazili praktično v vsaki regiji. “Poleg Slovenije tudi opazovalci na Hrvaškem, veliko v Italiji, ogromno v Avstriji, Švici, Lihtenštajnu,” pravi Bojan Ambrožič, geolog na inštitutu Jožef Stefan. S pomočjo približno 350 prič širom Evrope je znanstvenikom že uspelo zarisati približno pot, po kateri naj bi se meteor gibal. V atmosfero naj bi vstopil na višini 30 do 50 kilometrov, nekje na severu Avstrije. “Pot se je končala najverjetneje pri jezeru Konigssee na jugu Nemčije,” pravi Ambrožič in opozarja, da je “res zelo veliko naključje, da sta se zgodila dva v dobrem mesecu”. “Lahko pa zdaj več kot 10 let ne bo nobenega,” še dodaja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Torej, tokratni meteor, če je sploh prišel do Zemlje, ni pristal pri nas. Nova iskalna akcija se nam torej ne obeta, je pa zanimivo, da nas je zdaj že drugi meteorit preletel le tri dni pred 11. obletnico padca zadnjega superbolida na Mežaklo.

Pred dobrim mesecem dni je meteorit padel na Dolenjskem. Analiza meteorita Novo mesto sicer že poteka, za slovenske znanstvenike pa je najdba neprecenljiva, poudarja Jure Atanackov, saj bi lahko nosil same gradnike življenja. “Vsak meteorit je kos nekega drugega sveta. Lahko celo kos Lune, Marsa, mogoče tudi kakšnega drugega planeta,” pravi Atanackov. Prav zato je vsak meteorit po besedah Ambrožiča “pomemben kamenček v mozaiku razumevanja našega osončja”.

Se bo pa nebo verjetno znova zasvetilo že konec aprila oziroma v začetku maja. S prostim očesom bomo lahko opazili komet Atlas, ki naj bi naše osončje nazadnje obiskal, ko so v starem Egiptu gradili piramide.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AndJusticeForAll
08. 04. 2020 17.14
Lahko bi dal udarec kot v Čeljabinsku
leond1
08. 04. 2020 10.39
+1
VolkBrenin
08. 04. 2020 08.28
-1
iz članka ...znanstveniki so spet navdušeni .....vse dokler ne bo komu padlo kaj na glavo...( Lahko bi ljudem razložili zakaj je teh " reči " toliko ....ali bolje - zakaj sploh " so " .....Naš sončni " sistem potuje " v tako imenovanem valovanju v katerem preseka mlečno cesto ...in nahajamo se v obdobju " zapuščanja " mlečne ceste ...seveda je govora o časih v stototine tisočih ali milijonskih letnih ciklih ...)
džonborno
08. 04. 2020 08.21
-1
To je božji znak. Piše v evangeliju po svetlem Janezu in v Koranu po temnem Abdulu. Kjer Bog vrže kamen (po naše meteorit), tam naj bo v krogu 50 km potres, da malo strese pogane. Zato je bil v Zagrebu potres. Je treba malo razumet biblijo. Tudi Jezus je moral delati vino iz vode, ko je bil zaradi virusa Hofer zaprt. Za vse se najde delo. Noe je prevažal migrante, danes kakih 1000 tihotapcev tudi. 10 božjih zapovedi ne omenja tihotapstva, korupcije, trgovine z belim blagom in drogo... kot greh, zato lahko to mirno delamo. amen in aleluja ter alah akbar
VolkBrenin
08. 04. 2020 08.35
-1
kreacionisti te bodo stresli iz gat...Hec je v tem ...da znanost NI " sposobna " ...oporekati v ogromnem delu njihovim trditvam z znanstvenimi argumenti....
bik123
07. 04. 2020 21.52
-1
predlagam da na primorskem malo preiscejo..ampak ne tisti s tablicami LJ, ker jih bodo puritanci zatozili
VolkBrenin
08. 04. 2020 08.29
+0
če si kaj našel...prodaj ...Poišči na netu ...kam