Znanost in tehnologija

Javno zdravje v rokah umetne inteligence: napake in neenakosti?

Washington/ London, 10. 05. 2023 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Umetna inteligenca bi lahko ogrozila zdravje milijonov oseb, predstavljala pa tudi eksistencialno grožnjo človeštvu, opozarjajo zdravniki in strokovnjaki javnega zdravja. Pozivajo, naj se razvoj umetne inteligence, dokler se ne uveljavijo zakonski predpisi, nekoliko zaustavi.

Umetna inteligenca
Umetna inteligenca FOTO: Shutterstock

V preteklih mesecih se je umetna inteligenca izkazala za uporabno, tudi ko pride do reševanja zdravstvenih težav. V nedavni študiji se je namreč klepetalni robot ChatGPT na zdravstvenih forumih pri ponujanju odgovorov pokazal za nekoliko bolj natančnega od zdravnikov – ne glede na to, ali je šlo za tolažbo ali postavljanje diagnoz oz. nudenje natančnih zdravstvenih informacij.

Umetna inteligenca se je tako izkazala za (po mnenju nekaterih) revolucionarno pridobitev na še enem področju. A pozor, zdravniki in strokovnjaki javnega zdravja menijo, da bi bilo treba razvoj programske opreme nekoliko zaustaviti. Vsaj dokler na državnih ravneh ne sprejmejo zakonodaje, ki bi regulirala njeno delovanje, povzema britanski Guardian.

Napačne diagnoze, varnost osebnih podatkov, poglabljanje neenakosti ...

Razvoj same umetne inteligence bi namreč lahko predstavljal zdravstveni riziko za več milijonov oseb, ob tem izpostavljajo strokovnjaki iz Velike Britanije, ZDA, Avstralije, Kostarike in Malezije. 

"Riziko so na primer napačne diagnoze UI, ki bi lahko pacientom povzročile veliko škodo. Poleg tega težavo predstavljajo tudi dileme glede varovanja osebnih podatkov in varnost programskih sistemov, prav tako bi lahko UI poglobila družbene in zdravstvene neenakosti," opozarjajo v zapisu, ki je bil objavljen v znanstveni reviji BMJ Global Health. 

Podali so tudi primer, v katerem so opisali pomisleke ob uporabi pulznega oksimetra, ki deluje s pomočjo UI. Ta je namreč pri temnopoltih uporabnikih zaznal zadostno količino kisika v krvi, čeprav je bila ta prenizka. Če meritev ne bi preverili tudi zdravniki, bi hipoksija pri teh osebah ostala nezdravljena. 

Umetna inteligenca
Umetna inteligenca FOTO: Shutterstock

A UI bi po njihovih strokovnih ocenah lahko zdravju škodovala tudi posredno, skozi druga področja. Med temi bi lahko programska oprema zdravju škodovala tudi s pomočjo podatkov, ki bi jih pridobila o delovanju družbe. Te bi morebiti lahko uporabila za nadzorovanje in manipulacijo večje skupine ljudi, vplivala na psihološko počutje. 

"Informacijski sistemi, ki jih poganja UI, lahko z napakami in zmanjšanjem zaupanja dodatno spodkopljejo demokracijo ter povečajo število konfliktov, tudi to bi vplivalo na javno zdravje," trdijo zdravniki. 

Široka uporaba UI bi lahko povečala brezposelnost, kar bi prav tako vplivalo na družbeno klimo. "Čeprav bi pametna programska oprema dobrodošlo zmanjšala količino ponavljajočega dela, ki je obenem še nevarno, neprijetno ali dolgočasno, že sedaj vemo, da bo s tem povezana velika stopnja brezposelnosti, ta pa z javnim zdravjem in vedenjem."

Kako bi sprejeli svet, kjer ne bi bilo dela?

Zdravniki in raziskovalci ob tem posebej poudarjajo, da niti ne vemo, kako bi človeštvo sprejelo svet, kjer ne bi bilo dela. "Ne vemo, kako bi se odzvali na svet, kjer ne bi bilo dela oz. delo ne bi bilo nujno. Niti ne razmišljamo dovolj o tem, kakšne spremembe politik nas čakajo," so tudi zapisali. Ocenjujejo, da je 'grožnja' umetne inteligence veliko širša, kot menimo.

Robotsko delo
Robotsko delo FOTO: Shutterstock

Ne zavedamo se namreč dovolj, da ustvarjamo programsko opremo, ki bi bila lahko pametnejša in močnejša od nas, človeštvo bi si lahko celo podredila. "Okno, da se vnaprej izognemo morebitni eksistencialni grožnji, se zapira."

