Znanost in tehnologija

Trije Slovenci na delo v Evropsko vesoljsko agencijo

Ljubljana, 20. 01. 2020 14.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nejc Smrkolj Koželj, Simon Maleja in Adam C. McDonnell so slovenski strokovnjaki, ki jih je Evropska vesoljska agencija izbrala, da bodo pomagali pri razvoju splošnih tehnologij in človeških ter robotskih raziskav. Slovenija sicer ves čas nadgrajuje sodelovanje z agencijo, pridružila se je še dvema novima programoma.

Na podlagi sporazuma o pridruženem članstvu Slovenije z Evropsko vesoljsko agencijo (ESA), ki omogoča tudi zaposlitev slovenskim državljanom v ESA, bodo Nejc Smrkolj Koželj, Simon Maleja in Adam C. McDonnell – Slovenec irskega rodu – odpotovali na delo v njihov center v Noordwijku na Nizozemskem za obdobje do enega leta, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).

Slovenija z ESA sodeluje na več področjih.
Slovenija z ESA sodeluje na več področjih. FOTO: AP

Strokovnjaki prihajajo iz podjetij oziroma institucij Cosylab, Balmar in Instituta Jožef Stefan – Nordijski center Planica. Izbrani so bili v izbirnem postopku ESA, ki se je zaključil decembra 2019. Napoteni bodo v center ESA ESTEC (European Research and Technology Centre). Tam bodo delovali na področjih vsebin programov razvoja splošnih tehnologij – GSTP, človeških in robotskih raziskav – HRE, v okviru programskih sistemov in funkcionalne verifikacije, materialov in procesov ter človeških raziskav.

Izbrani strokovnjaki prinašajo izjemno priložnost za dolgoročno sodelovanje z ESA

V podjetju Cosylab so se odločili za napotitev strokovnjaka Nejca Smrkolja Koželja, ker se zavedajo, da je to odlična priložnost za dolgoročno poslovno sodelovanje z ESA. Smrkolj Koželj bo pridobival nova znanja in krepil njuno sodelovanje ter nadaljeval delo na izjemno perspektivnem projektu, ki ga za ESA v podjetju izvajajo od leta 2018, so pojasnili na MGRT.

V celjskem podjetju BALMAR so se dogovorili, da na sekundiranje pošljejo Simona Maleja. Na ESA bo začel delati prvega marca letos, in sicer na oddelku za materiale in izdelovalne postopke (TEC-MSP), ki spada pod okrilje oddelka za strojništvo. Ob tem bo nadaljeval tudi svoje raziskovalno delo, ki ga trenutno opravlja preko Inštituta za kovinske materiale in tehnologije (IMT) v Ljubljani, so zatrdili z MGRT.

Prav tako bo marca začel s projektom Adam C. McDonnell z Instituta Jožef Stefan, ki je sicer član Odseka za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko. Sodeloval bo v programu za človeške in robotske raziskave. Poleg aktivnosti za vgraditev centrifuge za izvajanje raziskav na področju vesoljske fiziologije in medicine v Planiški laboratorij Instituta Jožef Stefan, bo McDonnell pomagal koordinirati raziskave v raziskovalnem centru Concordia na Antarktiki. Njegovo delo bo v veliki meri pripomoglo k razvoju in mednarodni uveljavitvi Planiškega laboratorija. S tem bo postal eden od treh centrov v Evropi za Vesoljsko fiziologijo in medicino, so pojasnili z MGRT.

Ker se je Slovenija pridružila novemu programu ESA, lahko zdaj z njo sodelujejo tudi podjetja, ki se običajno ne ukvarjajo z vesoljem, a razvijajo inovativne tehnologije in produkte.
Ker se je Slovenija pridružila novemu programu ESA, lahko zdaj z njo sodelujejo tudi podjetja, ki se običajno ne ukvarjajo z vesoljem, a razvijajo inovativne tehnologije in produkte. FOTO: AP

