Znanost in tehnologija

Tviteraši Elona Muska izzvali, da je izbrisal Facebook računa Tesle in SpaceX

Ljubljana, 23. 03. 2018 20.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Med tistimi, ki so zaradi afere Cambridge Analytica zamerili Zuckerbergu, je očitno tudi Elon Musk. Najprej se je zdelo, da gre le za odziv na provokacije tviterašev, ki so preizkušali njegove meje, a Musk se očitno ni šalil, ko je sporočil, da bo ukinil Facebook profil Tesle in SpaceX-a. Kot pravi, Facebooka ne uporablja in njegova podjetja zaradi tega ne bodo utrpela nobene škode.

Razkritje, da je britansko podjetje Cambridge Analytica zlorabilo ogromno količino osebnih podatkov milijonov uporabnikov Facebooka za manipuliranje javnega mnenja in predvolilno kampanjo predsednika ZDA Donalda Trumpa, morda pa tudi za odločitev Britancev o odhodu iz EU, je očitno razburilo tudi ustanovitelja podjetja za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla Elona Muska.

Ta je namreč po izzivu, ki so mu ga danes zjutraj zastavili sledilci na Twitterju, malo za šalo malo zares, podlegel "gibanju izbrišimo Facebook" in izbrisal Facebook računa Tesle in SpaceX-a. Obe strani sta imeli po okoli 2,6 milijona sledilcev.

"Čas je!" je tvitnil Brian Acton, soustanovitelj aplikacije WhatsApp, in dodal oznako #izbrišimofacebook. Musk mu je, prav tako na Twitterju, odgovoril z vprašanjem: "Kaj je to Facebook?"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tviteraši sprva niso vedeli, ali se šali ali ne. "Saj nisi resen!? Hočeš reči, da ti računi niso tvoji?" ga je vprašala Aysegül in pripela fotografiji dveh profilov, Musk pa ji je odvrnil: "Prvič jih vidim! Tisti na levi je videti uraden. Kmalu ga ne bo več!"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zatem so se kar vsuli tviti, ki so Muska napeljevali, naj gre še dlje, če si upa. "Izbriši Facebook stran od SpaceX-a, če te je kaj v hlačah!" ga je pozval eden od njih. "Sploh nisem vedel, da obstaja. Bom!!" mu je neobremenjeno odvrnil Musk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Čakamo!" ga je spodbudil Ryan Mac in pripel fotografijo omenjene Facebook strani, Bryson pa je tvitnil še fotografijo Facebook profila Tesle in pripisal: "Tudi tale mora iti, kajne?" "Zagotovo! Tako ali tako je bedna," se je na provokacije odzval Musk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Instagram ostaja

Nobeden od omenjenih profilov na Facebooku torej ni več aktiven, še vedno pa obstajajo na Instagramu, čeprav je tudi ta v lasti Facebooka.

"Kaj pa Instagram?" ga je vprašala sledilka Martina, a tu se Musk ni pustil več.

"Instagram je verjetno OK, dokler bo ostal kolikor toliko neodvisen. Ne uporabljam Facebooka in nikoli ga nisem, zato mislim, da nisem nikakršen mučenik ali da bodo moja podjetja zaradi tega utrpela kakšno škodo. Poleg tega tam ne oglašujemo, zato mi je popolnoma vseeno," je zapisal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj se bo zgodilo z ljudmi, ki so upravljali vse te izbrisane račune, ni jasno, predstavniki SpaceX-a in Tesle so se na novinarska vprašanja o tem odzvali z besedami, da je Musk pravi naslov.

Musk je torej več kot očitno med tistimi, ki so jezni na ustanovitelja Facebooka Marka Zuckerberga, ocenjujejo mediji, a ne pozabimo na to, da je prav Musk tisti, ki je pred časom razstrelil Zuckerbergov satelit. "Jap, moja krivda, da sem bil idiot. Smo jim pa omogočili brezplačno izstrelitev, da bi se jim oddolžili in mislim, da so imel tudi zavarovanje," je tvitnil Musk.

Zuckerberga je na precej nenavaden način zapustil tudi Elon Musk.
Zuckerberga je na precej nenavaden način zapustil tudi Elon Musk. FOTO: AP

Spomnimo

Kot smo že poorčali, je afera s Cambridge Analytico povzročila veliko razburjenja. Pojasnila od vodstva Facebooka zahtevajo tako v ameriškem kongresu kot v Evropskem parlamentu, pa tudi v britanskem parlamentu. Zaradi upada zaupanja v vodstvo Facebooka so delnice tega podjetja, ki upravlja največje spletno družbeno omrežje, v manj kot tednu dni izgubile okoli deset odstotkov svoje vrednosti. Vse glasnejši so pozivi k večji etičnosti in regulaciji uporabe osebnih podatkov, ki jih uporabniki puščamo v digitalnem svetu.

Zuckerberg se je prvič oglasil pred dvema dnevoma – najprej na svojem Facebook profilu, nato pa še v intervjuju za ameriško televizijo CNN. "Zelo mi je žal, ker se je to zgodilo. Odgovorni smo, da zaščitimo podatke naših uporabnikov," je dejal.

Napovedal je tudi intenzivno preiskavo vseh aplikacij, ki so imele dostop do velike količine uporabniških podatkov. "Težko je napovedati, kaj bomo našli, vendar bomo pregledali podatke na tisoče aplikacij," je dejal.

Zuckerberg je prav tako dejal, da bo z "veseljem" pričal pred kongresom, "če je to tisto, kar mora narediti".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jezero01
24. 03. 2018 13.18
-1
RedLine
24. 03. 2018 08.10
-2
Kaj se bo zgodilo z ljudmi ki so opravljali vse te racune? Hahhahah
Antropozofija
24. 03. 2018 07.37
-4
Preko fb so se delale revolucije. Zato je tudi Erdogan blokiral FB. Trumpu seveda ni všeč kaj pišejo na FB o njemu. Zato ga je sklenil uničiti in pridal še en kamenček k zatonu Amerike.
Krta?a 21
23. 03. 2018 22.39
+1
Tale pa je en prevarant ja.
NotMe
23. 03. 2018 22.29
+15
Tale Musk mi je čedalje bolj všeč.
kure bedne
23. 03. 2018 21.59
-6
Haha. Nekateri ga že nazivajo kot Space klovna. Namesto, da snema Teslo v studiu bi lahko snemal risanke.
NotMe
23. 03. 2018 22.30
+1
Umetnost se je delati po pameti norca iz vsega in vseh.... :) le poglej si flamethrower (not a...)
Si30ne
23. 03. 2018 21.52
-4
Meni se to zdi kot poskus uničenja facebooka, ker elite ga ne morejo konfrolirat tako kot kontrolirajo medije. Soroš je že pred tem napovedal konec fb-ja. Le zakaj ga tako moti?
mastaflash
24. 03. 2018 09.29
-1
right on spot..mislim da je blo tole zmenjeno. novicka za rajo, cuki si pa mane roke zaradi denarja z drugega naslova