Tujina

Umori v družini: vsako uro na svetu umre pet žensk in deklet

New York, 24. 11. 2022 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tana Rakoto Kovačič
Komentarji
8

"Skrb vzbujajoče visoki" svetovni podatki o umorih žensk kažejo, da je več kot polovico žrtev ubil mož, partner ali drug sorodnik. Po novih podatkih ZN o umorih žensk je bilo leta 2021 vsako uro s strani družinskega člana ubitih več kot pet žensk in deklet. Poročilo, ki je bilo objavljeno v sredo, je pokazalo, da je 45.000 žensk in deklet, kar predstavlja več kot polovico oziroma 56 odstotkov od 81.100 umorjenih lani po vsem svetu, ubil njihov mož, partner ali drug sorodnik.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vsaka peta ženska pri nas je žrtev nasilja
    03:32
    Iz 24UR: Vsaka peta ženska pri nas je žrtev nasilja
  • Iz SVETA: Nasilje nad ženskami
    07:18
    Iz SVETA: Nasilje nad ženskami
  • Iz SVETA: Katja Zabukovec Kerin iz Društva za nenasilno komunikacijo
    02:36
    Iz SVETA: Katja Zabukovec Kerin iz Društva za nenasilno komunikacijo

Agencija Združenih narodov za ženske in Urad Združenih narodov za droge in kriminal sta sporočila, da so številke "zaskrbljujoče visoke", vendar je resnično veliko število femicidov verjetno veliko višje. Približno štiri od desetih smrti v letu 2021 niso bile štete kot femicidi, ker ni bilo dovolj podatkov. Uradni podatki o številu umorov žensk so sicer v zadnjem desetletju ostali skoraj nespremenjeni.

Lani je bilo največ umorov žensk s strani sorodnikov v Aziji, kjer je bilo umorjenih 17.800 žensk.

Vendar je raziskava pokazala, da so ženske in dekleta v Afriki bolj izpostavljene tveganju, da jih ubijejo družinski člani. Stopnja umorov znotraj družine povezanih s spolom je bila ocenjena na 2,5 na 100.000 prebivalk v Afriki, medtem ko je bilo v obeh Ameriki 1,4, v Oceaniji 1,2, v Aziji 0,8 in v Evropi 0,6 umora na 100.000 prebivalk.

Po podatkih raziskave je začetek pandemije covida leta 2020 sovpadal z znatnim povečanjem števila umorov žensk v Severni Ameriki ter zahodni in južni Evropi. Podatki iz 25 držav v Evropi in Ameriki kažejo, da je bilo povečanje v veliki meri posledica umorov, ki so jih izvedli družinski člani, ki niso možje in partnerji, poroča The Guardian.

Nasilje nad ženskami
Nasilje nad ženskami FOTO: Shutterstock

Na voljo bi morali biti bolj izčrpni podatki o umoru žensk

Bárbara Jiménez-Santiago, odvetnica za človekove pravice in regionalna koordinatorka za Ameriko pri mednarodni organizaciji za pravice žensk Equality Now je dejala, da bi morali biti na voljo bolj izčrpni podatki o umoru žensk, statistike pa bi morale vključevati tudi smrti, ki so posledica drugih oblik nasilja. Na primer ženske, ki po posilstvu storijo samomor, ali dekleta, ki so zaradi posilstva noseča ali umrejo med porodom. 

Dodala je, da v številnih državah še vedno veljajo zakoni, ki diskriminirajo ženske in dekleta, vključno s tistimi, ki dovoljujejo posilstvo v zakonu ali omogočajo posiljevalcem, da se izognejo kazni tako, da se poročijo z žrtvami. 

"V nekaterih delih sveta se nasilje v družini še vedno obravnava kot zasebna 'družinska zadeva'," je še dejala. "Policija in tožilci primerov pogosto ne obravnavajo resno, razširjeno pa je tudi obtoževanje žrtve. To ženske in dekleta odvrača od prijavljanja kršitev. Storilci ostanejo nekaznovani, to pa spodbuja kulturo nekaznovanosti, ki ohranja nadaljnje zlorabe," izpostavlja.

Anne Quesney, višja svetovalka za zagovorništvo pravic žensk pri organizaciji ActionAid UK, je dejala, da se ugotovitve ujemajo z raziskavami njene organizacije."Potrebujemo politike in zakonodajo, ki obravnavajo temeljne vzroke nasilja na podlagi spola ter ustrezne vladne naložbe v javne storitve," izpostavlja. 

Po svetu je sicer več umorjenih moških in dečkov, ki predstavljajo 81 odstotkov umorjenih, najbolj pa so izpostavljeni tveganju, da jih ubije nekdo zunaj njihove družine. Od vseh moških žrtev umorov v letu 2021 jih je namreč le približno 11 odstotkov ubil partner ali sorodnik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anja190
25. 11. 2022 15.31
Divjecesnje
25. 11. 2022 11.09
-2
Ce vsako uro jih umre 5, potem se statistika ne ujema koliko jih je umrlo.
IKOSS
25. 11. 2022 10.37
+3
Nasilje je ena od oblik medsebojnega spopada. Ženske so pogosteje žrtve, ker so načeloma fizično šibkejše in napadalci ocenijo, da jih bodo zlahka nadvladali. Seveda je v določenih okoljih družbena sprejemljivost nasilja nad ženskami nedvomno tudi eden od dejavnikov. Ob tem je presenetljivo, da organizacije, ki se ukvarjajo s tovrstno problematiko, ne zagovarjajo pravice posameznika, da se kar čim učinkoviteje bani ob morebitnem napadu in tako ni enostavna žrtev za svojega napadalca.
Vladimir Bog
25. 11. 2022 10.28
+3
Vsaka palica ima dva konca.
Thor78
25. 11. 2022 10.05
+2
Koliko moških umre v vojnah, na nevarnih delovnih mestih itd.....
Wortex2
25. 11. 2022 09.48
+7
Mogoče še podatek koliko moških stori samomor zaradi žensk?
RichPiana
25. 11. 2022 09.30
+5
Sem bral eno raziskavo katere lastnosti so zenskam najbolj vsec na moskem. Makiveliaizem narcizem in psihopatija. Tkole ste izbrale in takole imate.
Thor78
25. 11. 2022 10.04
+0