Slovenija ves čas nadgrajuje sodelovanje z ESA

Od zasedanja Sveta ESA, ki je v ministrski zasedbi potekalo novembra 2019, Slovenija sodeluje v dveh novih programih. Poleg obstoječega sodelovanja v programu razvoja splošnih tehnologij – GSTP, programu za opazovanje Zemlje – EO in znanstvenem programu Prodex, se je zdaj pridružila tudi programu Future EO in programu za človeške in robotske raziskave – E3P. Zaradi vključitve v slednjega zdaj lahko sodelujejo tudi podjetja in institucije s področja prebojnih tehnologij. Slovenija je na tem področju v samem vrhu razvoja. Možnost pa so zato dobila tudi podjetja, ki se običajno ne ukvarjajo z vesoljem, a razvijajo inovativne tehnologije in produkte, kot so pogonski sistemi, senzorji, elektronika, 3Dtisk, robotika … "Trenutno potekajo tudi postopki za sklenitev nadgrajenega pridružitvenega sporazuma z ESA ter priprava Zakona o nadzoru vesoljskih dejavnosti," so povedali z MGRT.

Minister Zdravko Počivalšek zadovoljen, da se Slovenija lahko pohvali z vrhunskimi strokovnjaki

"Verjamem, da napotitve slovenskih strokovnjakov v ESA pozitivno prispevajo k ugledu države in so odlična priložnost tako za izmenjavo in nadgradnjo znanj kot tudi vzpostavitev novih poslovnih povezav," je izpostavil minister Zdravko Počivalšek in dodal, da se bo zaradi tega v prihodnosti zagotovo krepil tudi vesoljski sektor v Sloveniji. Cilj ministrstva je, da se poveča vloga slovenskega gospodarstva tako v okviru ESA kot v globalnem vesoljskem sektorju, pri čemer je krepitev mednarodnega sodelovanja ključnega pomena, je še poudaril minister.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antilevi?ar
20. 01. 2020 20.49
+11
Kaj bodo tudi oni viseli na zajlah? Lovili mehurčke? Obračali mikrofone, lovili muhe in pili lastni urin? Vmes glumili zamik 11 sekund, reagirali bodo pa brez zamika,.predlagam jim naj vzamejo s sabo kitare, morda otroške igrače in pampers, da jim nebo dolgčas,..:))
felix59 drugič
20. 01. 2020 19.43
+3
Ha ha ha , kmalu bodo v Sloveniji ostali samo še smetarji in snažilke , in seveda penzionisti.
Anton jakše 1
20. 01. 2020 19.16
-3
No pa smo tam, živela sta dva Slovenca huso in mujo!!!!!!!!!!
pozzo
20. 01. 2020 16.48
+1
To da trije pridejov tak krog iz ene države pove veliko o potencialu Slovenije. Še posebej me veseli status centra Planica, ki tako prevzema pomembno vodilno vlogo v evropi na tem področju. Res ne razumem kratkovidnosti nekaterih! Če je vse bs potem ugasni vse elektronske naprave in ob bakli glej klinopis. Ups tut to je nekdo izumil in je verjetno potemtakem bs. Inteligenca in zaplankanost v vsem svojem sijaju, ajoj joj joj
borisss
20. 01. 2020 16.26
+14
Kohl Janez pa Alenka z nepovratno kharto
bikoborec69
20. 01. 2020 17.01
+4
TheEarthIsFlat
20. 01. 2020 15.41
+4
In Zemlja bo še naprej ravna in pod kupulo, kako pa dobijo posnetke iz marsa pa je razvidno iz slike, in na Luno tudi ne bodo nobene kamere montirali pa lahko pride še 500 Slovencev zdraven, vse je en navaden bs in green screen, samo da so ovce vesele,
Wahl
20. 01. 2020 15.47
-3
Žac
20. 01. 2020 15.48
-10
Titanium
20. 01. 2020 16.00
+0
Žac
20. 01. 2020 15.21
-1
Adam C. McDonnell,haha Slovenceljn na kvadrat.
Wahl
20. 01. 2020 15.38
+5
trollolll
20. 01. 2020 16.11
-5
s kakimi recmi se on obremenjuje.. in tak clovecek bi se neki rad norceval iz drugih... patetika
JohannDoe
20. 01. 2020 16.39
+5
Aha, čigavega rodu sta? Dončič in Dragič imata pol slovenskih genov. Se pravi sta a priori vsaj pol pristno Slovenska. Tu sta zrasla, igrala za naše. To pomeni, da sta že več kot polovico naša. A ni to tako? Za kaj več bi ju pa bilo treba vprašat.