Podobne polemike v ločenem zapisu izpostavljajo britanske institucije. V njem trdijo, da lahko prihodnost zdravstva obvarujemo tako, da od tehnoloških podjetij zahtevamo jasne politike glede prepoznavanja škodljivih dezinformacij o zdravju, ki se pojavljajo na njihovih platformah, pa tudi dosledne pristope pri njihovi obravnavi. 

"To bo uporabnikom zagotovilo večjo zaščito pred morebitno škodo ter izboljšalo informacijsko okolje, pa tudi zaupanje v javne institucije."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WolfeWoof
16. 05. 2023 12.26
AI = KRAJA PODATKOV = KRIMINAL
Artechh
10. 05. 2023 14.09
+6
Vsi piflarski poklici in tisti k samo levo in desno neki prekladajo bodo prvi zamenjani. Logično razmišljanje in ustvarjanje novega ter delo bo pa še malo pocakalo
MarkoE
10. 05. 2023 14.19
+0
Kaj pa frizerji, frizerke? Imam pa raje lepo piflarsko frizerko, kot pa nek avtomat.
Artechh
10. 05. 2023 14.28
+1
se enkrat preberi, pod kaj misles da frizerke padejo? nekaj novega, in delo vrjetno?
WolfeWoof
16. 05. 2023 12.28
Ročna dela ne bodo nigdar zamenjali. Fizična dela tut ne. Natakarji pa to tut ne. Ustvarjalnosti tut ne. Use kaj se bo zamenjalo bo samo osnovne stvari pa še to bodo mogli bit strokovnjaki zravn da popravijo. Ampak če be sama AI delala ne bodo znali tut tega. Tako da to ne bo šlo tako kot si ti ljudje zamišljajo.
Artechh
10. 05. 2023 14.07
+7
Analiza izvidov je odličen kandidat za ai, saj zdravnik lahko kej pozabiko ali si kej narobe interpretirajo, ai ni omejen na trenutno znanje in koncetracijo kot je človek
MarkoE
10. 05. 2023 14.03
+8
Nisem ravno ljubitelj AI-ja ampak, če začnem z vpršanji: koliko pa je napačnih diagnoz s strani zdravnikov in koliko časa rabijo, da postavijo potem pravilno diagnozo.... pa tako naprej. Moramo pač razumeti, ko prideš na pregled je medicana obrt, sicer visokokvalificirana ampak obrt, drugo je pa sama znanost, ki se ukvarja tudi z medicino. Za AI- jem bi bila kvaliteta storitev višja in boljša (če AI resnično kaj ZNA na tem področju), ne mora pa AI biti čisto samostojna.
VoxP
10. 05. 2023 13.57
+6
Dokler so AI-j menjali delaca v tovarni, kmeta na kmetiji se nihče ni bal - ko pa so A-ji začeli menjati pisatelje, tekstopisce, režiserje (lolywood je že na nogah), sodnike (poskus v zda), učitelje in tudi zdravnike ... se je pa začel lov na ''čarovnice'' češ da je to nečloveško in škodljivo!!! Če zdravnik po telefonu lahko svetuje - to lahko tudi dela AI z vsemi podatki, študij na daljavo - lahko tudi AI to zmore, biti receptor na občini? -tudi AI to zmore - pa še malice in počitka ne potrebuje in tudi prevoza ne. Vedno spočit nikoli zmartvan in nikoli izgorel. Vedeti je treba da AI ni nujno samo na tekočem traku - lahko je tudi napovedovalec Dnevnika na javni RTV ali privat POP! Tako da bo marsikateri zaposlen tudi v javnem sektorju nadomeščan z bolj učinkovitim AI-jem
SlovenŠtima
10. 05. 2023 13.54
+4
Jasno, da niso za, saj si gotovo niso predstavljali, da bodo enkrat tako hitro in enostavno postali pogrešljivi.
231koak
10. 05. 2023 13.50
+2
V trenutku zamenja osebnega zdravnika. Noben ne more imeti zložene baze podatkov kot umetna intiligenca. Manj napak, več obravnav
tornadotex
10. 05. 2023 13.34
+2
Zdravnikov,osebja je vse manj , umetna intelegenca pa se razširja z nesluteno močjo...Vsi tisti, ki smo že prišli v stik z to UI GPT chat, vemo kaj pomeni...Pomeni velik napredek človeštva, obenem pa tudi izguba veliko delovnih mest, ki jih bo nadomestila prav ta umetna intelegenca...Tukaj ne pomni nič ali si delavec v pisarni ali pa doktor....vse se da nadomstiti prav z to UI, ki pa je šele v stopnji razvoja ampak se nezadržno razvija v še boljše verzije in kar je zelo zanimiva,ali pa tudi nevarno,da si bo znala sama sebe nadgrejevati v nove različice..Tudi zdravnika se da zelo dobro nadomestiti z takšno UI. Samo za razmislek, kateri zdravnik ima dostop do vseh primerov na tem planetu,dostop do Parkinsonovih obravnav za vsa leta nazaj in še o najnovejšem razvoju za to bolezen....UI jo že ima,še več pa ob odprtju registrov ,To pomeni,da v nekaj sekundah dobiš iz triljon podatkov prave podatke za bolnikovo diagnozo,zdravljenje....Zato takšen strah, ker nas bodo stroji in UI počasi nadomestili...Pač to je razvoj,kateremu bomo primorani slediti ali pa se vrniti nazaj v jame, kar pa nobenemu ne diši...
MarkoE
10. 05. 2023 14.11
+1
No, no. ne tako hitro in na pamet. AI je dober za nadomeščnaje rutinskih zadev. Pregleduje in obdeluje podatke tudi se strojno uči. Lahko obrne ogromno podatkov, sami podatki pa še ne pomenijo znanje. Informacija ni znanje. Sklepa na podlagi danih podatkov ali pa se nači nekaj "novega" na podlagi obstoječih podatkov, ampak še daleč (in verjetno nikoli) ne bo dosegel človeškega uma. Samo primer iz matematike_: že v prejšnjem stoteljtju so razmišljali ali lahko naredijo stroj, ki bo delal (ustvarjal) matematiko, pa so ugotovil, da to ne bo šlo.
First Last
10. 05. 2023 13.14
+4
Napake AI so lahko precej nepredvidljive, pri nekaterih stvareh se odzove superiorno, na nekaterih zelo osnovnih pa lahko zelo porazno. nima nekega mehanizma ki bi znal logično sklepati v popolnoma novih okoliščinah kot človek in nima samo refleksije logičnosti podanega odgovora, je preprosto treniran na ogromno grobih podatkov, zgleda kot da razume svoj output, vendar ga ne. Kljub temu, se težave vrjetno da odpraviti z večimi sloji, kakorkoli pa, ai je že danes superioren na širšem spektru, naprimer, na slikovnih diagnostikah prepozna nekatera zgodnja obolenja prej kot 90% zdravnikov. Za zdaj ai lepo pove, da ne more nadomestiti zdravnika, če je komu škodoval si je kriv sam, zdravstvo ga brez nadzora ne bi smela še uporabljati, če ga potem je njihova krivda. Z implementacijo AI, kateri bo čez čas brez dvoma tudi v humanoidih, bo pač potrebno implementirati univerzalen dohodek in s tem ni nič narobe, problem bo vmesno obdobje.
nick73
10. 05. 2023 13.13
+2
Umetna inteligenca lahko že danes zamenja veliko poklicev, vključno z zdravniki, ki po telefonu postavljajo diagnoze. Dobrega kirurga še dolgo ne bo mogla zamenjat in ti se gotovo ne pritožujejo.
tornadotex
10. 05. 2023 13.38
+1
Tudi kirurga se da že zamenjati....Ravnokar gledam,kako so ustvarili novega Shopena in Mozzarta...Res drvimo v smer, ki je lahko tudi zelo nevarna.Zakaj, ker ne bomo več prepoznali originala...konec koncev, kdo pa ga sploh potrebuje, ko je pa nov še boljši..
cepetave cvetke
10. 05. 2023 13.10
+10
Najbraš znajo vsaj 100% ocenit ali je človek živ ali mrtev.... Ker naši zdravniki še to neznajo
indigokid
10. 05. 2023 13.09
+3
AI bo kvečjemu razkrinkala nestrokovnost in nepoštenost zdravnikov, zato pa so le-ti proti ... jasno kot beli dan
HasoČevapar
10. 05. 2023 12.56
+0
Dejansko se zna zgodit terminator verzija, ce bo slo tako naprej in robot res nemore 100% precenit kaj je in kaj ni, ker to so zelo natancne stvari, lahko bi pa mogoce sodelovali, bi pa vsekakor bilo veliko bolje UI namestiti v naprimer sodniske stole (kjer jih je 3/4 jankovicevega porekla) , namrec te ki imamo zdaj, so poden od podna. Lahko jih tudi zamenjamo iz obstojeco vlado, sem preprican da se bojo odrezali neverjetno bolje, ker to kar mamo zdaj, bi bilo vse bolje.
VelikoVedro
10. 05. 2023 12.43
+7
Hehe, panika :) Študiraš desetletje, gojiš veze še dlje, si naštimaš pet hkratnih delovnih mest, potem pa zastariš. Ojej.
devote
10. 05. 2023 12.42
+1
negovalni kader bo ostal, na daljavo te pa pregleda tud lahk AI...
biggie33
10. 05. 2023 12.34
+17
Bolj zaupam UI kot pa pokvarjenim zdravnikom.. jamrajo koliko je dela, popoldne pa fušajo v privat klinikah..